Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

TUZ YERİNE BAHARAT KULLANIN
Baharatlar, lezzetleriyle yemeklerin de sofraların da vazgeçilmezi... Özellikle tuz tüketimi konusunda sınırları aşan bir ülke olarak, geleneklerimizde de yer alan baharatları kullanmayı ben çok önemsiyorum. Tuz kullanımını sınırlamak, damak tadınız alışıksa zor, biliyorum. Ama yemeklerinizi baharatlarla zenginleştirdiğinizde, tuza eskisi kadar ihtiyacınız olmadığını da fark edeceksiniz. Üstelik
baharatlar sadece tuz tüketimini azaltmakla kalmıyor, farklı sağlık faydaları da sağlıyor.
Geçmişte altın kadar değerli olmaları ve kendisine ait bir yolu olması bile baharatların ne kadar önemli olduklarını
bize gösteriyor. Kırmızı biber, karabiber, tarçın
en çok kullandığımız baharatlardan...
Ben de bugün size bunların dışında beş farklı
baharattan bahsetmek istedim. Hem sağlığınıza hem de sofralarınıza iyilik getirsin...
1-Kekik
Türk mutfağının yanı sıra, İtalyan, Fransız, Yunan ve Karayip mutfağının da favori baharatlarından olan kekik; güzel kokulu, genel olarak birçok besinle uyumlu, antiseptik etkili bir baharattır. Bağışıklık sistemini destekler. Antioksidan içeriği de yüksektir. Kanın pıhtılaşmasında rol oynayan K vitaminini yüksek oranda içerir. Ayrıca demir ve manganezin çok iyi, kalsiyumun da iyi bir kaynağıdır. Özellikle kurubaklagil, yumurta ve sebzelerle uyum içerisindedir.
Balık, dana eti, köfte, yahni, tavuk; sebzelerden brokoli, brüksel lahanası, havuç, taze fasulye, mantar, soğan, bezelye, ıspanak ve kabağa çok yakışır.
2-Zencefil
Zencefil, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve soğuk terleme gibi gribe bağlı tüm semptomları azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda soğuk algınlığı ve grip sırasında da yararlı olan sağlıklı terlemeyle virüsün ve toksinlerin doğal bir yolla vücuttan atılmasına yardım eder. Ter bezlerimiz antimikrobiyal bir madde olan dermcidn üreterek, hastalıklarla doğal yollardan savaşırlar. Dermicidin, ter içine salınır ve cildin yüzeyine taşınır. Burada cilt bakteriler ve mantarların bulunduğu istilacı mikroorganizmalara karşı koruma sağlar. Zencefil vücudu ısıtıp, bu üretimin artmasını sağlar ve bağışıklık sistemini destekler.
3-Biberiye
TUZ YERİNE BAHARAT KULLANIN
Et ve balık yemeklerine lezzetle aroma veren biberiye, aslında incecik odunsu bir bitkidir. Güçlü bir kokusu olan bu bitki, İtalyan ve Akdeniz mutfağında sıkça kullanılır. Araştırmalar, biberiyenin hafızaya ve ruh haline olumlu etkileri olduğunu söylüyor.
4-Zerdeçal
Parlak sarı-turuncu rengiyle damaktan önce göze hitap eden zerdeçal, Hint mutfağının neredeyse kilit noktasıdır. Safran yemeklerinde de kullanılarak yemeğe altın rengini verir. İnflamasyonu azaltarak, iltihaba karşı savaşır. Ayrıca araştırmalar, obezite ve alzheimer gibi kronik hastalıklara karşı da koruyucu olabileceğini gösteriyor. Emilimini artırmak için, zerdeçalı karabiber ve zeytinyağıyla tüketebilirsiniz.
5-Kakule
Zencefile benzeyen bir bitkidir ve aynı onun gibi yoğun aroma içerir. Sindirimi ve kan basıncını dengelemeye yardımcı olur. Demir ve manganez içerir. Ayrıca kansere karşı koruyucu etkisi olduğunu gösteren çalışmalar da var.