Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Sıcak yaz günlerinde hem tatlı ihtiyacını karşılamak hem de serinlemek isteyenler için dondurma vazgeçilmez oluyor. Yazın vazgeçilmez serinletici tatlısı olan dondurmanın tarihsel geçmişi de 1800’lü yıllara dayanıyor.
Dondurmanın ilk ticari üretimi 1851’de Jacop Fussell tarafından Baltimore’da yapılmaya başlanmıştır. Yemekten zevk aldığımız çıtır çıtır kornetlerse 1876 yılında New York’ta İtalyan asıllı Amerikalı
Italo Marchioni tarafından üretilmiştir. O dönemden günümüze kadar gelişen teknolojiyle birlikte dondurma çeşitliliğinde sınır tanınmamış ve üreticiler dondurmayı biz tüketicilerin beğenisine sunmuştur.
Yeterli ve dengeli beslenme için tüm besin öğelerinden (karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineraller) her gün vücut için gereken düzeyde almak gerekiyor. Hem öğünlerde hem de ara öğünler bu dengeyi sağlamak hem sağlıklı beslenmeyi hem de daha uzun süre tok kalmamızı sağlıyor. Dondurma, içeriğindeki; protein ve karbonhidratın yanı sıra A, D ve E vitaminleriyle kalsiyum, fosfor, magnezyum ve
potasyum, gibi mineralleriyle iyi bir ara öğün ve tatlı alternatif.

Haberin Devamı

Tatlı mola
Sıcak yaz günlerinde ara öğün yapmak istiyorsanız ve ne yiyeceğinize karar veremiyorsanız sizi haftada 1 - 2 kez şımartacak bir önerim var. Gün içinde dondurmalı küçük tatlı molalar tercih edilebilir. Özellikle mini dondurmalar atıştırmalık olarak iyi bir seçenek.
Evde veya işte çalışırken atıştırmalık arayışına girebiliriz. Böyle durumlarda dondurma, sütlü bir tatlı alternatifi olarak keyifli bir ara öğündür. Günlük enerji ihtiyacınıza göre bir porsiyon yani iki top dondurma ya da paketli bir
adet dondurma tercih edebilirsiniz. Hijyenik şartlarda üretilmiş ve uygun koşullarda soğuk zinciri kırılmadan saklanan paketli dondurmalar, gönül rahatlığıyla tercih edilebilecek güvenli besinlerdir.

Daha az kalori almak isteyenlere
Kilo vermek veya verdiğiniz kiloları korumak istiyor ama yinede dondurmadan vazgeçmek istemiyorsanız iyi bir haberim var: Dondurmanın kalori değeri, un ve şekerden yapılan diğer hamurlu tatlılara oranla daha düşük. Ayrıca dondurma, bisküvi, çikolata gibi atıştırmalıklara kıyasla enerji içeriği ve enerji yoğunluğu bakımından genellikle daha düşüktür.
Aynı lezzet ve keyiften vazgeçmeden daha az kalori almak istiyorsanız paketli dondurmaların mini boylarına rahatlıkla yeterli ve dengeli beslenme düzeninizde yer verebilirsiniz. Mini boy paketli dondurmalar, hem daha az kalori almanıza hem de daha kolay porsiyon kontrolü sağlamanıza yardımcı olacaktır.
Bir adet çikolata kaplı mini dondurma en fazla 140 kalori olup günlük enerji gereksiniminin sadece yüzde 7’sini karşılar. Veya bir adet mini boy bisküvili dondurma ortalama 90 kalori olup, günlük enerji gereksiniminin yüzde 4.5’ini karşılar.
Beslenme dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, günde bir porsiyon dondurma gibi tam yağlı süt ürünleri tüketen kadınların, yemeyenlere oranla daha kolay kilo verdiği görüldü. Yani ölçülü bir şekilde dondurma yiyerek kilo verebilirsiniz. Üstelik sürdürülebilir yani yasak içermeyen bir beslenme programı kalıcı kilo kaybı için de önemlidir.

Haberin Devamı

Mutluluk sırrı

Haberin Devamı

Daha önce de yazmıştım, dondurmanın mutluluk verdiği bilimsel olarak kanıtlı. Londra Psikiyatri Enstitüsü’nün 2005’te yaptığı bir araştırmaya göre, “Dondurma yemek, beyinde mutlulukla ilgili bölgeleri harekete geçiriyor.” Araştırmada gönüllülerin beyinleri, harici kullanılan görüntüleme cihazı (bir fMRI tarayıcı) ile taranıyor ve dondurmanın beyindeki keyif bölgelerini ‘uyardığı’ açıkça görülüyor. Yani evet, dondurmanın beyindeki keyif bölgelerine etki ederek insanları mutlu ettiği gözlenmiştir. Dondurma, kişinin kendini iyi hissedip mutlu olmasına ve daha sağlıklı ve psikolojik fonksiyonlarda pozitif anlamda iyileşme sağlamasına sebep olmaktadır. Ayrıca çalışmalar küçük aralıklı mutlulukların bizi, büyük ve daha nadiren olanlardan daha çok mutlu ettiğini göstermektedir.