Yaz aylarında daha sık tükettiğimiz midye tava, mısır ve dondurma gibi atıştırmalıklar çok masum değil. Ancak ölçülü beslenmeyle bu vazgeçilmez tatlardan mahrum kalmadan keyifli günler geçirebilirsiniz
Atıştırmalıklar, her zaman beslenme disiplininin muzır çocukları olmuştur. Keyifli zamanlarda neşeli arkadaş, keyifsiz anlarda ise koltuk değneği görevi görürler. Her zaman her yerde karşımıza çıkarlar ancak “Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim" sözünde olduğu gibi atıştırmalık dünyasında da seçimlerinizin hepsi aynı kategoride değil.
Hadi bana favori atıştırmalık listenizi söyleyin, ben de size beslenme tarzınızı yorumlayayım... İşte bu yüzden bugün yaz aylarının vazgeçilmezlerini inceleyelim istiyorum.
MISIR: Patlamış mısır, genelde kış aylarının tercihi olurken yaz aylarında köşe başlarında, konser çıkışlarında veya sahilde kendini gösterir. Benim için haşlama veya közde mısır, çocukluk hatırasıdır. Ancak çocukluğumuzdaki gibi bahçeden toplayıp hemen haşladığımız veya közlediğimiz mısırlar hâlâ var mı endişeliyim doğrusu.
GDO TARTIŞMASI
Alışveriş merkezlerinde bol yağ, tuz veya şekerle karıştırılıp servis edilenler konusunda içim hiç rahat değil. Gıda ve Tarım Bakanlığı, "GDO içeren ürün asla yok" diyor ama yine de ölçülü tüketmekte fayda var çünkü mısır aynı zamanda glisemik indeksi yüksek bir karbonhidrat grubu, yani ekmek yerine geçiyor.
Peki ne kadar yemeli?
1 dilim ekmeğe, yani 60-70 kaloriye eşdeğer olarak;
* 2 YK haşlama mısır (salata için)
* Yarım koçan köz veya haşlama
* 1 su bardağı yağsız patlamış mısır yenebilir.
MiDYE DOLMA: Çeşme plajlarının vazgeçilmezi, İstanbul meyhanelerinin baştacı midye tava, yaz aylarında pek çok kişinin hayalidir. Öncelikle güvenli ürün ve hijyenik koşullar başta olmak üzere ağır metal riskini de göz önünde bulundurursak, çok sık yemenizi tavsiye etmem. Sezon boyunca birkaç defa ve 3-4 adeti geçmeyecek şekilde tüketilebilir. Kızmayın bana lütfen...
DONDURMA: Tatlı tüketimi için çok farklı atıştırmalık alternatifleri varken, dondurma yaz mevsiminin vazgeçilmezidir. Aslında her mevsim yenebilir dondurma, 'boğaz ağrısı yapar' düşüncesi ise tamamen efsanedir.
KEYİFLİ ALTERNATİF
Yeterli ve dengeli beslenmek için tüm besin öğelerinden (karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineraller) her gün vücut için gereken düzeyde almak gerekiyor.
Bu açıdan bakıldığında dondurma, içerdiği protein, karbonhidrat, yağ, A, B, D, E grubu vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi minerallerle yeterli ve dengeli beslenme düzeninde tercih edilebilecek keyifli bir alternatif.
BAYRAM KiLOLARI YAPIŞMASIN
Bayramlar aileyi bir araya getiren özel günler olduğu kadar pek çok kişi için aynı zamanda uzun bir tatil... Ramazan'da pide, güllaç, dondurma, baklava derken, üzerine bayram kiloları da geldiyse size iki günlük tavsi-yem var. Tabii bu programı yaparken hiçbir sağlık problemi olmayan yetişkinleri düşünerek, biraz fikir vermesi için paylaştığımı da önemle hatırlatmak isterim.
BU ÖRNEK MENÜYÜ DENEYİN
Sabah: n 1 kase az yağlı yoğurt n 2 YK yulaf, tarçın n 1 çay kaşığı keten tohumu
n 1 şeftali
Öğle:
n Yalancı kızartma n Cacık n 25 gr. tam buğday ekmeği
Ara öğün:
n 1 bardak kefir n 2 kırmızI erik n 3 tam ceviz
Akşam:
n Doyuran salata
n Ara öğün
n 15 fındık veya badem
n Günlük 2.5 litre su, 2 bardak maden suyu ve şekersiz çay içilebilir.
YALANCI KIZARTMA
Malzemeler: n 1 kabak n 1 patlıcan
n 2 dolmalık biber n 2 YK sıvı yağ
n Domates n Sarımsak n Karabiber
Hazırlanışı: Sebzeleri kızartmalık dilimleyin. 2 yemek kaşığı yağ ile iyice harmanlayın. Isınmış fırında yağlı kağıt üzerinde arkalı önlü kızartın. Daha sonra bol domates rendesi, sarımsak ve karabiberle pişirdiğiniz sosu üzerine ekleyin. Yanında kocaman bir kase cacıkla tüketin...
DOYURAN SALATA
Sizi doyuracak kadar bol semizotunu temizleyip yıkayın. 1 kutu probiyotik yoğurdu 1 çay kaşığı hardal ve 1 YK sirke ile çırpın. Salatanın üzerine
3 yemek kaşığı haşlama mercimek
ilave edin. 1 haşlanmış yumurtayı
ortadan ikiye kesip biraz tuz ve bol baharatla en tepeye yerleştirin. Bu lezzet karışımına bayılacaksınız.