Hem sağlıklı hem de lezzetli tariflerle hazırlanmış kekleri, pastaları tatmaya ne dersiniz? O halde mutfağınızda yapacağınız küçük değişimler size yardımcı olacak...
Mutfakta yeni tarifler denemeyi çok seviyorum ve kendimce farklı eklemeler yapmaya bayılıyorum. Şipşak hazırlanan çikolatalı kekler, kurabiyeler, turtalar ve evde pişen ekmeklere dayanmak kolay değil. Beslenme uzmanı olarak, bu lezzetli besinleri kendime ya da sevdiklerime hazırlarken aynı zamanda da sağlıklı olmalarını istiyorum. İşte pişirirken, hem besleyicilik özelliklerini artırıp hem de tadını ve dokusunu güzelleştiren beş farklı alternatif; (Lütfen deneyin bana güvenebilirsiniz!)
Mutfakta 5 değişiklik
1-Tereyağı yerine avokado; Avokadodan, ‘doğanın has tereyağı’ olarak bahsedildiğini okudum. Avokadonun, smoothie’lerle karıştırılan, tam buğday ekmeğinden yapılmış tostların üzerine sürülen ya da sosların içine karıştırılan kremsi tadını çok beğeniyorum. Pişirme tariflerinde kullanıldığında, pastalara ve keklere de harika bir tat kazandırıyor. Tarifte yazan her yemek kaşığı tereyağı yerine, aynı miktarda avokado kullanabilirsiniz. Aklınızda bulunsun; avokadoyu bazı tariflerinizde biraz kakaoyla da kullanabilirsiniz, böylece yeşil rengi maskelersiniz.
2- Buğday unu yerine keçiboynuzu veya nohut unu; Fırında pişirebileceğiniz tarifleriniz için ideal, fazladan lif, protein ve besleyici öğeler içeren unlar var. Keçiboynuzu unu ve nohut unu benim favorilerim arasında. Un ekleyeceğiniz tarife, bir kaşık buğday unu yerine, bir fincan nohut unu kullandığınızda, kek ve kurabiyelere kattığı fındık aromasını tadını sevebilirsiniz. Nohut unu, çölyak hastalığı ve gluten hassasiyeti olanlar için de uygun bir seçenek. Haydi deneyin!
3- Margarin yerine hindistan cevizi yağı; Hindistan cevizi yağı ve margarin görünüm itibariyle benzerlik gösterebilir. Aralarındaki fark; katı yağın, sıvı yağın hidrojene edilerek katılaştırılmasıyla elde edilmesidir ki bu da doğallıktan uzak bir süreçtir. Kısmi hidrojenasyon, trans yağ oluşturur, trans yağ da kalp hastalıkları ve diyabetten kısırlığa kadar pek çok hastalığa zemin hazırlar. Doğal bitki bazlı yağ olan ve antioksidan içeren hindistan cevizi yağını tercih edebilirsiniz. Doymuş yağ oranı yüksek olmasına rağmen, araştırmalar, doymuş yağların hepsinin sağlıksız olmadığını doğrulamaktadır. Hindistan cevizi yağı farklı şekilde metabolize edilen orta zincirli trigliserid içerir. Bu sağlıklı yağın, kolesterolü iyi seviyede koruduğu, bel çevresindeki yağlanmayı azaltabildiği ve kalori yakımını hızlandırdığı görülmüştür. Tarifleriniz için katı yağı ne kadar kullanıyorsanız aynı miktarda hindistan cevizi yağı kullanabilirsiniz. Turta hamuru ve kurabiyelerde deneyin, harika olacak!
4- Şeker yerine püre haline getirilmiş meyve;
Kilo almanızın suçlusunu yağlar olarak görmeyin, çünkü faydalı yağlara ihtiyacımız var, oysa şekere ihtiyacımız yok. Çünkü ihtiyacımız olan glikoz bize tahıllar ve meyveyle geliyor. Kek ve diğer tatlılarda muz, armut, elma, mango, ananas ve kurutulmuş hurma veya incir gibi püre haline getirilmiş meyveleri deneyin. Lif, vitamin, mineral ve antioksidanlarla dolu olmasının yanı sıra, meyvelerde bulunan doğal yollarla oluşmuş şekerin yoğunluğu daha azdır. Bazı meyveler diğerlerinden daha tatlı olduğu için miktarını ayarlamak zor olabilir fakat ben çeyrek bardak püre meyvenin (özellikle hurma) yarım bardak şekere denk geldiğini gördüm. Bu konudaki tariflere sosyal medya hesaplarımdan ulaşabilirsiniz.
5- Beyaz çikolata yerine bitter çikolata;
Bitter çikolatayı hep övmüşümdür. Araştırmalar, bitter çikolatanın yüzde 70 sağlıklı olduğunu göstermekte. Kek ve pastaların vazgeçilmezi olan çikolata parçacıklarını bitter parçacıklarıyla değiştirebilirsiniz. Böylece, çikolata doğrandığında ortaya çıkan aroması iştahınızı kapatır ve daha az yersiniz.