Yoğun ve gergin dönemlerinizde stresi hafifletmek için beslenme biçiminizde değişiklik yapmak size yardımcı olabilir
Uzun tatilin ardından işlerimizin başına geri döndük. Öğrenciler okullarına yeniden başladı, ev hanımları bayram telaşından sonra evi toparlıyor, çalışanlar birikmiş işleri temizlemeye çalışıyor. Konu ve yoğunluk farklı olsa da tatil dönüşleri pek çoğumuzda stres yaratabiliyor. Yoğun ve gergin dönemlerinizde stresi hafifletmek için beslenme modelinizde değişiklik yapmak size yardımcı olabilir.
Lavanta ve papatyanın yatıştırıcı etkisi
Araştırmalar, lavanta ve papatyanın rahatlatıcı etkisine dikkat çekiyor. Lavanta ya da papatya çayını her gün içmeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz. Hem soğuyan havalarda içinizi ısıtır hem de rahatlamanıza yardımcı olur. Ayrıca içine limon, tarçın veya zencefil ekleyerek farklı lezzetler de yakalayabilirsiniz.
Çikolata yerken kendini mutlu hissetmeyen yoktur. Anti-oksidan özelliği de taşıyan bitter çikolatanın mutluluk hormonu salgılanmasına yardımcı olduğunu, gerginliği azalttığını duymuşsunuzdur. İsviçre’de yapılan bir araştırmaya göre, bitter çikolata yiyen kişilerin vücudundaki stres hormonlarında düşüş gözlenmiş, bu yüzden kendinizi bitter çikolatayla şımartmaya izin verebilirsiniz. Tabii ki, ölçüyü kaçırmamak şartıyla. Tavsiyem, günlük 20-30 gr. kadar bitter çikolatayı yanına süt veya 15 çiğ badem ekleyerek tüketmeniz.
Karbonhidratlar
Karbonhidratlar birçok kişinin vazgeçemediği besin grubu. Araştırmalar, mutluluk hormonlarından serotoninin salgılanmasına yardımcı olduğunu ve stresi azalttığını gösteriyor. Karbonhidrat tüketiminden sonra kişiler konsantrasyonlarını daha iyi sağlayıp, daha iyi çalışabiliyor. Aklınıza kek, börek ya da patates kızartması geldiğini biliyorum. Ancak daha sağlıklı seçimler olan tam buğday makarnası, bulgur ya da tam buğdaydan unlu tarifleri tercih edebilirsiniz.
Balığı ihmal etmeyin
Balığın yararlarından sürekli bahsediyorum. Balık, omega-3 bakımından çok zengin. Başta kalp ve damar rahatsızlıkları olmak üzere birçok hastalıktan korunmak için önemli. Eğer stresinizi azaltmak ve sağlıklı beslenmek istiyorsanız haftada 2-3 gün balığı beslenme listenize ekleyin.
Rahat uyumak için süt
En eski alışkanlıklardan biri, gece yatmadan sıcak süt içmek. Annelerimiz hatta anneannelerimiz gece yatmadan önce süt içmemiz için başımızda beklerdi. Eminim ki, birçok kişi büyüyünce bu alışkanlığını unuttu. Bildiğiniz gibi süt kalsiyum açısından çok zengin ve stresi azaltmaya da yardımcı. Kalsiyum ve D vitamini, kasların gevşemesini, böylece rahat bir uyku çekmenizi sağlar. Ayrıca çalışmalar, adet öncesi sendromları azalttığını da gösteriyor. Bu yüzden yatmadan önce bir bardak ılık süt içmeyi tekrar alışkanlık haline getirin.
Kuru yemiş yiyin ama dikkatli olun
Kuru yemişler, birçok sağlıklı yağ asidi içerir. Badem, fındık ve ceviz, kan basıncının düşmesine yardımcı oluyor. Özellikle bademin ve cevizdeki omega-3’ün stres düzeyini azalttığı bilimsel araştırmalarla kanıtlandı. Ancak kuru yemişleri tüketirken dikkatli olmak gerekiyor çünkü kalorileri fazla. Bu yüzden ne kadar tükettiğinize dikkat etmelisiniz. Bir ara öğünde 10-15 badem ya da 3-4 ceviz tüketmek yeterli.
C vitamini
Kış geldi. C vitamini, en yakın dostlarımızdan biri olacak. Hem soğuk algınlığından korunmak hem de stresle baş etmek için beslenme listenizde olmasını öneririm. C vitamini, stresli durumlarda ani fizyolojik reaksiyonların rahatlamasına yardımcı olabilir. C vitamini, narenciye grubu meyveler greyfurt, limon ve kivide oldukça fazlaca bulunur. Stresli dönemlerinizde ana veya ara öğünlerinize narenci ekleyebilirsiniz. Mandalina, portakal, greyfurt C vitamini açısından zengin.