Sporcular, hamileler, karaciğer yağlanması olanlar ve kalp hastalıkları riski taşıyanlar! Bugün sizler için en iyi yiyecek ve içecekleri yazdım....
Sporcular için hangisi en iyi?
Spordan bir saat önce içilen kahvenin, antrenmanın süresini ve dayanıklılığı arttırdığını bildiren çalışmalar var. Ayrıca kahvenin egzersizlere bağlı ağrıları azalttığı da söyleniyor.
Erkekler üzerinde, yapılan bir çalışmaya göre, bisiklete binmeden bir saat önce kafein alan erkekler, almayanlara oranla daha az kas ağrısı çekmişler. “Kafein, vücudumuzdan su kaybettiririr mi?” sorularını duyar gibiyim... Tabii ki en iyi sporcu içeceği, beraberinde su içerseniz sorun olmaz.
Su, hepimiz için hayati önem taşıyor. Susadığınız anda yani beyne susama sinyali gittiğinde vücut yüzde 1 su kaybetmiş demektir. Bu yüzden susamayı beklemeyin!
Vücutta yüzde 10 su kaybı hayati tehlike, yüzde 20 su kaybı ölümle sonuçlanıyor. Kaybettiğiniz elektrolitleri yerine koymak için maden suyu da iyi bir seçim, hatta elma veya domates suyuyla karıştırarak içeriğini zenginleştirmiş olursunuz. Ancak her şeye rağmen sporcunun en iyi içeceklerinin başında su geliyor.
Kalbiniz için hangisi en iyi?
- Tam tahılların içerdiği lifler, kalp krizi riskini düşürüyor. Günlük beslenmenizde lifli besinleri ihmal etmeyin.
- Amerikan Kalp Derneği; fındık, ceviz ve badem gibi sert kabuklu yemişlerin kalp krizi ve felç riskini azalttığını kaydediyor.
- Somon balığı ve diğer yağlı balıklar her türlü kalp hastalığına iyi geliyor.
- Kuşkonmaz, kalbin ana damarlarının temiz ve açık tutulmasında etkisini gösteriyor.
- Zeytinyağı kalp için en iyisi. Ancak yağı yakmayın.
- Bir araştırmaya göre, bir hafta boyunca her gün avokado tüketenlerin kolesterolü yüzde 17 oranında düşüyor.
- Nar, kalp damarlarındaki tahribatları onarıyor.
- Yoğurt, damarlar için iyi bir destekçi.
- Zerdeçalın etkisi, göğüsteki yanma- lara iyi geliyor.
- Hurma, portakal ve tarçının kalp damarlarındaki kan akışını düzenlediğine dair bilgiler var.
- Karpuz ve ıspanak, kalp damarlarını genişleterek bir hastalığa yakalanma riskini yüzde 11 oranında azaltıyor.
Folik asit için hangisi en iyi?
Nohut, protein ve lif açısından zengin bir kuru baklagildir. Yüksek orandaki folik asit içeriğiyle 100 gr. nohut tüketerek günlük ihtiyacın yüzde 40’ını karşılayabilirsiniz.
20’li ve 30’lu yaşlar, kadınların doğurganlık oranlarının yüksek olduğu zamanlardır. Bu dönemde doğum defektlerini önlemek için gebelik öncesi yeterli folik asit alımı büyük önem taşır. Lütfen yeterli aldığınızdan emin olun! Her bireyin folik asit ihtiyacı vardır ama özellikle hamilelikte bu durum daha da önem taşımaktadır. Hamile kadın yeterli folik asit almışsa, bebekte sipina bifida ve nöral tüp defekti gelişme olasılığı azalır.
Karaciğer yağlanması için hangisi en iyi?
Karaciğer organı, fonksiyonları nedeniyle vücudumuzda çok önemli bir yere sahip en büyük organımız. Ülkemizde her beş yetişkinden birinde görülen karaciğer yağlanması, ciddi bir sağlık sorunu. Yapılabilecek en önemli şey özellikle beslenme şeklini değiştirmek ve kiloluların kilo vermesi olacaktır. Bunun dışında:
- Alkol tüketilmemeli.
- Karaciğerin yükünü azaltmak için doğal besinler tercih edilmeli, katkı maddelerinden uzak durulmalı.
- Sebze ve meyve gibi lifli besinlerin tüketimi arttırılmalı, özellikle enginar ve kereviz tercih edilmeli. (Enginarın en büyük özelliği karaciğeri temizlemesinin yanı sıra safranın kolay akışını sağlamasıdır.)
- Şarküteri ürünlerinden (sosis, salam, sucuk gibi) ve sakatatlardan uzak durulmalı.
- Kuruyemişlerin aşırı tüketimi ve kızartılmış ürünlerden uzak durulmalı.
- Yoğun karbonhidrat ve basit şeker tüketimi azaltılmalı.
- Düzenli olarak spor yapmak hayatın bir parçası haline getirilmelidir.