İstanbul gece hayatının önemli mekanlarından Şamdan’ın sahibi Şehnaz Tuna, uzun
saatler çalışmasına karşın formunu koruyor. Tuna, “Çok aç kalmamaya çalışıyorum. Ara öğün hayatımı kurtarıyor. Çok su içiyorum. Çok abarttığım günlerin ertesinde hemen
dengeliyorum ve spor yapıyorum” diyor
Size mükemmeliyetçi demek sanırım yanlış olmaz. Bu özelliğiniz yetiştirilme tarzınızdan mı geliyor?
Bu yapı meselesi. Yetiştirilme değil galiba. Çünkü annem, babam o kadar disiplinli değildi. Belki, biraz burç özelliği de var. Başak burcuyum. Birebir astroloji özelliği olarak, günlük değil de, karakter etkileşimlerine inanıyorum. Çocukken de her şeyim çok düzenliydi.
Bu kadar disiplin iyi bir şey mi?
Biraz yoruluyorum tabii, ama manevi tatmini var. Herhangi bir işi düzenli yaptığın zaman sonucunu muhakkak yüzde 95 pozitif aldığın için, yorulmama değiyor. Bazen etrafımda rahat insanlar gördüğüm zaman “Keşke ben de böyle olsam” diyorum, ama yapamıyorum.
Sizinle birlikte çalışanlar bu tarzdan şikayet ediyorlar mı?
Park Şamdan’da değil, ama ofiste herhalde biraz daha fazla tepkiliyim. Aslında, her insan hata yapar. Bu konuda anlayış gösteririm. Fakat kapasitesine çok güvendiğim birisi hata yaparsa biraz fazla tepki veriyorum. Beklentiniz yüksek olduğu zaman, hayal kırıklığı da fazla oluyor.
Peki, sizi tarif ederken ne derler?
Çok derli toplu olmamdan bahsederler. Aslında hastalık derecesinde. Ama mesela çocuk yetiştirme konusunda çok disiplinli değilim. Benim disiplinim biraz daha fazla iş formatında. Aslında bunu şu an fark ettim. Ben çevremdeki annelere baktığım zaman, çok disiplinli bir anne değilim.
Bunda psikolog olmanızın etkisi var mı?
Zannetmiyorum. Biraz sabırsızım galiba. İki çocukla uğraşıyorum. Bir de ergenlik çağındalar. Daha açık olmak zorundasın. O yaştaki çocuklara sıkı disiplin koyduğun zaman, ters tepiyor. Ben ergen psikolojisi okumadım. O çok farklı bir şey.
Ara öğün alışkanlık haline geldi
Biraz beslenme disiplininden bahsedelim.
Benim daha önce de deneyimlerim oldu ama sizden çok şey öğrendim. Belki bunda ikimizin de aynı iş disiplini ve bakış açısında olmamızın etkisi var. Benim için bu çok çok önemli.
Peki, şunu çok yanlış yapıyormuşum, şunu öğrendim diyeceğiniz bir şey var mı?
Ara öğün. Benim için bir alışkanlık haline geldi. Kursum sabahtan 12.30’a kadar. Sabah sekizde kahvaltı etmiş oluyorum. 11.00 - 11.30 benim ara öğün saatim oluyor. Yanımda ayran falan götürüyorum. Eskiden bunu yapmazdım.
Şamdan’da uzun saatler çalışıyorsunuz. Buna rağmen formunuzu nasıl koruyorsunuz?
Az ve sık yemek. Çok aç kalmamaya çalışıyorum. Ara öğün hayatımı kurtarıyor. Çok su içiyorum. Çok abarttığım günlerin ertesinde hemen dengeliyorum, bir kilogram aldığımı görsem hemen dikkat ediyorum ve spor yapıyorum.
Spora haftada kaç gün gidiyorsunuz?
Dört, beş gün gidiyorum. Eskiden gym - kardiyo yapıyordum. Şimdi biraz daha keyifli taraflarını yapıyorum. Zumba danslarına gidiyorum. 50 dakikada yaklaşık 350 kalori yakıyorum. Hem eğlenceli hem de iyi bir egzersiz.
Mutfağa girer misiniz?
Severim, ama maalesef evdeki yardımcım beni tembelliğe alıştırdı. Uzun zaman evde kendi yemeğimi yapardım. Şimdi yardımcım benim gibi yapıyor. Bizim evde dolma gibi Türk mutfağı ağrılıklı yemek pişer.
Çocukluğunuzda evde neler pişerdi?
Annem Arnavut. Babam Zonguldak tarafından. Ben İstanbulluyum. Ailem Tuna boylarından gelmiş. İlginç olan şu ki, ben evlenmeden evvel de soyadım Tuna’ydı. Ama Mehmet başka Tuna, ben başka Tuna’yım. Akrabalık yok, sadece tesadüf. Baba tarafım Tuna boylarından. Mehmet’in de öyleymiş. Kızlık soyadım da Tuna’ydı, değişmedi.
Her gün mutlaka yediğiniz ve de “vazgeçemem” dediğiniz nedir?
Sabah kahvaltısında mutlaka beyaz peynir. Light yesem de, esas sevdiğim yağlı beyaz peynirle kaçamak hakkımı kullanıyorum.
Siz her şeyden yiyorsunuz, ama minik minik. Bu yönünüz çok iyi. Böylece mahrumiyet hissetmiyorsunuz, ne dersiniz?
Onu da sizden öğrendim. Ama burada belki psikoloji bilgisi de devreye giriyor. Biz bir şeyi terapide söylemeyiz. Kişinin kendisi bulsun isteriz.
Bu düşünce meselesi. Ben bunun bir tanesi ile tatmin olacağım deyince, aynı tadı alıyorum.
KEBABA DAYANAMAM
Görünce dayanamadığınız yemekler hangileri?
Kebap severim, sanırım ona dayanamam. Ben çok fazla tatlıcı değilim. Şaraptan da keyif alırım. Ama bir gece çok içtiğimi hissedersem, birkaç gece ara veririm.
MESLEĞİMDEN KOPMADIM
Psikolog olarak çalışmaya devam ediyor musunuz? Uzman psikologsunuz zannediyorum.
Haftada bir eski hastalarıma zaman ayırmaya devam ediyorum. Boğaziçi Klinik Psikolojisi Bölümü mezunuyum. Aslında önce siyaset okudum. Sonra klinik psikolojisi master’ı yaptım. Uzman psikologum, ama Park Şamdan yaşamımda çok yoğun olarak yer aldığı ve iki çocuk sahibi olduğum için, mesleğimden kopmadım. Sadece haftada bir terapisi devam eden hastalarımı görüyorum.