Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Pazar günü sporseverler İstanbul Maratonu’nda koşacak; diyabet hastalığına dikkat çekmek isteyenler ise Dünya Diyabet Günü için düzenlenecek koşuda bir araya gelecek

Pazar günü yapılacak İstanbul Maratonu’na çok az kaldı. Ben ilk defa ‘adım adım’ iyilik için koşacağım. Amacım TOG gönüllüsü olarak gençlere destek vermek... Aynı gün pek çok kişi diyabet için koşacak. Çünkü tüm dünyada 14 Kasım Diyabet Haftası olarak geçiyor.
Dünya Diyabet Günü ve haftasındaki etkinlikler, hem tip 2 diyabetin önlenmesinin, hem de diyabetin komplikasyonlarıyla etkili bir şekilde baş edilebilmesinin önemi ve sağlıklı yaşam etrafında şekilleniyor.

HASTALIK TEŞHİS EDİLEMİYOR
Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF)’dan gelen son tahminlere göre; dünyada 382 milyon diyabetli insan yaşıyor. 2035’e kadar bu sayının 592 milyona yükseleceği veya her 10 kişiden birinde diyabet hastalığının görüleceği düşünülüyor. 316 milyonu aşkın insan şu anda tip 2 diyabet hastalığına yakalanma konusunda yüksek risk altında ve bu sayının bir nesil içerisinde 500 milyona ulaşması bekleniyor. Bu denli yaygınlaşmış diyabet hastalığını, böylesine tehditkâr yapan hastalığın saklı kalması. Dünya çapında diyabet hastalığı olan insanların yarısından fazlasının hastalığı, teşhis bile edilememektedir.
Ülkemizde ise 7 milyondan fazla erişkinin diyabet hastası olduğu, bir o kadar kişinin de diyabet gelişimi açısından risk grubunda bulunduğu tahmin edilmektedir.
Özetle Türkiye’de erişkin her üç kişiden bir tanesinde diyabet hastalığı veya diyabet gelişimi açısından risk vardır.
Ayrıca 20 bin dolayında çocuğun diyabetli olduğu bilinmektedir.
Bu gerçekler ve sayılar durumun önemini kavramamız için acil durum çağrısı niteliğinde. Tip 2 diyabetin çoğu vakası, aslında önlenebilir ve sağlıklı yaşam tarzı ile engellenebilir.
Diyabette farkındalık için yapılan kampanyanın kilit mesajları, sağlıklı bir seçimin nasıl kolay bir seçim olabileceği konusunda farkındalık yaratmayı ve kişilerin ne yedikleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayan çeşitli adımlar atmalarını sağlamayı amaçlamakta.
En önemli odak noktası olarak da bu yıl ‘güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlama’ konusu üzerinde duruluyor.

Haberin Devamı

SAĞLIK BESLENME HEPİMİZ İÇİN

Haberin Devamı

Diyabeti olan ve olmayan bireylere önerilen sağlıklı beslenme aslında birbirinden çok farklı değildir. Diyabet, bireyin temel besin öğelerine olan gereksinim düzeylerini etkilemez.
Diyabeti olmayan bir kişinin de rafine şeker tüketimini kısıtlaması, doymuş yağ ve kolesterol bakımından zengin yiyecekleri belirli bir miktarda tüketmesi, az az ve sık sık yemek yemesi gerekir. Diyabetinizin olması da, yaşamınız boyunca sevdiğiniz yiyeceklerden mahrum kalmak anlamına
gelmez. Fakat yediğiniz yiyecek çeşidine ve miktarına dikkat etmenizde fayda var. Vücudunuz için gerekli besinlerin zaman ve miktar olarak denge içinde
alınması, hiperglisemi ve hipoglisemiyi önleyerek kan
şekeri kontrolünü sağlar.
Böylece kısa ve uzun dönemde gelişebilecek komplikasyonlar önlenir ya da geciktirilir.

Haberin Devamı

GELECEĞiNiZi KORUMAK iÇiN KAHVALTIDA MAVi GiYiN!

2014 Dünya Diyabet Günü etkinliği bu yılın kasım ayında küresel diyabet topluluğunu oluşturmak için bir girişim başlatıyor. 14 Kasım ve bu hafta boyunca Dünya Diyabet Günü’nde sağlıklı kahvaltı etkinlikleri düzenleniyor ve insanların kahvaltıda mavi giymesi hedefleniyor. Hadi siz de hazırlanın! Tabii sadece mavi giymek yetmez, kahvaltıdaki seçimlerinizi de gözden geçirin!

DiYABET iÇiN EN ÖNEMLi RiSK FAKTÖRLERi
- Hareketsiz yaşam tarzı
- Sağlıksız beslenme
- Ailede diyabetli bireylerin yer alması
-Aşırı kilolar