Y aş ilerledikçe kilo alınır desem, siz bu cümle için ‘doğru’ mu dersiniz, ‘yanlış’ mı? Birçok insanın yaşı ilerledikçe kilo aldığı doğru ama, böyle olması şart değil!
Aynı cümleyi kuran o kadar çok danışanım var ki… Onlar için her sene birkaç kilo almak sanki beklenen, doğal bir şey. Bu yüzden bu duruma teslim oluyorlar hatta belki de bu mazerete sığınıyorlar diye de düşünülebilir.
Herkes kilo alıyorsa tamam, benim de yapacak bir şeyim yok diyerek karar vermeyin. Orta yaşlarda kilo alımı herkes için geçerli olmak zorunda değil. Evet, bazı yetişkinler istikrarlı şekilde orta yaşlarında senede senede 500 gr. - 1 kilo alıyor. Ancak bu durum, mutlaka kilo alınmalı anlamına gelmiyor.
Yaşlandıkça neden kilo alınır?
Yaş ilerledikçe kilo almak kaçınılmaz gibi görünebilir. Ama bu tüm gerçeği yansıtmadığı gibi, sizin de dikkat etmeniz gerekmiyor anlamına gelmez.
Yaş ilerledikçe yaşam tarzı, genler, cinsiyet, kas kitlesi ve kalori tüketimi gibi faktörler kilo alımına neden olur. Ancak bu faktörlerin bir kısmı her yaş için etkili...
Günlük yaşam aktiviteleri önemli, çünkü hareket azalırsa daha az kalori yakarsınız ve yakamadığınız kaloriler yağ olarak birikir. Üstelik biriken yağ metabolizmayı yavaşlatır. Yaş aldıkça daha az egzersiz yapıyorsanız ve son 20 senedir yediğiniz gibi yiyorsanız, vücudunuza kilo eklendiğine şaşırmamalısınız.
Yaş almayla birlikte vücutta bazı değişiklikler olur. Yaşınız ilerledikçe eğer kas kütlenizi koruyacak bir egzersiz planı içinde değilseniz kas kaybetmeniz hızlı olabilir. Bunun nedenlerinden biri de kas hücrelerinizin artık eskisi gibi kendisini yenileyememesidir.
Daha gençken, kas hücreleriniz günlük aşınma ve yıpranmayı hızlı bir şekilde yama yaparak tamir eder. Ancak zamanla bu işlem yavaşlar. Bu da sizin bazı kas kitlelerini kaybetmeniz anlamına gelir.
Hormon üretimindeki düşüşler de (östrojen, testosteron ve büyüme hormonu) kas kütlesi kaybına katkıda bulunabilir.
‘Kaslar, yağ yakan fabrikalardır’
Kas hücreleri kalori yakarak metabolik bir iş yaptığına göre, yaş aldıkça kas hücrelerinin azalması sizin günde eskisinden daha az kalori yaktığınız anlamına gelir. Diğer bir deyişle, metabolik hızınızın yavaşlar. Hep söylediğim gibi, “Kaslar, yağ yakan fabrikalardır.”
İşte fabrikada çalışan işçi sayısı azalınca yediklerinizi yakacak işçinin azalması yağlanmanıza sebep olur.
Metabolizmanızdaki bu hafif kayma 20’li veya 30’lu yaşlarınızda başlar. Vücudunuz yavaşça kas hücresi kaybetmeye, zamanla da yağlanmaya başlar.
Kadınlar aşağı yukarı 40, erkekler de 60 yaşına geldikten sonra, her 10 yılda bir kas hücrelerinin yüzde 6 - 8’ini kaybeder. Bu da metabolik hızın her 10 senede bir yüzde 10 düştüğü anlamına gelir. Kilo kontrolü veya kaybı için oluşturulan bir diyet programı burada da rol oynar. Kilo almak istemiyorsanız ve kalori yakma hızınız da yavaşladığına göre, aldığınız kalorileri de frenlemeniz gerekir.
Birçok vakada insanlar 20 sene önce yediği gibi yiyor ama, çok daha az hareket ediyor. Ayrıca insanlar yaşlandıkça ve meşguliyetleri azaldıkça, yemek yemek, kalori yüklü bir eğlence haline gelebiliyor. Ancak eğlence ve iyi zaman geçirmek için hobiler ve egzersiz de unutulmamalı...