Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Soru: ‘Vitamin’ kelimesi nereden gelir?
A) Vitaminleri ilk keşfeden Rus araştırmacı Vitaly Minkow’dan
B) ‘Vital’ ve ‘amineler’den
C) İlk icat edilen vitamin olan Vitumamine’den
Cevap: B. ‘Vital’ ve ‘amineler’den
Vitamin sözcüğü Polonyalı biyokimyacı Casimir Funk tarafından 1912’de kullanılmıştır. ‘Vita’ Latince, ‘hayat’ demektir, ‘-amin’ son eki ise kimyadaki ‘amin’ sözcüğünü kastetmektedir.
O dönemde tüm vitaminlerin amin oldukları sanılmaktaydı. Aminler, amonyaktaki bir veya daha fazla hidrojen atomunun organik radikallerle değiştirilmesiyle türetilmiş organik bileşikler ve fonksiyonel gruplardır.
Vitaminler vücudumuz için mutlaka gerekli olan ve
vücudumuzdaki birçok görevi olan
en basit organik maddelerdir.
Besinlerimizde bulunmadığı zaman, metabolizmada bozukluklara yol açabilirler. Vitaminler vücudun sağlıklı gelişimi, sindirim fonksiyonları, enfeksiyonlara karşı bağışıklık kazanması açısından oldukça gereklidir. Ayrıca vücudumuzun karbonhidrat, yağ ve proteini kullanmasını da sağlarlar.
Vitaminlerin çoğunu yeterli ve dengeli bir beslenme planıyla alabilirsiniz. Ancak herhangi bir özel durumunuz varsa ya da bazı yiyecekleri limitli tüketiyorsanız takviyelerden yararlanabilirsiniz.
Harvard Tıp Fakültesi ve Amerikan Beslenme Bilimi Derneği, vücudu sayısız hastalığa karşı koruyan vitaminlerin hangi besinlerde olduğunu ve ne dozda alınması gerektiğini inceledi.
Soru: C vitamini soğuk algınlığını geçirir mi?
Cevap: Araştırmacılar yüksek dozda C vitamininin soğuk algınlığından korumadığı sonucuna ulaşmışlar. Ama bazı araştırmalar bağışıklık sistemini güçlendirerek daha hızlı iyileşme sağlayabileceğini söylüyor.
Soru: Hangi besinler siz yaşlandıkça görme yeteneğinizi koruyabilir?
A) Zeaxanthin ve lutein
B) Çinko
C) C ve E vitaminleri
D) Hepsi
Cevap: Hepsi.
Çalışmalar birçok değişik vitamin ve mineralin, 65 yaş üzerindeki insanların görme kaybıyla sonuçlanan makular dejenerasyon riskini azaltabileceğini göstermekte. Sebze ve meyvenin yoğun tüketildiği dengeli beslenme tüm ihtiyacınızı karşılayacaktır.
Riskiniz hâlâ yüksekse, doktorunuz size yaşam değişiklikleriyle birlikte takviye önerebilir.
Soru: Hangi vitaminler ve mineraller kemiklerinizi güçlendirir?
A) Kalsiyum ve D vitamini
B) K vitamini
C) Magnezyum ve potasyum
D) Hepsi
Cevap: Hepsi.
Birçok insan sağlıklı kemikler için D vitamininin önemini bilir. Ancak yeni bir araştırma magnezyum, potasyum ve K vitamini dahil diğer besinlerin de kemik sağlığına yardım ettiğini gösterdi. Osteoporoz denilen kırılganlaşan, incelen kemik riskiniz varsa yeterli ve dengeli beslenmeniz, bu vitamin ve mineralleri ihtiyacınız kadar almanız çok önemli.

VİTAMİN SALATASI

Haberin Devamı

Malzemeler:
- 6 - 7 yaprak marul
- 4 - 5 yaprak roka
- Akdeniz yeşillikleri
- Cherry domates
- 3 yemek kaşığı haşlanmış mercimek / kinoa / karabuğday
- 1 haşlanmış enginar
- 1 orta boy pancar turşusu

Haberin Devamı

Sos için:
- 1 kase yoğurt
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
- Su

Haberin Devamı

Hazırlanışı: Marul, roka ve Akdeniz yeşillikleri doğranır. Pancarlar küp küp kesilir. Hepsi bir servis tabağına koyulur. Haşlanmış enginar da üzerine doğranır. Domatesler ikiye kesilir. Süzme yoğurdun kıvamı suyla hafifçe açılır ve zeytinyağıyla nar ekşisi dökülerek karıştırılır. Salatanın üzerine sos dökülür. Tekrar roka ve domates ekleyebilirsiniz.
Afiyet ve sevgiyle.