Tuz hakkında hatırlatmalar yapmaya devam etmek istiyorum çünkü alışkanlıkların değişmesi zaman alıyor ve bu konudaki farkındalık önemli
Sadece kendi tükettiğiniz tuz değil etrafınız için de bu mesajı sürekli hatırlamanız; restoranda, mutfakta ve seyahatte yani her zaman dikkatli olmanız önemli. “Tuzsuz bir hayat olur mu?” “Tuz vücudumuzda ne iş yapar?” gibi sorularınız varsa, gelin bunları yanıtlayalım.
Tuzda bulunan sodyum, vücudumuzda birçok görevi olan önemli bir mineral. Vücut sıvı dengesini korur, hücre içindeki ve dışındaki sıvıların hareketini kontrol eder, kan basıncını düzenler, tüm kasların gevşemesini sağlar. Bu kadar hayati fonksiyonlarda görevi varken “Tuza ihtiyacınız yok” diyemeyiz.
Fakat araştırmalara göre, günlük alınması gereken tuz 6 gr. olmasına rağmen, ülkemizde bunun üç katı kadar tüketiliyor. Fazla tüketilmesiyle birlikte de kalp ve tansiyon hastalıklarına yakalanma riski artıyor.
Bazı ipuçları veriyorum
İşe, market veya bakkallarda etiket okumayı öğrenerek başlayabiliriz. Almak istediğiniz ürünün belli bir miktarındaki sodyum içeriğine bakarak diğer aynı yiyeceklerdeki sodyum miktarıyla karşılaştırın. Bu, zaman alıcı görünebilir. İlk başlarda zaman alabilir fakat belli bir süre sonra bu konuda uzman olacaksınız. Ve en iyi seçenek hangisi olduğunu bildiğinizden marketlerde doğrudan oraya yöneleceksiniz.
Yağı azaltılmış veya yağsız ürünler bazen daha fazla sodyum içerebilir. Genellikle daha lezzetli olmaları için eklenir. Bu nedenle yağsız ürünleri almadan önce mutlaka etiketlerini kontrol edin.
Yemeklerde kullandığınız tuz sınırlanmalı. Bunun yerine hayatınızda baharatlara daha çok yer verebilirsiniz. Tuzu az eklemek için yeni tarifler keşfedilebilirsiniz. Taze otlar, narenciye suları, sirke ve sarımsak beslenmenizde daha fazla yer alabilir. Bazı örnekler verirsek;
* Haşlanmış sebzeler, ızgara balık, pilav ve makarna üzerine limon suyu sıkılabilir.
* Tavuk sosu yaparken tuz ve sodyum içermeyen baharatlar, biber veya limon eklenebilir.
* Etler ve sebzeleri lezzetlendirmek için pişmiş soğan ve sarımsak kullanılabilir.
* Salatalara, makarnalara, pirinçle pişen yemeklere tuz ve sodyum içeriği yüksek soslar yerine taze otlarla lezzet katılabilir.
* Sebzeler marine edilerek veya sirkeyle pişirilebilir.
Masadan kaldırın
Masada tuzluk bulundurmamak tuz ekleme alışkanlığının azaltılmasına yardımcı olur. Başlangıçta tuz eklemeden yemeyi deneyebilirsiniz. Bu şekilde yiyeceklerin doğal tatlarını alırsınız. Eğer yine de eklemek isterseniz tuzluk, masada ulaşabileceğiniz sınırların dışında bulunmalı.
Bunları tercih edebilirsiniz
* Fındık, badem gibi yağlı tohumlar alırken tuz eklenmemiş olanları alın.
* Atıştırmalık olarak tuzlu cips ve krakerler yerine, meyve ve tuzsuz fıstık ezmeleri tüketin.
* Hafta sonları evde taze et, tavuk yaparken otlarla baharatları kullanın.
* Spagetti ve marine edilmiş sos alırken ‘tuz ilave edilmemiştir’ yazanlar tercih edin.
* Bir yemek tarifi üzerinden yemek yaparken tarifteki tuzun yarısını koyun.
NOT: Bazen sofra tuzu yerine potasyumlu ürünler tercih edilebilir.
Bu ürünler, bazı kişiler için potasyumu yüksek olması bakımından riskli. Tuz yerine potasyumlu tuz kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Aldığınız bir ilaca veya tıbbi durumunuza olumsuz etkisi olmayacağından
emin olun.