Anneler, doğum sonrası emzirdikleri için diyete başlayamamaktan ve kilolarını verememekten şikayetçi. Gençlerse masa başında ders çalıştıkları için hem spor yapamamaktan hem de kilo almaktan yakınıyor
Sosyal medya kullanımının artması hepimize yeni meşguliyetler ve öğretiler sağladı. Hergün internete, Facebook sayfası ve Twitter hesabıma gönderdiğiniz sorulara elimden geldiği kadar hızlı cevap vermeye çalışıyorum. Hatta iki günden uzun süren cevaplarda tatlı uyarılar ve sitemler de aldığımı itiraf edeyim. Son dönemlerde özellikle dikkatimi çeken birkaç soru var. Biri, yeni annelerden diğeriyse sınava girecek gençlerden gelen sorular.
Anneler, doğum sonrası emzirdikleri için diyet yapamamaktan ve kilolarını verememekten şikayetçi. Gençlerse stresli bir dönemdeler. Sürekli masa başında ders çalıştıkları için hem spor yapamamaktan hem de kilo verememekten yakınıyorlar.
Şok diyetlerden kaçının
Sınav, üniversiteye girmek için çalışan gençlerin tabii ki en büyük kabusu. Bu dönemde hareketsiz kaldıkları için kilo almak onları çok üzüyor. Gençler, zorluk ve sıkıntınızı çok iyi anlıyorum. Ancak ergenlik döneminizi hala tam tamamlamadığınız ve stresli bir dönemde olduğunuz için sağlıklı beslenme kavramını benimsemenizi öneririm. Ergenlik döneminde alınan fazla kilolar, vücuttaki yağ hücresi sayısının artmasına sebep olacağından, yetişkinlik dönemi için tehlikelidir.
Hızlı kilo kaybettirecek şok diyetlerden uzak durmalısınız. Sağlıklı beslenmeye biraz hareket eklendi, mi bu süreci en sağlıklı şekilde tamamlayabilirsiniz.
Üniversite sınavına hazırlanıyorum. Spor yapamıyorum. Nasıl kilo verebilirim?
Başarılı performans için doğru beslenme çok önemli. Ayrıca doğru beslenmeyle yoğun stres, mide bulantısı, baş dönmesi, kilo alma ya da verme gibi sağlık sorunlarının önüne geçebilirsiniz. Sağlıklı beslenmeyi bir yaşam biçimi haline getirmenizi ve 3 ana 2-3 ara öğün şeklinde beslenmenizi öneriyorum. Tok tutacak besinleri tercih edip, abur cubur yemekten kaçınmalısınız. Spor yapamıyorsanız hareket alanınızı genişletebilirsiniz. Asansörü kullanmak yerine merdiven çıkabilirsiniz.
Yürüme mesafesindeki yerlere arabayla değil de yürüyerek gidebilirsiniz.
Lifli besinlerin midede kalma süreleri fazla olduğundan dolayı sizi daha uzun süre tok tutarlar. Sağlıklı ve lifli atıştırmalıkları seçerseniz, aldığınız lif, vitamin ve mineral miktarını da artırmış olursunuz. Aynı zamanda sindirim sistemi ve bağırsak sağlığı için lifli besinleri tüketmek çok yararlı. Meyve ve sebzeler, tam tahıl ürünler, lifli besinlere örnektir.
Her öğünde olduğu gibi ara öğünlerde de porsiyon miktarlarına dikkat edilmeli. Gereğinden fazla tüketilen her besinin vücutta yağa dönüşeceği unutulmamalı. ANA değil ARA öğün tüketiyor olduğunuzu aklınızdan çıkarmayın.
İlk dört ayda aylık 500-1000 gr. vermek normal
Anne sütünün yerini hiçbir besin tutamaz. Yenidoğanların ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi önemli. 6 ay sonrasında ek gıdalara başlasanız da emzirmeye devam etmekte fayda var. Dünya Sağlık Örgütü, iki yaşına kadar ek gıdalara ilave olarak anne sütü vermeyi destekliyor. Sadece anne sütüyle beslenen çocukların bağışıklık sistemi daha güçlü oluyor ve bu sayede birçok hastalığa karşı korunuyor. Anne sırf bu sebep için bile olsa, kilo vermek uğruna sütünü tehlikeye atmamalı.
Doğumdan sonra her ay ne kadar kilo vermek normaldir? Hızlı kilo vermenin zararları var mı? Ne zaman diyet yapmaya başlayabiliriz?
İlk dört ayda aylık 500-1000 gr. zayıflamak normaldir. Anne çok kilo aldıysa ayda iki kg. kayıp da gözlenebilir. Ancak ayda iki kg.’ın üzerinde zayıflamak, emziren anne için sakıncalı. Hekim izni olduktan sonra hafif yürüyüşler yapmak ve düzenli egzersizler kilo vermeyi çabuklaştırır. Hızlı kilo kaybı için yapılan düşük kalorili diyetler, annenin süt verimini olumsuz yönde etkiler. Emziren annelerin ayda iki kg.’ın üzerinde ağırlık kaybetmeleri doğru değil.
Emzirme döneminde, her gün yaklaşık 6-7 çay bardağı, yani 600-700 ml. süt salgılanır. Bunun için harcanan kaloriyse her gün için 500-700 civarında. Bu kalori kaybı, bir saat orta seviyede egzersize eşdeğer. Bu sebeple emzirirken dengeli beslenen ve yeterli sıvı alan anne, eğer doğumu normal kabul edilen sınırlardaki kilo kazanımıyla bitirdiyse, 6 ay sonunda, en geç bebek bir yaşına geldiğinde doğumda aldığı ve süt üretmek üzere depoladığı fazla kilolardan kurtulur. Benim önerim, annenin bir beslenme ve diyet uzmanıyla görüşmesi, randevuya gitmeden önce bir hafta boyunca yediklerini ve süt verdiği zamanları kaydetmesi. Çünkü süt verimi ve beslenme ilişkisi çok önemli.