Geçtiğimiz çarşamba günü sizlerle 1980-2000 yılları arasında doğan ve ‘Y jenerasyonu’ olarak da anılan milenyum kuşağının yeme alışkanlıklarını paylaşmıştım. Bugün de onlara özel beslenme önerileri ve tarifler vereceğim.
Sevgili Y kuşağı; birçok konuda olduğu gibi yeme konusunda da özgürlüğünüze düşkün olduğunuzu ve sınırlardan hoşlanmadığınızı biliyorum.
Sizden sıkı bir diyet programı benimsemenizi istemeyeceğim. Geleceğe yatırım yapabilmek ve ileride daha sağlıklı olabilmek için aklınızda bulunması gereken bazı önerilerde bulunacağım. Bunların içinde “Zaten uyguluyorum” dedikleriniz varsa, bu süper bir haber. Ama bir Y kuşağı mensubu olarak her zaman daha iyisini yapabileceğinizi biliyor ve size güveniyorum...
1. Kahvaltıyı atlamayın: Kahvaltı, günün en önemli öğünü. Gece boyu aç kalan metabolizmanızı çalıştırmak ve güne harika bir başlangıç yapmak istiyorsanız en önemli kural bu.
2. Porsiyonları küçültün: Kendinize yasaklar koymak yerine her şeyden küçük miktarda tüketmeye özen gösterin. Paylaşmayı sevdiğinizi biliyorum, kaloriler paylaştıkça azalır, unutmayın.
3. Çay-kahveyi şekersiz için: Özellikle kahve konusunda artan bir tüketim var. Son yılların popüleri, kahve konseptli kafeler. Yedikleriniz kadar içtiklerinizin de size kalori getirdiğini unutmayın. Çayınızı ve kahvenizi, kremasız ve şekersiz tercih edin.
4. Tam tahılları tercih edin: Beyaz ekmek yerine tam buğday, tam çavdar gibi tam tahıllı ekmekleri ve yulaf ezmesi gibi kompleks karbonhidratları tercih etmek, daha uzun süre tok kalmanızı sağlar. Ayrıca bağırsak sağlığınızı da destekler.
5. Yumurtayı sevin: Anne sütünden sonraki en kaliteli protein kaynağı olan yumurta, uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir. Herhangi rahatsızlığınız yoksa her gün bir yumurta yemeye özen gösterin.
6. Kuru baklagil yiyin: Mercimek, nohut, kuru fasulye vb. ürünler, yüksek lif içeriğiyle uzun süre tok kalmanızı sağlar. Kalp sağlığınızı da koruyan kuru baklagilleri haftada 2-3 kez tüketmeyi ihmal etmeyin.
7. Sebze-meyve tüketin: Günde iki porsiyon sebze, üç porsiyon meyve tüketmeye özen gösterin. Rengarenk beslenerek her sebze ve meyvenin ona özel faydalı bileşenlerinden yararlanabiliriz. Mevsiminde ve taze ürünlerle beslenmeye dikkat edin.
8. Ev yemeğinin değerini bilin: Dışarıda yemek yemeği sevdiğinizi biliyorum. Ama evde pişen yemeklerin de değerini bilin ve aile sofralarından uzaklaşmayın. En azından günde bir öğünü evde ailenizle birlikte tüketin.
9. Egzersizi ihmal etmeyin: Egzersiz, iyi yaşamın ve sağlıklı beslenmenin en temel parçalarından. Haftada minimum 150 dakika egzersiz yapmaya özen gösterin. Kaslı vücut yapınızı avantaja çevirmek sizin elinizde.
10. Günde en az iki litre su için: Yaz aylarında susuzluk daha çok hissedilse de kışın da vücudumuzda fazlasıyla sıvı kaybı olur. Gün içinde yorgunluk, halsizlik ve baş ağrısı yaşamamak ve metabolizmanızın daha iyi çalışması için günde en az iki litre su içmeye özen gösterin.
Meyvenin kolay hali: SMOOTHIE
Malzemeler:
lYarım greyfurt
1 adet kivi
1 adet mandalina
Yarım muz
Yarım limon suyu
Hazırlanışı:
Greyfurt ve mandalinayı sıkıp, limon suyunu ekleyin. Karışımı muz ve kiviyle robottan geçirin ve iki bardağa dağıtın. Üzerlerine tercihinize göre su veya maden suyu ekleyebilirsiniz.
Meyvenin kolay hali: SEBZE ÇORBASI
Malzemeler:
5-6 yaprak lahana
1 orta boy kabak
1 orta boy domates
1 orta boy soğan
1 adet pırasa
1 patates
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
3 bardak su
Hazırlanışı:
Sebzeler doğranıp 3 bardak suyla yumuşayana dek pişirilir. Sonra blenderdan geçirilip çorba olarak tüketilir.