Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

YAŞAM BiÇiMi-KALP KRiZi DENKLEMi

Kalp krizi riskinde küçücük bir artış bile, tüm nüfusa yayıldığında çok sayıda ölümle sonuçlanabiliyor. Birçok insanın hava kirliliğine maruz kalması, sıkışık trafikte stres yaşamak ve beklemek, kalp krizini tetikleyen potansiyel faktörlerin başında geliyor. Bu durum özellikle de sisli havalarda kendisini farklı bir şekilde gösteriyor. Yapılan araştırmalar, yoldaki sisten dolayı kalp krizi olaylarının yüzde 7.4 arttığını belirtiyor.
Avrupalı araştırmacılara göre, kahve bu krizlerin tetiklenmesinin yüzde 5’iyle ilişkili, diğer yüzde 5’i alkolle ilişkiliyken, ağır bir yemek yemenin riski yüzde 2.7 oranında artırdığı tahmin ediliyor. Ayrıca seksin de yüzde 2.2 oranında kalp kriziyle ilişkili olduğu öngörülüyor.

Haberin Devamı

Küçük riskler büyük sonuçlar
Araştırmacılar, yukarıdaki faktörlerin tek bir insan için kalp krizi riskinin oldukça küçük olduğunu belirtiyor. Ancak, tüm nüfusa yayıldığında, epey insan bundan etkileniyor. Örneğin, hava kirliliği kalp krizini tetikleyen çok küçük bir etken, ancak birçok insan sise maruz kaldığından dolayı, alkol ve kokain gibi tetikleyici faktörlerden daha fazla kalp krizine sebep oluyor. Benzer konularda 36 farklı araştırmayı inceleyip takip eden Belçika’daki araştırmacı Prof. Tim S. Nawrot, “Küçük riskler, tüm nüfusa yayıldığında ve bu şekilde ele aldığınızda çok büyük riskler haline gelebiliyor” diyor. Bu çalışmayı yorumlayan Kaliforniya Üniversitesi’nden Dr. Gregg Fonarow ise, “Bu bulguları temel alarak, hava kalitesindeki artışlar ve trafik sıkışıklığının azalması sadece çevreye yardımcı olmakla kalmayıp, ayrıca hayat kalitesini de artırıyor, ancak aynı zamanda kalp krizi sıklığını büyük ölçüde azaltıyor” ifadesini kullanıyor.
Risk açısından, araştırma ekibi hava kirliliğinin bir insanın kalp krizi geçirme riskini yüzde 5’ten daha az artırdığını bulmuş, buna karşılık kokain kullanımı garip bir şekilde 23 kat artırıyor. Ancak, toplumdaki çok az insan kokaine maruz kaldığından, milyonlarca insan her gün kirli havayı soluduğundan, hava kirliliğinin tüm nüfusta, kokaine nazaran kalp krizine çok daha fazla oranda sebep olduğu tahmin ediliyor.
Araştırma ekibinin bulgularına göre, duygusal durumlar bile bazen kalp krizini etkileyebiliyor. Örneğin, genel olumsuz duygular kalp kriziyle yüzde 4 oranında ilişkiliyken, özellikle öfke, kalp krizlerinde yüzde 3 oranında etkili. Hatta ‘iyi’ duygusal durumlar da, araştırmacılara göre kalp krizleri üzerinde yüzde 2.4 oranında etkili oluyor. Her ne kadar araştırma analizlerinde pasif içicilikle ilgili veriler olmasa da, hava kirliliğindeki gibi aynı önemde etkisini gösteriyor olabilir, yazarların dediğine göre. Halka açık yerlerde sigaranın yasaklanmasıysa, kalp krizi görülme olasılığını ortalama yüzde 17 oranında azaltmıştır.

Haberin Devamı

Enerji içeceklerine dikkat!
Yeni bir araştırma, hepimiz için önemli uyarı niteliğinde. Eğer çok fazla enerji içeceği ya da kahve tüketiyorsanız, kafein alımınız çok fazla olabilir. Doktora gidiyorsunuz ve tansiyondaki değişiklikler ya da kalp çarpıntıları gibi potansiyel sağlık sorunlarınıza kafeinin sebep olduğunun farkında bile değilsiniz. Bu araştırma, Cleveland Klinikleri tarafından yapılmış. Birçok insanın dikkat etmediği şekilde, tipik bir enerji içeceği, gazlı bir içeceğin kafein miktarından 2-3 kat daha fazla kafein içermektedir. Yani önerildiği üzere yaklaşık 300-400 mg. kafein içeren 2 büyük kupa kahveden çok daha fazlası. Bu çalışmaya göre, eğer bu gibi sıkıntılar yaşıyorsanız, mutlaka birkaç küçük değişikliği hayatınıza eklemeniz öneriliyor. Kafein içeren içecekleri olabildiğinde az miktarda kullanın, çünkü bazı insanlarda kafeinin sağlığa etkisi daha yoğun şekilde hissedilebiliyor. Kafein sinirleri canlandıran bir madde olmakla birlikte aşırı tüketimi sorunlara yol açabilir. Bu sorunlar, dehidrasyon ve merkezi sinir sistemini etkileyen sorunlar oluyor. Belirtileriyse, baş dönmesi, mide bulantısı, karın krampları, kalp atışlarının farklılaşması ve kalp çarpıntıları olarak sıralanıyor.

Haberin Devamı

YAŞAM BiÇiMi-KALP KRiZi DENKLEMi