Sebze ve meyveleri mevsiminde yemek; rengarenk beslenerek her birinin içindeki faydalı bileşenlerinden yararlanmak, sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı. Meyve ve sebzeler, vitaminle mineral deposudur ve lif bakımından zengindir. Lif; sindirim sisteminizi korur, bağırsak kaslarını harekete geçirerek sindirime yardımcı olur, toksinlerin atılmasına kötü kolesterolün düşmesine katkı sağlar. Ayrıca antioksidan ve fitokimyasallar açısından da zengindir. İltihaplanmaların etkisini azaltırken, kardiyovasküler hastalıklar ve kanser riskini düşürebilir.
1-Ispanak
Ispanak; kalsiyum, folik asit, klorofil, lutein, A, C, ve K vitaminlerinden zengindir. Folik asit, hamilelerde bebeğin spina bifida denilen hastalıktan korunmasını sağlar ve ileri yaşlarda görülen Alzheimer riskini azaltır.
Bu sebze, içerdiği bileşiklerle yaşa bağlı görme fonksiyonlarındaki azalmayı önler, karaciğer ve mide kanserlerine karşı koruyucu rol oynar, menopozda kemik sağlığının korunmasına destek verir.
2-Lahana
Lahana, 100 gramında 24 kalori bulunduran bir sebzedir. Diyet lifi, manganez, folat, B6 vitamini ve potasyum içerir. Aynı zamanda A, B1, B2, C vitamini ve protein kaynağıdır. İçeriğindeki indol, bioflavanid, monoterpenler ve diğer maddelerle tümörlerin büyümesini engeller ve hücreleri serbest radikallere karşı korur. Özellikle akciğer, mide ve kolon kanserine karşı koruyucu etki gösterir.
3-Brokoli ve Brüksel Lahanası
Bu sebzeler, aynı bitki ailesinden gelir ve lahanagiller olarak bilinir. Tere, kıvırcık lahana, şalgam, karnabahar ve turp, bu grubun içerisinde yer alır. Betakaroten, C vitamini, kalsiyum, demir ve folat içerikleriyle sağlığa faydalıdır. Ayrıca kanserle mücadelede yardımcıdır.
4-Kuşkonmaz
Özellikle kalp hastalığınız varsa ve et yemekten çekiniyorsanız, mutlaka kuşkonmaz tüketin. Yüksek miktarda barındırdığı folat, sağlıklı bir kardiyovasküler sistem için önemlidir. Folat seviyesi düşük olunca, kalp hastalıkları riski de önemli ölçüde artar. Bir porsiyon kuşkonmazda günlük folat ihtiyacının yüzde 66’sı bulunur. Bu sebze, ayrıca potasyum açısından da zengindir ve sodyum içeriği düşüktür.
Besleyicilik oranı yüksek olan kereviz, 100 gramında 88.4 gram su bulundurur ve 40 kalori içerir. A, B, C ve E vitaminleriyle başta fosfor olmak üzere çinko, bakır, manganez ve selenyum minerallerini barındırır. İçeriğinde kalsiyum, protein ve bitkisel demir de vardır. Kerevizin yemeğini yapabilir veya çiğ olarak salatasını tercih edebilirsiniz. Salatalığı, kerevizi, elmayı, maydanozu, zencefili ve limonu suya ekleyip, karıştırıp ödem sorunu için günde 3-4 bardak içebilirsiniz. Kereviz sapını da çiğ olarak istediğiniz kadar yiyebilirsiniz.