Fazla kilo ve şişmanlık oluşumunda genetik faktörlerin etkisi biliniyor. Ancak bu konuda çevresel etkiler de göz ardı edilmemeli
Arkadaşlar, eşler, okul ve iş hayatı alışkanlıklarımızı etkiliyor. Bu konuda yapılmış birçok çalışma sosyal ilişkilerin kiloya etkisini gözler önüne seriyor. Bu konu, 32 yıl boyunca 12 bin kişinin değerlendirildiği bir çalışmayla araştırıldı. İşte araştırmadan çıkan ilginç sonuçlar:
Araştırmacılar, obez olma yolunda en büyük etkenin arkadaşlar olduğunu buldu. Örneğin, yakın arkadaşlık yüzde 171 oranında obezite riskini artırıyor. Bu oranlar, kardeşler arasında yüzde 40, eşler arasında yüzde 37 olarak karşımıza çıkıyor.
Tuzağa düşmeyin
Arkadaşınız kilo almaya başladıysa dikkat! Kilo alma tuzağına onunla birlikte düşmeyin. Hatta bu durumun sizi etkilememesi için ona elinizi uzatın. Hemcinslerle ilişkilerin, diğer cinsle olan ilişkilere nazaran daha güçlü bir etkiye sahip olduğu biliniyor. En yakın arkadaşın hemcinslerden seçilmesi de bu durumu açıklıyor.
Bu çalışma, sosyal ilişkiler ve obezite arasındaki kuvvetli bağı gösterirken bazı araştırmacılar da buna karşı çıkıyor. Başka bir çalışma, insanların grupça kilo verme programına arkadaş ve aileleriyle katıldığında, aynı programa tek başına katılanlara nazaran daha fazla kilo verdiklerini, daha uzun süre bu kiloyu koruduklarını gösteriyor.
Bu sonuç, arkadaşların etkisini grup motivasyonuna ve pozitif desteğe çevirmek için harekete geçmek gerektiğini vurguluyor.
3-4 yakın arkadaşın aynı anda spora başlaması ve daha sağlıklı yemek seçmeye özen göstermesi başarıyı getiriyor. Aynı etki ailece beslenme danışmanlığı almaya gelen bireylerde de dikkatimi çekiyor. Çünkü tüm aile ve ev düzeni bu şekilde olduğunda herkes aynı destekle aynı amaca daha kolay ilerliyor.