Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Kilo vermek adına yapılan en büyük hatalardan biri, yağdan uzak durmak. Vücudun birçok görevi yerine getirmek için ihtiyaç duyduğu yağları yakından tanıyarak sağlığınızı koruyabilirsiniz

Yağı, beslenmeden tamamen çıkarmak doğru olmaz çünkü yağların vücudumuzda çok önemli görevleri var. Peki, hangi yağın iyi, hangisinin kötü olduğunu biliyor musunuz?
‘Tekli doymamış yağlar’ ile ‘çoklu doymamış yağlar’, iyi yağlar kategorisine giriyor; ‘doymuş yağlar’ın ise makul ölçülerde tüketilmesi gerekiyor.
Kolesterol seviyelerinin yükselmesine yol açtığı için ‘trans yağlar’dan ise uzak durulmasında fayda var.

Tekli doymamış yağlar
Bu grupraki yağalara örnek olarak; kanola yağı, zeytinyağı, çoğu fındık türleri ve avokadoyu verebiliriz.
Öneri: Simitin üzerine krem peynir yerine avokado sürebilirsiniz... Aromalı patates püresi yapmak için tam yağlı süt ve tereyağı yerine, zeytinyağı ve sarımsak tercih edebilirsiniz.

Haberin Devamı

ÇOKLU DOYMAMIŞ YAĞLAR
İki tür çoklu doymamış yağ var, Omega-3 ve Omega-6.
Yediğimiz besinlerden yüksek miktarda Omega-6 aldığımız için Omega-3’ün üzerinde daha çok durmalıyız. Omega-3 bakımından zengin besinler arasında; somon ve ton balığı, keten tohumu, ceviz var.

Öneri: Bir avuç ceviz atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz. Bir yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumunu sabah yediğiniz yulaf ezmesine ekleyebilirsiniz.
Aynı zamanda kurabiye ya da kek yaparken Omega-3 yağı almak için içerisine öğütülmüş keten tohumu koyabilirsiniz.

DOYMUŞ YAĞLAR
Kırmızı et gibi yağlı gıdalar, krema ve tereyağı gibi süt ürünleri, doymuş yağlardan oluşur.
Öneri: Ara sıra afiyetle güzel bir biftek yiyebilirsiniz fakat doymuş yağların beslenme düzeninizin yüzde 10’luk kısmını aşmamasına özen gösterin.

TRANS YAĞLAR
Sıvı bitkisel yağlar, hidrojen eklenme işlemi olan endüstriyel bir süreçle meydana gelirler. Genelde unlu mamüller, kurabiyeler ve krakerler de dahil olmak üzere ambalajlı ve işlenmiş ürünlerin birçoğunda bulunabilir.
Öneri: Eğer bir ürünün porsiyonu 0.5 gramdan daha az trans yağ içeriyorsa, etiketinde ‘trans yağ içermez’ ibaresi kullanılabiliyor. Kalori tüketiminin de yüzde 1’i aşmamasına dikkat etmelisiniz. Besin değeri tablosunda ‘hidrojenize’ ya da ‘kısmen hidrojenize edilmiş’ yağların bulunup bulunmadığını kontrol edin.
Alışverişinizin büyük çoğunluğunu manav bölümünden yapın. Taze ve donmuş meyve sebzelere, yağsız etlere ve balıklara, tam tahıllı ürünlere yoğunlaşın. Biraz da zeytinyağı katarak aldıklarınızla birbirinden sağlıklı yemekler yapın!

Haberin Devamı

Yağsız diyet uygulamayın!

- Deri altı yağ tabakası, vücut ısısının kaybını önler. Yağlı olanlar, kışın zayıflara göre daha az üşür ve daha çok terler.
- Yağ, organları çevreleyerek korur.
- Yağda eriyen vitaminlerin emilimi için ortamda yağ olması gerekir.
- Uzun süre midede kalarak boşalmasını geciktirir ve tokluk hissi verir.
- İçinde yağ bulunan fosfolipitler beyin ve sinir dokuları için elzemdir.