Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Bayram tatili devam ediyor. Bu özel dönemlerde beslenmeye dikkat etmek normal zamanlara göre daha zor oluyor. Pazar günkü yazımda bu konuda bakış açınızı değiştirebileceğini düşündüğüm önerilerimi aktarmıştım. Umarım aklınızın bir köşesindedir, eğer okumadıysanız göz atmanızda fayda var. Bayram süresince pek çok iletişim kanalı benzer mesajlar veriyor ancak önemli nokta, duymak ve bilmek değil uygulamak. Bu dengeyi başaran çok fazla danışanım var. Üstelik zor bir dönemde bunu başardıktan sonra normal zamanda her şeyin çok daha kolay olduğunun altını çiziyorlar. Belki size de motivasyon kaynağı olur...

Haberin Devamı

VÜCUTTA BAYRAM TEMİZLİĞİ ZAMANI

MEŞHUR ViCDAN ÇORBASI

Malzemeler:

- 2 kabak
-2 soğan
- 2 domates
-2 YK bulgur
-1 TK zeytinyağı
-Birer demet nane, maydanoz ve dere otu
-2-3 diş sarımsak
-Tuz
-Limon
-Baharat çeşitleri

Hazırlanışı: Tüm malzemeleri bir bardak suyla pişirip mikserden geçirin. Haftada 1-2 akşam sınırsız içilebilirsiniz. Ertesi gün vicdanınız kilonuz da hafiflemiş olacak.

DONDURMALI ŞEFTALi KEYFi

1 olgun şeftali, 2 top vanilyalı dondurma, tarçın, 1 çay bardağı sütü mikserden geçirin. Hafif tatlı seçimi olarak diyetinize ekleyin.

1 olgun şeftali, 2 top vanilyalı dondurma, tarçın, 1 çay bardağı sütü mikserden geçirin. Hafif tatlı seçimi olarak diyetinize ekleyin.

SU KAYBININ NEDENLERİ:

Sıcak-soğuk havalarda
Ağır fiziksel aktivite durumunda
Enfeksiyon hastalıklarında

YALANCI KIZARTMA

Malzemeler:

1 kabak
1 patlıcan
2 dolmalık biber
2 YK sıvı yağ
Domates
Sarımsak
Karabiber

Hazırlanışı: Sebzeleri kızartmalık dilimleyin. 2 yemek kaşığı yağ ile iyice harmanlayın. Isınmış fırında yağlı kağıt üzerinde arkalı önlü kızartın.
Daha sonra bol domates rendesi, sarımsak ve karabiberle pişirdiğiniz sosu üzerine ekleyin. Yanında kocaman bir kase cacıkla tüketin...

VÜCUTTA BAYRAM TEMİZLİĞİ ZAMANI

DOYURAN SALATA

Sizi doyuracak kadar bol semizotunu temizleyip yıka-yın. 1 kutu probiyotik yoğur-du 1 çay kaşığı hardal ve 1 YK sirke ile çırpın. Salatanın üzerine 3 yemek kaşığı haşlama mercimek ilave edin. 1 haşlanmış yumurtayı ortadan ikiye kesip biraz tuz ve bol baharatla en tepeye yerleştirin. Bu lezzet karışımına bayılacaksınız.

Haberin Devamı

SU iÇMEYi İHMAL ATMEYiN

Yetişkin bir bireyin vücut ağırlığının yüzde 55-75’i sudan oluşur. Bu yüzdeler kişiye, vücut bileşimine, yaşa, cinsiyete ve diğer faktörlere bağlı olarak değişse de tüm vücut dokuları belli miktarlarda su içerir. (Kan yüzde 83, kas yüzde 73, vücut yağı yüzde 25 ve kemikler yüzde 22) Su ihtiyacı, vücudun kullandığı enerji miktarına bağlı olarak değişir. Yetişkinlerde enerji harcamasının her kalorisi başına 1-1.5 ml. su gerekir. Buna göre yetişkin bireylerin günlük ortalama 1.5-2 litre su alması yeterli olur. Sıcaklarda bu ihtiyaç artar.

DONDURMAYI NASIL TÜKETMELi?

"Bütün dondurmalar aynı içeriğe mi sahip, yoksa sadece belirli tür dondurma mı tüketilmeli?" sorusu hep kulağıma geliyor. Dondurma, yenilenmeye ve tadı zenginleştirilmeye müsait bir ürün. Bu yüzden markalar tüketicinin damak zevkine göre ürünler geliştirebiliyor. Benim için en önemli nokta, ürünün ihtiyaçlarımızın üzerine çıkmaması. Doğru miktar-larda tükettiğiniz sürece farklı ürünlerle de damak zevkinizi renklendire-bilirsiniz. Diyabetik birey için light seçimler veya çocuklar için özel ürünler de uygun. Ancak her koşulda üretimden sunumuna sağlıklı süreçlere sahip kapalı ambalajda satılanlar daha güven verici.