Sonbaharda grip ve depresyon riski artıyor ama yediklerimizi değiştirerek bu mevsimi sevimli hale getirmek elimizde...
Sonbahar deyince akla hüzün, soğuk, ayrılık, mutsuzluk geliyor... Ayrıca grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların ve depresyona girme riskinin de en çok arttığı dönem.
Hâlbuki sonbaharı hem bakış açımızı, hem de yediklerimizi değiştirerek sevimli hale getirmek elimizde... Neler yapabilirsiniz, hadi bakalım...
Vitamin yetersizliği, ruh halinizi ve motivasyonunuzu olumsuz yönde etkiler.
B vitamini (Balık, kırmızı et, tavuk, yoğurt, patates) ve C vitamini (Maydanoz, tere, ıspanak, portakal, kivi) ile folik asit, demir, magnezyum (yeşil yapraklı sebzeler, avokado, çikolata), potasyum, selenyum ve çinkonun (buğday ürünleri, susam) yorgunluk azaltıcı etkilerinden yararlanmalısınız. Beslenme planınızı oluştururken, vitamin ve minerallere daha fazla yer ayırmalısınız.
TUZAKLARA DiKKAT
Kendinizi yorgun hissettiğiniz dönem-lerde; şeker ve kafein tüketmek, kısa süren bir rahatlık, geçici bir neşe vere-bilir. Ancak etkileri geçtikten sonra ken-dinizi daha kötü, daha yorgun hissedersiniz. Omega-3 yağ asitlerinin eksik olması, kişiyi depresyona karşı korumasız hale getirebilir.
SU CANLANDIRIR
Su, vücut ısısını dengeler, hastalıklara karşı direnci artırır, dolaşım sistemini destekler, bedeni temizler, stres ve sinirsel rahatsızlıkları yatıştırır; böbreklerin çalışmasına yardımcı olur.
KARABUĞDAY VE AVAKADOLU SALATA
Malzemeler: 1 çay bardağı haşlanmış karabuğday, 1 adet kırmızıbiber, 1/2
demet maydanoz, roka, yeşillik, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, limon, 1/2 avakado
Yapılışı: Yeşillikleri; roka, maydonoz, zeytinyağı, limonu karıştırıp üzerine
buğdayı ve dilimlenmiş avakadoyu ekleyin. Afiyet olsun.
BEYAZ LAHANA SALATASI
Malzemeler: 1 kase ince doğranmış lahana, 1/4 demet doğranmış maydanoz, dereotu, 2 tam ceviz, 1/4 ince dilimlenmiş yeşil elma, 1 kase light yoğurt, sarımsak,
2 yemek kaşığı tanelenmiş nar
Yapılışı: Bütün malzemeleri bir kapta karıştırıp üzerini ceviz ve nar ile süsleyin.