Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Tatili, plajda vakit geçirerek kutluyoruz. Kendimizi ödüllendirdiğimizi ve bunu hak ettiğimizi düşünüyoruz. Bol bol yemeye ve içmeye veriyoruz kendimizi.

Ya sonra?
Tatil döneminde kilo vermek yerine kiloyu muhafaza etmeyi öneriyorum. Tatil duygusunun verdiği rahatlık, çoğu zaman beslenmemize de yansıyor ve hem yemek hem de alkol tüketiminde aşırıya kaçabiliyoruz. Aynı zamanda, sıcak havanın verdiği rehavet duygusu nedeniyle egzersizleri aksatıyoruz. Kilo almak istemiyorsanız, yazlık mekanlarda kolay ulaşabileceğiniz yiyecekler; makarna, pizza, hamburger ve kızarmış patates tüketimi konusunda dikkatli olun. Karbonhidratı daha az tüketip, sizi daha uzun süre tok tutacak protein ve sebzeye yönelmeye özen gösterin. Meyve, sebze ve yüksek lifli tüm yiyecekler en iyi seçimler.
Konuyla ilgili yakın zaman-da gençler üzerinde yapılan bir çalışma; fazla kilolu ya da obez gençlerin tatil döneminde daha fazla kilo aldıklarını gösteriyor. Aynı durum yetişkinler ve çocuklar için de geçerli.
Peki, kilo alımını engellemek için ne yapmalıyız?
Yaşları 40-60 arasında değişen 443 yetişkin üzerinde yapılan çalışmaya göre, yaşlarına ve kilolarına göre beklenenden daha fazla kalori yakan bireyler, tatil döneminde kilo almıyor. Daha fazla kalori yakmak içinse egzersiz önemli. Bunun yanı sıra fiziksel olarak aktif olmak morali de yüksek tutuyor. 60 saniyede istediğiniz kaloride bir besin yiyebilirsiniz ancak bunu yakmanız iki saatten uzun sürecektir. Bu nedenle tatilde “Nasıl olsa yüzüyorum” diyerek besin alımını artırmak doğru değil. Canınız dondurma istediğinde, yedikten sonra yakmanız için ne kadar egzersiz yapmanız gerektiğini düşünün.
Baharatları deneyin:
Baharatlar hem tat değiştiriyor hem de iştahı kesmek üzerinde etkili oluyor. Kırmızı biber besin alımını azaltabiliyor, aynı şekilde köri, zencefil, zerdeçal ve kimyon metabolizmanın hızlanmasını destekliyor. Kekik yağlı besinler, sindirimi hızlandırıyor.
Sakız çiğneyin:
Yemek hazırlık aşamasında şekersiz sakız çiğnemek, yiyeceklerin tadını fazlasıyla almanıza engel oluyor.
Buharda pişirmeyi deneyin:
Daha az yağ almanıza yardımcı olan pişirme tekniklerini deneyin. Lezzet ve görüntü açısından hiçbir farklılık olmayacağını garanti ediyoruz.
En sevdiğiniz besinlere odaklanın:
Örneğin çikolatalı dondurma; bir top tadın ve gerçek açlıkla psikolojik açlığınızı ayırt etmeye çalışın.
Öğünleri atlamayın:
Özellikle akşam bir yemeğe veya partiye katılacaksanız, yüksek protein ve lif bakımından zengin bir kahvaltı, öğle yemeği, çiğ sebze ya da meyveden oluşan bir ara öğün sizi aşırı yemek yemekten alıkoyacaktır.
Alkol tüketimine dikkat:
Serinletici alternatifler meyveli sodalar, light bira veya şarap, alkolsüz kokteyller sizi serinletecektir.
Açık büfeye ikinci defa uğramayın:
Beynimize yemek yediğimizin sinyalleri 20 dakikada ulaşıyor, bu nedenle mutlaka yavaş yemeye özen gösterin. Aile ve arkadaşlarla geçirilen keyifli saatler, ne kadar, ne zaman yemek yediğinizi unutmanıza neden olabiliyor.