Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Özellikle yaş ilerledikçe ve hareket azaldıkça her bir kalori göbeğinize veya kalçanıza koşarak gidiyor ve yapışıp kalıyor

Kilosuna dikkat eden ve kalori hesabı yapanlar için ‘sıvı kaloriler’ terimi korkutucu olabilir. Eğer sıvı kaloriler dünyasını tanımıyorsanız korkmanızda fayda var. Çünkü içtiğimiz kaloriler boğazdan aşağı kolay ve hızlı gidiyor. Özellikle yaş ilerledikçe ve hareket azaldıkça her bir kalori göbeğinize veya kalçanıza koşarak gidiyor ve yapışıp kalıyor.
1 bardak konsantre meyve suyu, limonata, şekerli çay veya kremalı kahve masum bir içecek gibi görünse de kalori dünyasında hiç de masum değil.
Örneğin, 1 bardak mocha kahveyi tam yağlı süt ve kremayla içtiğinizde ortalama 300 - 400 kalori almış oluyorsunuz.
Kahveye ve çikolata aromasına ‘beyaz’ kelimesini eklemek daha da fazla kalori demek. Beyaz çikolatalı mocha için 100 kalori daha ekleyin yani 500 kalori, neredeyse 1 öğünlük yemek kalorisi. Oysa dişleriniz hareket bile etmedi ve kolayca içiverdiniz.
Özellikle de genç nesil bu aromalı kahveleri çok fazla tüketmeye başladı. Bu konuda çocukları bilinçlendirmekte fayda var. Özellikle hareketsiz gençler için sıvı kaloriler tehlikeli olabilir.
Elbette mochanızı yağsız süt veya soya sütüyle yaptırmakla kalorisi 220 - 250 kaloriye (yağsız sütle ve kremasız) indirilebilir. Ancak yine de her gün içmeniz halinde toplamı haftada bin 540, ayda 6 bin 160 kalori eder. Üstelik buna günün geri kalanında içtiğiniz diğer içecekler dahil bile değil.

Susamayı beklemeyin
Susama hissi geliştiğinde yüzde 1’lik su kaybı olmuştur ve bu durum beyne iletilmiştir. Sakın su içmek için susamayı beklemeyin! Her vücut hücresi, dokusu, organı ve vücudun her türlü fonksiyonunu doğru olarak sağlamada su gereklidir. Su aslında vücudumuzun en çok gereksinim duyduğu besin öğesidir.

Günlük sıvı ihtiyacı
Su ihtiyacı, vücudun kullandığı enerji miktarına bağlı olarak değişir. Yetişkinlerde enerji harcamasının her kalorisi başına 1 - 1.5 ml. su gereklidir. Buna göre yetişkin bireylerin günlük ortalama 1.5 - 2 litre su alması yeterli olur. Bu miktar, şu şekilde hesaplanabilir: Vücutta her bir kalorinin metabolize olabilmesi için 1 ml. suya ihtiyaç vardır. Sizin enerji alımınız eğer bin 400 kalori ise ortalama 1,4 litre su almanız gerekmektedir. Kısaca 1 kalori için 1 ml. su gerekir.
Su tüketiminizi artırmak için
- Gün içinde çay / kahve arası yerine su arası verebilirsiniz.
- Masanızda sürekli bir şişe su bulundurabilirsiniz.
- Yemeklerinizde ve ara öğünlerinizde suya daha fazla önem vermelisiniz.
- Fiziksel aktivite öncesi, esnasında ve sonrasında su içmelisiniz.
- Çantanızda / yanınızda her zaman su bulundurmalısınız.

Sıcak su yağları eritir mi?
Soğuk suyla sıcak su arasındaki fark, mideyi terk etme hızlarıdır. Soğuk su mideyi 20 dakikada terk ederken, sıcak su 80 dakikada terk etmektedir. Mide hacmini dolu tutmasını sağlayabilmek için düşük kalorili diyetlerde sıcak su verilmektedir, yağ yakmayı sağladığı için değil. Oysa ne kolay olurdu değil mi?

Haberin Devamı

Sabah:
- Kahvaltı salatası
- 1 dilim tam buğday ekmeği

Haberin Devamı

Ara öğün:
- Limonlu tarçınlı ılık su (2 SB)

Haberin Devamı

Öğle:
- 4 adet ızgara köfte (120 gr.)
- Bol salata (1 TK zeytinyağı)

Ara öğün:
- 1 bardak kefir
- 15 çiğ badem

Akşam:
- 2 adet zeytinyağlı enginar
- 1 kase naneli yoğurt
- 1 dilim tam buğday ekmeği
- Bol salata (1 TK zeytinyağı)

Ara öğün:
- 1 porsiyon meyve
- Limonlu tarçınlı ılık su (2 SB)

*TK= tatlı kaşığı / *YK= yemek kaşığı

Pırasalı köfte

- 500 gr. az yağlı kıyma,
- 1 yumurta,
- 3 adet pırasa,
- 2 yemek kaşığı irmik,
- 2 diş sarımsak,
- 4 - 5 dal maydanoz, karabiber, kırmızıbiber. Pırasaları ince ince doğrayın. Maydanozları kıyıp sarımsakları da ezdikten sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırarak yoğurun. Şekil verdikten sonra dilerseniz yağsız tavada ya da yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinde pişirebilirsiniz. Afiyet olsun.

Bu diyet programı sağlıklı yetişkinler için örnek olarak planlanmıştır. En doğrusu beslenme uzmanı ve hekim kontrolünde size özel planlanmış tedavidir. Herhangi bir sağlık probleminiz varsa hekiminize danışmadan lütfen uygulamayınız.