Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Diyabetliyseniz ne yediğiniz kadar ne içtiğiniz de çok önemli. Karbonhidrat içeren ve yüksek kalorili içecekler kan şekeri düzeninizi bozabilir. Su her zaman ilk içeceğiniz olmalı

Diyabetli bireylerin sadece yediklerine değil, içtikleri sıvılara da çok dikkat etmeleri gerekiyor. Susadınız mı? Bardağınıza susuzluğunuzu gidermek için bir şeyler doldurmadan önce sağlıklı yaşam ve diyabet için doğru içeceği seçtiğinizden emin olun.
Beslenme alışkanlıklarında karbonhidratlarla ilgili çok kontrollü ve akıllıca seçimler yapılması şart. Çünkü karbonhidrat içeren ve yüksek kalorili içecekler kan şekeri düzeninizi hızlıca bozabilir. Bu nedenle günlük aldığınız içecekleri de en az yiyecekler kadar iyi tanımanız gerekir

SIFIR KALORİLİ İÇEÇEK; SU
Eğer tip 2 diyabetiniz varsa; su her zaman ilk içeceğiniz olmalıdır. Su; metabolizma ve fizyolojik fonksiyonlar, aynı zamanda florid, kalsiyum ile magnezyum gibi elzem mineraller için gereklidir.
İnsan vücudu, besin almadan haftalarca hayatını devam ettirebilmesine rağmen, su olmadan ancak birkaç gün yaşayabilir. Su ‘sıfır’ kalorili bir içecek. Su içmeyi sevmiyorsanız önerim; suyu daha lezzetli yapmak için içerisine limon sıkabilir, nane, salatalık veya elma dilimleri ekleyebilirsiniz.
Kadınlara, günlük 8-9 bardak, erkeklere 10-12 bardak su öneriliyor.

YARIM YAĞLI SÜT
Süt, hem karbonhidrat hem de protein ile az yağ içerdiği için diyabetliler için korkulacak bir içecek değildir; kalsiyum ve D vitamini içermesiyle de oldukça besleyicidir.
Süt aynı zamanda, tokluk hissi vererek kan şekerinin dengesinin sağlanmasında diyabet diyetinde büyük önem taşır. Ancak sütün tam yağlı tüketiminde doymuş yağ oranı yüksek olduğundan yağsız veya az yağlı olanlar tercih edilmeli.
Tam yağlılar yerine yarım veya yüzde 1 yağlı seçenekleri tercih ederek kalsiyum alımımızı da artırmış oluruz.

MEYVE SUYUNDAN KAÇININ
Susadığınızda meyve suyu iyi geliyor mu? Meyve yediğinizde özellikle de kabuklu meyveler seçtiğinizde saf şekere göre kan şekeriniz daha az yükselir. Ancak meyve suyu için aynı şeyi söyleyemeyiz. Kabukları ve lifi atılıp sadece suyu içildiği zaman meyve, kan şekerinin maalesef dostu değildir.
Diğer dikkat edilmesi gereken nokta da etiketleri incelemek. Çünkü yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren bir meyve suyu yerine yüzde 100 doğal ve şeker ilavesiz meyve suları çok sık olmasa da daha kontrollü tüketilebilir.
Ancak yine de karbonhidratları içmek yerine yemek de daha sağlıklı bir çözüm. Hatta meyvenin yanında biraz süt ve tarçın almanız kan şekerinizin dostudur

GAZLI İÇECEKLERE DİKKAT
Gazlı ve şekerli i içeceklerin aşırı tüketimi; Tip 2 diyabet ve yüksek kalori alımına bağlı olarak kilo artışına da neden olabilir.
Bir kutu meşrubat da ortalama 150 kalori içerir ve bu tamamen şekere eşdeğerdir. Çok canınız isterse şeker yerine tatlandırıcı içerenleri tercih edebilirsiniz. Diyet içecekler, kalorili ve şekerli içeceklere oranla kalori içermediği için avantajlı ancak yine de aşırı tüketimleri yapay tatlandırıcılara aşırı yüklenmemek gereği yüzünden hassasiyet gerektirir.
Asitli içecek canınız çektiğinde maden suyu tercih edebilirsiniz.

ANTİOKSİDAN ÇAY
Şekersiz çay, sudan sonra rahatlıkla içebileceğiniz başka bir içecektir. Siyah, yeşil, beyaz ve oolong gibi tüm çay çeşitleri Asya kökenli küçük bir ağaç olan camellia sinensis’in yapraklarından elde ediliyor.
Çay, önemli bir antioksidan kaynağı. Bilim çevreleri, son yıllarda çayın tedavi edici etkileri de fark edilmiştir. Çay, sebze ve meyvelerde de bulunan flavonoidler bakımından zengin bir içecek olması sebebiyle başta koroner kalp hastalıkları ve çeşitli kanser türleri olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyucu etki göstermektedir.
Kahve ve yeşil çay, ek olarak tip iki diyabete karşı koruma da sağlayabilir. Japonya’da yapılan bir araştırmaya göre 40 - 65 yaş aralığına sahip 17 bin kadın ve erkek arasından, her gün 6 bardak veya daha fazla yeşil yaş ya da üç bardak kahve içen kişilerin tip 2 diyabet olma riski üçte bir daha azdır.

KAHVE SADE İÇİLİR
Uzmanlar kahvenin de diyabetli bireyler için zararsız bir içecek olduğunu savunuyor. Amerikan Diyabet Birliği kahve ile ilgili herhangi bir sınırlandırma yapmıyor. Ancak kahveye şeker veya krema eklerseniz, işler değişir. Bunların yerine kahvenize yağsız süt eklemeyi deneyebilirsiniz.

ALKOL DE KONTROL ŞART
Tip 2 diyabetiniz varsa alkol kullanımında kontrollü olmalısınız. Alkol bazı diyabet ilaçları ile kan şekerinin düşmesine neden olabiliyor. Eğer içmek istiyorsanız doktorunuza danışmanızı öneririm.
Alkollü içkilerden gelen kalori konusunda da 1 gram alkol 7 kalori enerji verdiğini unutmamalı. 1 gram yağın 9 kalorilik enerji verdiğini düşünürsek, alkollü içkilerden yüksek kalori alındığını görebiliriz.