Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Süt ve süt ürünleri, sağlıklı beslenmede beş temel besin grubundan biridir. Özellikle kalsiyum, kemik yapısı ve dişler için çok önemlidir. Ancak bazı insanlar laktoz intoleransı veya süt şekeri alerjisi nedeniyle bu ürünlerden kaçınmak zorunda kalıyor.

SÜT ŞEKERİ ALERJİSİ
Laktoz intoleransı, süt ve süt ürünlerinin içinde bulunan laktoza (süt şekerine) karşı vücudun verdiği bir tepkidir. Laktoz, süt şekerine verilen isimdir. Laktazsa şekeri bağırsakta parçalayan enzimin adıdır. Laktaz enzimi, normalde ince bağırsak hücreleri tarafından üretilir. Eğer organda laktaz enzimi eksikse vücudunuza süt ürünleriyle aldığınız laktoz, bağırsakta parçalanamaz. Çünkü laktozun emilip kana geçmesi için laktazla parçalanması gerekir. Bu bireyler, laktoz intoleransına sahiptir. Yani vücut laktoz denilen süt şekerini tolere edemez.

Haberin Devamı

Bu belirtilere dikkat

Genel olarak belirtiler; şişkinlik hissi, mide bulantısı ve krampları, gaz, ishal olarak sıralanabilir. Bu belirtiler laktoz içeren bir ürünü alındıktan 30-120 dakika arasında başlayabilir. Belirtilerin şiddeti kişinin laktozu tolere edebilme derecesine göre değişir.

Eğer süt veya süt ürünlerinden herhangi birini tükettikten sonra kendinizi şiş hissediyorsanız, birçok kişiyle aynı probleme sahip olabilirsiniz. Bir sindirim sorunu bulunan laktoz intoleransına genelde Akdeniz, Asya ve Afrika toplumlarında daha sık karşılaşılır.

Neler yapabiliriz?

Bütün hayvan sütleri laktoz içerir. Eğer süt içtikten sonra yukarıdaki belirtilerin birini ya da birkaçını yaşıyorsanız laktozsuz sütleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca sert peynir ve yoğurt gibi fermente ürünlerin laktoz içeriği süte göre daha düşüktür. Bunları da deneyerek tüketebilirsiniz. Yoğurt ve kefir, içinde bulunan enzim sayesinde ve daha az laktoz içerdiğinden dolayı sizi rahatsız etmeyebilir. Süt olarak da laktozsuz pastörize süt tüketebilirsiniz.

Laktoz intoleransı geçici olabilir, eğer yukarıdaki belirtileri yaşıyorsanız bir süre laktoz içermeyen ya da laktozu azaltılmış ürünleri tercih edin. Ama bu belirtileri uzun süredir, yüksek şiddetle yaşıyorsanız, mutlaka bir hekime danışarak laktoz intoleransı testi yaptırın.

Haberin Devamı

D vitamini seviyesine dikkat

Laktozsuz beslenirken kalsiyum, riboflavin ve D vitamini alımı konusunda hassas olmak gerekir. Beslenmenizi kalsiyum açısından zenginleştirmek için pekmez, susam, fındık, fıstık, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kurutulmuş meyvelerden zengin bir diyete ihtiyaç duyulur. Riboflavin açısından zenginleştirmek içinse et, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, kuru baklagiller tercih edebilirsiniz. D vitamini seviyenizi de lütfen gözden geçirin, gerekirse takviye alın.

Laktozsuz süt nedir?

Laktozsuz süt, normal sütün içine laktaz enzimi (laktozu sindiren enzim) ilave edilerek yapılmış süttür. Böylece bağırsaklarınız laktoz şekerini kolayca tolere edebilir ve şikayet gelişmez. Eğer laktoza hassasiyetiniz varsa, laktozsuz sütleri tercih etmenizi öneririm, ben alışverişlerimde günlük sütü tercih ediyorum.

Bu besinlerden uzak durun

Süt, yoğurt, peynir, çökelek, süt tozu, dondurma

Haberin Devamı

Sütlü tatlılar; muhallebi, sütlaç, sütlü puding

Süt ilaveli domates, yoğurt, tarhana ve yayla çorbası

Bisküvi, kraker, çikolata, gofret, kurabiye, çörek, kek ve pasta

Sütlü sos ve püreler

Margarin, tereyağı, kaymak, krema

Yağda kızartma ve kavurmalar

Yağ içeriği yüksek besinler

Laktoz içeren diş macunları

İçeriği bilinmeyen her türlü besin.