Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Birkaç yıldır yaza denk gelen bayramlarda bir değişiklik yaparak misafirlerinize dondurma ya da meyveli tatlılar ikram edin.

Bayramlar, size de sanki kilo almak için fırsat yaratıyormuş gibi geliyor mu? Ne de olsa atalarımız, "Bayramdan bayrama" dememiş mi? İşte bu duygu, pek çoğumuzu rahatlatıyor ve "Nasıl olsa bayramdan sonra daha iyi beslenirim" düşüncesi, içimizdeki şımarıklığı ortaya çıkarıyor.
Peki bu şekilde yapsak ne olur? Aslında olabilir, bayramda biraz kaçamak yapmanın zararı olmaz. Tabii bu durumda benim kaçamak anlayışımla sizinki aynı mı incelemek gerekebilir...

BEDEL ÖDEMEYE MECBUR KALMAYIN

Şimdi bayramı hayal edin; bütün aile toplanmış en sevdiğiniz yemekler masaya dizilmiş, üstelik yemekleri pişirenlerin ısrarlı sözleri hiç bitmiyor. Tüm bunlar sabrınızı ve kontrolünüzü oldukça zorlar. Bu keyifli ama sonrasında bedel ödemeye mecbur bırakan zamanlardan pişman olmak istemiyorsanız neler yapabilirsiniz?

BAKIŞ AÇIMIZI DEĞİŞTİRELİM

Aslında bayramlarda fazla yemenize neden olan durumları keşfetmeniz, iyi bir başlangıç. İhtiyacınızdan fazla yemek pişirmemek, çeşitleri sınırlamak ve ısrarlara kulak tıkamak veya sadece tadına bakma yöntemiyle tanışın! Bunu başarmanız afiyetle diyetin en önemli sırrıdır aynı zamanda.
Bayram bakış açımızı; sadece birlikte yemek yenilen görkemli bir ortamdan, ailemiz ve sevdiklerinizin bir araya geldiği, keyifli sohbetlerin yer aldığı özel günler olarak değiştirebilirsek bu durum beslenme tarzımıza da olumlu yansır.

DONDURMA VE MEYVELİ TATLI TÜKETİN

Bayram denilince baklavalar en başta akla gelir. Bayram tatlıları pek de güzeldir ancak son yıllarda hep yaz döneminde kutluyor olmamız sebebiyle önerilerimiz biraz değişti. Yaz bayramında en iyi seçim dondurma ve meyveli tatlılar.
Hamurlu tatlılardan vazgeçemeyenler en azından porsiyonu yarıya indirip daha serinletici olması için yanına bir top dondurma ekleyebilir. Sıcaklarda dondurma tüketirken güvendiğiniz ve hijyenik koşullarda üretildiğinden emin olduğunuz ürünü alın ve marketten eve gelir gelmez buzlukta muhafaza edin.

”BATTI BALIK YAN GİDER” DEMEYİN

Diyelim ki, bayramın ilk iki günü yemek işini çok abarttınız... Yola, “Battı balık yan gider” diye devam etmeyin. Tam tersine "Zararın neresinden dönsem kârdır" ve "Şimdi neyi daha iyi yapabilirim" şeklindeki düşünce biçimlerine geçin.

Haberin Devamı

SÜRECİ FIRSAT OLARAK GÖRÜN

Haberin Devamı

Bu bayramı, yediklerinizin ucu kaçsa da, yaşam boyu sürecek bazı yeni alışkanlıklar edinmek için fırsat olarak görebilirsiniz. Bunlar bir heves olarak kalmaz, ömür boyu sürecek bir beslenme tarzı haline gelirse, bayram süresince alınan kiloların verilmesinde de yardımcı olacaktır.
* Yavaş yemenizi sağlaması için, bir lokma aldığınız zaman, çatal-bıçağı masaya koyma alışkanlığı edinin. Çiğneyip, yutuncaya kadar da elinize almayın.
* Aç olmakla, iştahlı olmak arasındaki farkı hissedin. Bazen aç olmadığınız halde, bir yiyeceği sadece tatmak isteyebilirsiniz. O zaman küçük miktarlar almaya çalışın.
* Acıktığınızı düşündüğünüz birçok zaman, aslında susamış olabilirsiniz. Bir şey yemeden önce, su içmeye çalışın.
* Yatağa girmeden en az iki saat önce atıştırmayı kesin.
* Sebzeler ve özellikle salatalar bayram sofralarında sınırsız yiyebildiğimiz dostlarımızdır.
* Eğer alkol alacaksanız 1 meyvenin yerine 1 kadeh şarap içmek, beslenme programınıza sadık kalmanıza yardım edebilir. Votka, rakı ve viski; şaraba göre çok daha yüksek alkol içerir ve bu yüzden çok daha kalorilidir.
* Bayramda kilo vermeye çalışmak yerine daha doğru olanı, aynı kiloyu korumaya çalışmaktır. İşte bu noktada size söyleyebileceğimiz tek şey var: “ÖLÇÜLÜ BESLENİN, SAĞLIKLI YAŞAYIN!”
Kendinize yasaklar getirmeden beslenin ama miktarlara dikkat edin.