Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Belki de diyeti tam yapıyoruz ama hızlı hareket ediyoruz!
Bugün diyetin 6’ncı günü. Sadece diyeti harfi harfine yapmak yeterli olmayabilir, biraz da yavaşlamalısınız. Evet, haklısınız hayatta yapacaklarımıza yetişebilmek için hep hızlı olmak gerekiyor. Ancak söz konusu yemek olunca hızlı davranmak, yapılacak en kötü davranışlardan biri. Bu nedenle yavaşlamanıza yardımcı olup yemeğin zevkini çıkarmanızı ve kilo vermenizi sağlayacak ipuçlarını veriyorum.
- Yiyecekleri yutmadan önce en az 20 kez çiğneyin. Çiğneme işlemi, yiyeceklerin daha küçük parçalara ayrılmasını sağlar ve yiyeceklerin içinde bulunan besin öğelerinden daha iyi yararlanırız. Ayrıca çiğneme işlemi zaman alır böylece ne kadar uzun sürede ve çiğneyerek yersek, aşırı yeme durumu da engellenmiş olur.
- Yiyeceklerden aldığınız her ısırık sonrası çatalınızı elinizden bırakın. Hızı azaltmanız, hem yiyeceklerin tadına varmanıza sebep olur hem de ne kadar yediğinizi fark etmenizi sağlar.
- Isırıklar arasında birkaç yudum su için. Günümüzde hâlâ birçok kişi yeterli su tüketmiyor, bu nedenle aralarda su içmek yararlı olacaktır. Böylece su yudumlayarak, yiyeceklerden alacağınız ısırık sayısını da azaltmış olursunuz.
- Yemekte mutlaka yanınızda bir partneriniz olsun ve yemek boyunca sohbet etmeyi ihmal etmeyin. Konuşmak, siz fark etmeden hızınızın düşmesini sağlar.
- Televizyon seyrederken yemek yememelisiniz. Genelde dikkatiniz tabağınızdakilerde değil, televizyondaki programda olduğu için yediğiniz miktarın asla farkına varamazsınız.
- Yemeğinize başlangıç menüsünden seçeceğiniz hafif yiyeceklerle başlamalısınız. Böylelikle midenizi de oyalamış olursunuz ve zaman kazanırsınız. Çünkü beynimiz ancak 20 dakika sonra yeterli yemek yediğimizin sinyalini alır.
- Yemek yerken yumuşak müzikler dinlemeye özen gösterin. Böylece müziğin yavaş ritmi sizi de ister istemez yavaşlatacaktır. Yumuşak müzikler rahatlamanıza yardımcı olup yemeklerden aldığınız zevki de artıracaktır.
- İkinci bir yiyecek sipariş etmeden önce 10 dakika bekleyin. Bu size bir avantaj sağlayacak ve daha fazla yemek istemediğinizi göreceksiniz.
- Koku duyumuz, genelde iştahımızı yönetmektedir. Bu nedenle yemeklerin kokusunu almak için kendinize zaman tanıyın ve kokusuyla tatları uyuşuyor mu diye küçük bir parça denedikten sonra yemeğe devam edin.

Haberin Devamı

Sabah:
* Yarım simit
* 2 dilim light kaşar
* 4 - 5 zeytin
* Domates, salatalık,
* Şekersiz çay
* Limonlu tarçınlı ılık su (2 SB)

Haberin Devamı

Ara öğün:
* Limonlu tarçınlı ılık su (2 SB)

Öğle:
* Ton balıklı salata
* Bol salata (1 TK zeytinyağı, limon)
* 1 dilim ekmek veya 1 patates

Ara öğün:
* 1 meyve
* 1 bardak ayran

Ara öğün:
* 1 kase yoğurt
* 10 badem
* 10 kuru yaban mersini

Akşam:
* Izgara et veya köfte
* Bol salata (1 TK zeytinyağı)
* 3 yemek kaşığı bulgur pilavı
* 1 kase yoğurt

Ara öğün:
* Limonlu tarçınlı ılık su (2 SB)
* 2 ceviz
* 1 meyve

* TK= tatlı kaşığı / * YK= yemek kaşığı

Muzlu içecek

Malzemeler

4 1 bardak süt
4 Yarım muz
4 1 çay kaşığı keçiboynuzu unu
4 1 çay kaşığı vanilya

Haberin Devamı

Hazırlanışı

Tüm malzemeleri bir araya getirip blenderdan geçirip için. Afiyet olsun.

Bu diyet programı sağlıklı yetişkinler için örnek olarak planlanmıştır. En doğrusu beslenme uzmanı ve hekim kontrolünde size özel planlanmış tedavidir. Herhangi bir sağlık probleminiz varsa hekiminize danışmadan lütfen uygulamayınız.