Pek çok insan için spor, bir yaşam biçimi haline geldi. Spora olan ilgi arttıkça; akıllardaki sorular da artıyor. Gelin bugün bu sorulara bir göz atalım...
Spor yapmanın fiziksel ve duygusal birçok yararı var... Bu faydalardan hep bahsediyorduk ancak obezite ve buna bağlı hastalıklar artmaya başlayınca, önemi daha fazla konuşulmaya başlandı. Artık Sağlık Bakanlığı da farkındalık yaratmaya çalışıyor.
Teknoloji yüzünden hareket alanlarımız azaldı. Düşünsenize; artık arabanızda radyo kanalını değiştirmek için bile uzanmanıza gerek yok, direksiyondan bu işi halledebiliyorsunuz.
Evin ışık sistemini, tek bir kumandada toplayıp odaya gitmeden ışığı açıp, kapatabiliyorsunuz. Bu da insanı büyük rahatlığa yani tembelliğe alıştırıyor. Oysa hareketli bir yaşam ve egzersiz, birçok hastalıktan koruyor. Kanser, obezite, kalp rahatsızlıkları, tip2 diyabetin gelişimi ilk akla gelenler...
Kan basıncını düzenlemeye, iyi kolesterolü artırmaya, kötü kolesterolü düşürmeye, iştahla kiloyu kontrol etmeye de yardımcı oluyor.
Spora olan ilgi artıyor. Danışanlarım arasında sporu bir yaşam biçimi haline getirenlerin oranı arttı.
Bununla birlikte spor yaparken beslenme şekli de önem kazanıyor ve bu konuda çok fazla sorular geliyor. Bu sorulara genel olarak bugün göz atalım istedim...
Sporcu için en iyi diyet nedir?
Sporcular için önerilen mucize bir beslenme şekli yok. Beslenme; sporcunun ihtiyacı olan enerji ile yeterli sıvı alımını içermeli.
Genel olarak sporcuların yeterli karbonhidrat alırken; protein, vitamin ve mineralleri tam alması önemli. Sporcuların enerji ve besin öğeleri gereksinimleri yaş, cinsiyet ve spor dalları açısından farklılık göstermekle birlikte, temel beslenme kuralları tüm sporcular için benzer.
Su içmek için susamayı mı beklemeliyiz?
Susama, vücudun sıvı gereksinimini belirtmenin bir yoludur. Ancak bazı durumlarda susama mekanizması güvenilir olmayabiliyor. Örneğin sporcularda egzersizle baskılanır, çocuk ve yaşlılarda ise susama mekanizması sıvı gereksinimini karşılayacak kadar hassas değil. Dolayısıyla su içmek için, susamayı beklemek sıvı kaybını karşılamada geç kalmaya neden olur. Bu nedenle susamayı beklemeden su için.
Yağ yakma yeteneği neye bağlı?
Yüksek protein, düşük karbonhidratlı diyet, yağ yakma yeteneğini artırır mı? Ne kadar karbonhidrat tüketilmeli?
Yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı diyetler; kişiyi daha iyi bir sporcu yapmaz. Sağlıklı bir yetişkinin enerjisinin yüzde 55-60’ı karbonhidratlardan, yüzde 10-15‘i proteinlerden, geri kalanı ise yağlardan gelmeli.Yağ ancak 20 dakikalık egzersizden sonra yakıt olarak kullanılır.
Yağ yakma yeteneğini artırmanın en iyi yolu, egzersizde sürekliliktir.
Kilo vermek için aç karnına mI egzersiz yapmalıyız?
Vücudunuz hareket için sürekli yakıta ihtiyaç duyar... Özellikle koşmak, bisiklete binmek, ağırlık kaldırmaktan bahsediyorsak; kahvaltıyı atlamamak gerek.
Kuvvet ve dayanıklılık egzersizi yapanların, aç halde spor yapmanın aksine; egzersiz öncesi doğru zamanda doğru yemek yemenin egzersiz performansını artırdığı görülüyor.
Sabah kahvaltısı, karaciğerdeki glikojeni desteklemeye yardım eder ve kan şekeri düzeyinin sabit kalmasını sağlar. Sabah ilk iş olarak katı besin sindirmek zorsa; meyveli, tahıl gevrekli sütlü bir tercih yapabilirsiniz.
Diğer yandan sadece sağlıklı olabilmek ve yağ yakımını hızlandırmak için kardiyo tarzı egzersiz yapıyorsanız; açlığa hassasiyetiniz yoksa, aç karnına yapabilirsiniz. Böylece yağ yakımı maksimum seviyede sağlanmış olur.
Tabii bol su içmeyi de unutmayın...
150 KALORi HARCAMAK KOLAY DEĞiL
Bir yetişkinin 150 kalori harcaması için aşağıdaki aktiviteleri belirtilen sürelerde yapması gerekiyor:
* Merdiven çıkma: 25 dakika.
* Yüzme 20 dakika.
* Araba yıkama: cilalama 45-60 dakika.
* Pencere ve yer silme: 45-60 dakika.
* Voleybol oynama:45 dakika.
* Futbol oynama: 30-45 dakika.
* Yürüme: (5.1 km/saat) 35 dakika.
* Bisiklete binme: (8 km/saat) 30 dakika.
* Basketbol oynama: 15-20 dakika.
SPORCU ÜRÜNLERi KULLANIRKEN...
Ürünleri seçerken; yaş, cinsiyet, spor dalı, kişinin amatör veya profesyonel olması ve diğer sağlık problemleri gibi konulara dikkat edilmeli. Bazı besinsel ergojenik yardımcıların içerdiği uyarıcı ve doping listesine giren öğeler yüzünden gelişigüzel ürün kullanımından uzak durulmalı. Ürünler performans artışına neden olabilir ancak doğru ürün, doğru zamanda ve doğru miktarda kullanılmalı.