Marketlerde bol besin çeşitliliği içinde doğru kararı vermek her zaman kolay olmuyor. Çünkü göz önünde bulundurmanız gereken pek çok faktör var. Başta bütçeniz olmak üzere; ihtiyacınız olan besinler, sağlığınız, evdeki diğer bireylerin tercihleri hatta bazen zamanınızın az olması bile seçimleri etkileyebiliyor
Peki o zaman ne yapmalı? Akıllı alışveriş denince artık çoğunuzun aklına ‘gıda etiketlerini okumak’ geliyor ama bu sadece stratejinin bir parçası. Öncelikle eğitimli ve planlı bir tüketici olmanız gerekiyor. Tam olarak neye ihtiyacınız olduğundan emin olmalısınız, aksi takdirde pazarlamada kullanılan bazı teşvik edici taktikler ve cazip görünen promosyonlar, sizi yoldan çıkarabilir.
Market alışverişlerinizi zaman, para ve iş gücünden tasarruf ederek, size en uygun sağlıklı besinleri seçerek nasıl yapacağınıza dair ipuçlarına şimdi beraberce göz atalım;
* Öncelikle alışveriş listesi yapın ve onun dışına çıkmayın. Bu liste, hafızanızı canlandırır ve süpermarket raflarında yürürken zaman kazandırır. Böylece gerçekten ihtiyacınız olmayan yiyecekler almazsınız ve paranızı da boşa harcamazsınız. Aynı zamanda zamanınızı daha iyi kullanabilmek için listenizi gruplara da ayırabilirsiniz. Süt ve ürünleri, şarküteri, ekmek gibi.
* İhtiyacınız olmadığı zamanlarda boş alışveriş gezilerinden kaçının. Eğer mümkünse, haftada sadece 1-2 kez alışverişe çıkın. Bu şekilde hem arzuladığınız isteklerinizi engelleyebilir, aynı zamanda da para, zaman ve benzin giderlerinden tasarruf etmiş olursunuz.
* Gazete eklerinde veya marketlerin dergilerinde basılı promosyonlu ürünleri takip edin. Sonra da ihtiyacınız olanları listenize ekleyin. Promosyonlar, bazen çok cazip görünür, iki ürün fiyatına üç ürün sunulması sanki ekonomik gibidir ama ihtiyacınız olmadığı halde alıyorsanız doğru yolda değilsinizdir.
* Promosyonlar konusu bazen yanıltıcı da olabilir. Üçlü veya beşli ürün daha uygun gibi görünse de belki yan tarafta duran farklı bir markanın aynı ürünü tek başına birim fiyat olarak aynı değerde olabilir. Diğer taraftan çoklu ürün satın alırken son kullanma tarihi ve evde tüketebileceğiniz miktar gibi faktörleri de değerlendirin. Gerçekten ihtiyacınız olan yüksek hacimde promosyonlu gıda aldığınızda evdeki saklama koşullarını da göz önünde bulundurun. Tahıl, kuru baklagil, şeker gibi gıdaları karanlık, kuru ve serin ortamda saklayın. Hemen tüketilmeyecek et, tavuk ve balık gibi yiyecekleriyse küçük miktarlara bölün, buzdolabı poşetiyle dondurucuda muhafaza edin.
* Aç olduğunuz zamanlarda alışverişe gitmeyin. Büyük olasılıkla gerçekten ihtiyacınız olmayan, daha az besleyici aperatif ve tatlı gıdalar da dahil olmak üzere pek çok ürün satın alabilirsiniz. Alışverişe listeyle gitseniz bile eğer çok açsanız, liste dışına çıkma ihtimaliniz çok yüksek.
* Mevsimlik ürünlerden yararlanın. Taze meyve ve sebzeler hem daha lezzetli ve faydalı, hem de daha ucuzdur. Hatta semt pazarından veya imkanınız varsa doğrudan üreticiye gidip, temin edin.
ETİKETLERDEN ÖRNEKLER
* Düşük yağlı ürünler (süt, yoğurt,peynir): Bu ürünlerde doymuş yağın azaltılmış olması, kanser ve kalp hastalığı riskini azaltmak için önerilir.
* Tam buğday ürünleri: Rafine edilmemiş buğdaydan yapı-lan ekmekler ve tahıl gevrekleri, içerdikleri B vitaminleri ve lifle kan-sere karşı koruyucu, bağırsak hareketlerini düzenleyici etki gösterir.
* Folik asitle zenginleştirilmiş ürünler: Gebelik döneminde risk olan nöral tüp defektini önlemeye yardımcı olur ve sağlıklı bebek gelişimine katkıda bulunur.
* A, C, E vitaminleri eklenmiş içecekler: Anti-oksidan özellikleri nedeniyle genel sağlık durumunu güçlendirip kansere karşı koruyu etki gösterir.
* Bitki steroleri: Kolesterol emiliminde azalma yarattığını gösteren çalışmalar var.