Kışa girerken bağışıklık sistemini güçlendirmek, hastalıklara karşı daha dirençli olmayı sağlar...
Mevsim geçişlerinde saçlar dökülür, depresyon eğilimi olur, bağışıklık sistemi zayıflayabilir ve bu durum pek çok bireyin ortak şikayetidir. Beslenme yönünden yapılması gereken, bu döneme ait sebze ve meyveleri iyi kullanmak ve iyi yaşam için yeterli oksijeni olan ortamda egzersiz yapmaktır.
Şimdi yeni yapılan araştırmaların ışığında bu sebze ve meyvelere bir göz atalım...
GRİBE KARŞI NAR
İçerdiği potasyum, lif, A ve C vitamini, niasin ve zengin anti-oksidan kapasitesi nedeniyle bağışıklık sistemini de güçlendiren nar, gribe karşı koruyucu olarak etki eder. Aynı zamanda kolesterolü düşürmeye yardımcıdır ve kalp sağlığı için iyidir.
YULAFIN FAYDALARI...
Günler kısalıp güneş daha az kendini gösterdiğinde serotonin hormonuna ihtiyaç duyarız. Karanlık pek çok kişinin ruh halini depresifleştirir. Bu dönemlerde karbonhidrat bakımından yeterli beslenmek, serotonin yani mutluluk hormonunu artırır. Ancak aşırı tüketim kiloya neden olabilir. Özellikle yulaf içeren 150-200 kalorilik, düşük yağlı bir ara öğün düşük kalorili bir karbonhidrat kaynağı olarak fayda sağlar.
HASTALIKLARI KOVAN MEYVELER
portakal: Zengin C vitamini içermesi nedeniyle hastalıklara karşı vücudun savunma mekanizmasını kuvvetlendiren portakal, aynı zamanda B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum da içerir. Ayrıca içeriğindeki yüksek potasyum tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur. İçerdiği vitamin ve antioksidanlar sayesinde, kanın pıhtılaşmasını; mide ve pankreas kanserini engeller ve yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlar. Portakalda bulunan en önemli flavon olan herperidin de kandaki kolesterol seviyesini azaltır.
MANDALİNA: İçerdiği zengin ve doğal C vitaminiyle, direnme gücünü artıran mandalina kötü kolesterolü düşürdüğü için kalp hastalıklarına karşı yardımcı bir besindir. Kılcal damarlardaki kan dolaşımını hızlandırır, damar hastalıklarına karşı bedeni korur.
kİvİ: Bir vitamin deposu daha... Her sabah 1 adet yemenizde fayda var. Yeşil salataya karıştırıp denemenizi de tavsiye ederim.
KURU MEYVELi YULAFLI KURABiYE
Malzemeler: 2 adet yumurta,
1.5 kase yulaf ezmesi, 1 kâse yaban mersini/kuru üzüm/kuru kayısı/kuru erik karışımı,
1 paket vanilya, 1 çay bardağı light yoğurt, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 paket kabartma tozu ve
1-2 çay bardağı kepekli un...
Hazırlanışı: Sıvı yağ, un, yumurta ve yoğurt karıştırılır. Sonrasında diğer malzemeler eklenerek yoğrulur. Şekillendirdikten sonra önceden 170 derece ısıtılmış fırına konulur ve
15-20 dakika kadar pişirilir.
YULAF KAHVALTISI
3 çorba kaşığı yulaf, tarçın, yarım elma, yarım muz, 2-3
ceviz ve bir bardak sütü biraz pişirin. Muhallebi kıvamına gelince biraz bal ve hindistancevizi ekleyin. Bu tarifi soğuk olarak da deneyebilirsiniz.
ZİHİNSEL YORGUNLUK İÇİN ARMUT
Armut, fosfor ve B vitamini içerir, bu nedenle zihinsel yorgunluk açısından önemli bir kaynaktır. C vitamini de içeren armut, bağışıklık sistemini güçlendirir. Antioksidan etkisi de olduğundan vücudu serbest radikallere karşı korur.
Armutlu İçecek: 200 ml soya sütü, 1 yemek kaşığı yulaf,
1 çay kaşığı vanilya, 1 armut, 1 çay kaşığı pekmez, 1 çay kaşığı tarçını mikser yaparak ara öğünde tercih edebilirsiniz.