Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

KİNOA

Araştırmalar, iltihap önleyici özelliğe sahip bitkisel besin kinoanın insan sağlığına yararlı olduğunu ortaya koydu

Bugün faydalarından dolayı çok kullandığım kinoadan bahsedeceğim. Peru’nun en meşhur besini kinoa, İnkalar tarafından 5 bin yıl önce ekildi. İnkalar kinoaya “Tahılların anası” dermiş. Ülkemizde yeni yeni duyulmaya başlanmasına karşın ABD’de 10 yıldır yaygın olarak tüketiliyor. Hatta 2013 ‘kinoa yılı’ ilan edildi.

Her öğünde yenebilir
Kinoa, pirinç ve arpadan iki kat fazla proteine sahip. Kalsiyum, magnezyum ve manganezin çok iyi kaynakları arasında. Ayrıca B ve E vitaminleri, diyet lifi de içerir. Kinoa tohumu son derece besleyicidir. Pişmiş kinoa tohumları, kremsi ve kabarık bir hal alır. Kahvaltıda gevrek olarak yenebilir, öğle ve akşam için salatalara eklenebilir.
Kinoa tahıllar içinde en az alerjen özelliğe sahip. Gluten içermediği için çölyak hastalarının karbonhidrat ve protein ihtiyaçlarını karşılar. Vejetaryenlar için de iyi bir tercih.
Kinoa; buğday, çavdar, yulaf, darı, mısır ve pirinçten fazla proteine sahip. Yağ oranı düşük ve kolesterol içermez.

Haberin Devamı

Sabah:
- 1 dilim tam buğday / çavdar ekmeği
- 1 dilim az yağlı dil / beyaz peynir
- 4 - 5 adet zeytin
- Domates ve salatalık
- Şekersiz çay

Ara öğün: - Limonlu tarçınlı ılık su (2 SB)

Öğle:
- 3 YK haşlanmış kinoa
- 50 gr. lor peyniri
- Bol salata
(1 TK zeytinyağı)

Ara öğün: - 1 dilim yağsız elmalı kek

Akşam:
- Yağsız kıymalı 2 biber dolma
- 3 YK light yoğurt
- Bol salata (1 TK zeytinyağı)

Ara öğün: - Limonlu tarçınlı ılık su (2 SB)
- 1 porsiyon meyve

* TK= Tatlı kaşığı
* YK= Yemek kaşığı

Kinoalı ve avokadolu salata

- 3 YK kinoa
- Yarım avokado
- 2 YK bulgur Limon
- Maydanoz
- Domates

Hazırlanışı: Avokadoyu ince ince doğrayın. Üzerine tuz, kırmızı veya karabiber ekin. Limon sıkıp karıştırın. İçine 3 YK haşlanmış kinoa ve 2 YK bulguru ekleyin. Maydanoz ve domates ilavesiyle salata olarak tüketebilirsiniz. Dilerseniz spordan önce 1 yumurta ekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Yağsız elmalı kek

- Yarım çay bardağı esmer şeker
- Yarım çay bardağı light süt
- 1 yumurta
- 1 çay bardağı kepekli un
- Yarım çay bardağı iri dövülmüş ceviz
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 elma
- Yarım paket kabartma tozu

Hazırlanışı: Şeker ve yumurtayı rengi beyazlaşıncaya kadar çırpın. Elma dışındaki tüm malzemeleri ekleyip karıştırın. Elmayı küp şeklinde doğradıktan sonra hamura ilave edip son kez karıştırın. Malzemeyi önceden yağlanmış kek kalıbına dökün. 170 derece fırında, yaklaşık 20 - 25 dakika, üstü kızarıncaya kadar pişirin.

Bu diyet programı sağlıklı yetişkinler için örnek olarak planlanmıştır. En doğrusu beslenme uzmanı ve hekim kontrolünde size özel planlanmış tedavidir. Herhangi bir sağlık probleminiz varsa hekiminize danışmadan lütfen uygulamayınız.