Diyet yapmak, sağlıklı beslenmek ve egzersiz, iyi yaşamın olmazsa olmazları. Ancak bu yolda adım atmak için en çok kullanılan bahanelerden biri, ‘vaktim yok!’ “Zamanım olsa kendime daha sağlıklı yemekler pişirebilirdim veya egzersiz yapabilirdim” gibi bahaneler nedeniyle başlangıç yapamıyor olabilirsiniz. Sizi çok iyi anlıyorum ve emin olun, yalnız değilsiniz. Bu satırları yazmamdaki amaç, sizlere iyi yaşamın aslında tahmin ettiğiniz kadar zor olmadığını göstermek ve destek vermek.
Eşiniz, çocuklarınız, işiniz ve aileniz... Etrafınızda ilgilenmeniz gereken ve sizden çaba sarf etmenizi bekleyen birçok faktör olduğunu biliyorum. Ama unutmayın ki, bütün bunların merkezinde siz varsınız ve siz iyi olmazsanız hiçbir şeyi iyi yapamazsınız. Önceliği kendinize verin ve bu hayatı önce kendiniz için yaşamaya başlayın. Unutmayın, güneş sıcak olmasaydı etrafını da ısıtamazdı.
Kısa sürede iyi işler başarmak için önce karar verin, kendinize güvenin ve küçük adımlarla başlayın. Birden her şeyi değiştiremezsiniz ve büyük hedefler koyduğunuzda bir kısmını dahi yapamasanız, başarısız hissedebilirsiniz. Böylece ‘battı balık yan gider’ sendromuna yakalanmanıza yol açabilir. Küçük hedeflerle başlayın, her hafta küçük bir şeyi bile değiştirseniz, üç ayda bambaşka bir hayatınız olur:
1. Güne bir bardak suyla başlayın ve gece uyuyan metabolizmanızı uyandırın. İyi yaşam için atacağınız bu küçük adım, vaktinizi bile almayacak.
2.Her gün mutlaka kahvaltınızı yapın, eğer sabahları bunun için vaktinizin olmadığını düşünüyorsanız, size iyi bir haberim var: Büyük bir kahvaltı sofrasına ihtiyacınız yok. Akşamdan küçük bir kase yoğurt ya da sütün içine koyduğunuz iki yemek kaşığı yulaf, bir yemek kaşığı chia tohumunu dolaptan çıkararak kaşıklayabilirsiniz.
Ya da mikserden geçirdiğiniz muz, süt, yulaf, tarçınla güne güzel bir başlangıç yapabilirsiniz.
3.Düzenli öğün yapmaya özen gösterin ve yemeklerinize önceden karar verin. Haftalık bir yemek listesi hazırlayın ve alışverişinizi bu listeye göre yapın. Eğer hafta içi yemek yapmaya vaktiniz yoksa, hafta sonu 2-3 çeşit yemek pişirerek buzdolabına atın. Evde hazır yemek olması, kaçamaklar yapmanızı engeller. Boş vakitlerinizde kuru baklagilleri haşlayıp birer porsiyonluk şekilde paketleyerek buzdolabında dondurabilirsiniz. Salata malzemelerinizi yıkayıp buzdolabında yemeye hazır şekilde bekletebilirsiniz. Yemek yapmak istemediğiniz günlerde salata üzerine haşlanmış kuru baklagil, konserve ton balığı seçenekleriyle hem sağlık hem de zaman kazanmış olursunuz.
4.Alışveriş listesi hazırlayın. Bu, zaman kaybı gibi gelse de alışveriş sırasında size zaman kazandırır. Bunun için evde buz dolabının üzerine, kilere küçük kağıtlar yapıştırın. Malzemeler eksildikçe alırsanız, sonradan neler alacağınızı düşünmenize gerek kalmaz.
5.Egzersiz için vaktiniz yoksa, gün içinde hareket etmeyi deneyin. Profesyonel sporcu olmak zorunda değilsiniz, işe yürüyen merdiven yerine normal merdiven kullanarak gidebilirsiniz. İlk etapta amacınız günde
10 bin adımı tamamlamak olsun.
Günlük aktiviteler
Yazı yazma: 55 dakika
Bilgisayar kullanma: 50 dakika
Kitap okuma: 60 dakika
Normal tempoda yürüme: 25 dakika
Yokuş çıkma: 15 dakika
Merdiven çıkma: 11 dakika
Bebek taşıma: 24 dakika
Çocuklarla oynama: 23 dakika
Ev işleri
Ütü yapma: 60 dakika
Dikiş dikme: 60 dakika
Örgü örme: 55 dakika
Ev süpürme: 23 dakika
Bulaşık yıkama: 50 dakika
Temizlik yapma: 26 dakika
Yemek pişirme: 34 dakika
Yer silme: 20 dakika
Alışveriş: 38 dakika
Arabayı yıkama: 20 dakika