Beslenme bilimi, tam tahıllı besinlerin diyabet, kanser ve kalp hastalıkları riskini azalttığını söylüyor. Ancak, bazen neyin tam tahıllı ya da işlenmiş olduğu konusunda karışıklıklar olabiliyor
Tam tahıllılar; vitamin, lif ve antioksidanlar içerir. Rafine edilmiş tahıllardaysa buğday veya çavdar tanesinin kabuğu ve çekirdek katmanları soyulmuş olur. Genellikle tahıllar, tüketime hazır hale getirilirken çeşitli işlemlere tabi tutulurlar. Tahılların işlenmesi, onları esmerden beyaza çevirir, ancak besin değerlerini de azaltır. Ayrıca sağlığa faydalı fitokimyasallarda yüksek oranlarda kayıplar oluşmasına neden olur.
Eğer tahılların içine kesitsel olarak bakarsanız, üç katman göreceksiniz: Dışındaki kabuk, ortasındaki çekirdek ve tahılın nişastalı kısmını oluşturan merkezindeki besin dokusu.
Lif zengini dış kabuk (kepek): Konsantre durumdaki birçok besleyici maddeyi içerir. Bunlar; lifler, B vitamini, mineraller, protein ve fito-kimyasallar.
Nişastalı kısım (endosperm): Bitkinin ana enerji deposudur. Karbonhidratlar, proteinler, az miktarda B vitamini içerir.
Zengin iç kısım (tohum):Tahılın en küçük parçasıdır. Yağlar, mineraller, B ve E vitaminleriyle fitokimyasallar içerir.
Tam tahıllıları denemeye yeni başlıyorsanız, en iyi nokta fırın ürünleridir. Ekmeğinizde beyaz un yerine, tam buğday ununa geçerek tam tahılla tanışabilirsiniz. Daha sonra tam buğday unuyla börek, yufka gibi denemelere geçebilirsiniz. Yine beyaz makarna yerine rafine edilmemiş makarna, pirinç yerine bulgur, çorbalarda beyaz un yerine tam buğday unu ilk denemeleriniz olabilir.
TAM BUĞDAY UNLU KREP
Birinci karışım:
*1 su bardağı tam buğday unu
*1 su bardağı kek unu
*1 çay kaşığı karbonat
*2 çay kaşığı kabartma tozu
*Çeyrek çay kaşığı tuz
*1 çay kaşığı tarçın
*Yarım çay kaşığı zencefil
*Yarım çay kaşığı hindistancevizi
İkinci karışım:
*1 su bardağı az yağlı süt
*1 su bardağı balkabağı püresi
*2 yumurta
*2 yemek kaşığı yağ
*1 yemek kaşığı vanilya
* 2 yemek kaşığı şeker
Geniş bir kaba, ilk karışımı alın ve çırpın. Başka bir kaptaysa ikinci karşımın tüm malzemelerini çırpın. Daha sonra iki karışımı birleştirin. Karışımdan aldığınız parçaları tavada kızartın. Küçük baloncuklar yüzeyde oluşmaya başladığında, krepler hazır demektir.