Şişkinlik, gaz ve ödem gibi şikayetleriniz varsa, yeme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz gerekir. Bazen diyette küçük bir değişiklik veya ilave sorunlarınızı çözebilir. Ancak bazen de şişkinlik sebebi bazı besinlere karşı hassasiyet yüzünden kaynaklanabilir. Örneğin, şeker alkolü, laktoz intoleransı veya oligosakkaritlere karşı bir hassasiyetiniz olabilir. Peki hangi besinler bu açıdan sizin için riskli olabilir, hemen bakalım...
Laktozu sindiremeyenler
Laktoz süt şekeridir. Laktaz ise laktozu bağırsaklarda parçalayan bir enzim. Bazı bireylerin bağırsağında laktaz enzimi yoktur veya görevini yerine getirmiyor olabilir. Eğer bu ürünleri tükettikten sonra gaz ve şişkinlik yaşıyorsanız laktoz intoleransınız olabilir. Bu nedenle sütü ‘laktozsuz‘ tercih etmek veya onun yerine yoğurt ve ser t peynir tüketmek alternatif olabilir.
Badem sütü, soya sütü, pirinç sütü gibi seçenekleri de değerlendirebilirsiniz. Hatta badem sütünü evde bile yapabilirsiniz. Daha önceki yazılarımda tarif vermiştim, arşive göz atarsanız bulacaksınız.
Oligosakkaritler
Fruktooligosakkarit veya galaktooligosakkaritler; besinlerde doğal olarak bulunan karbonhidrattır. Hassas bağırsak sendromu hastaları bu yiyeceklere duyarlıdır. Bunları tüketmediğiniz günlerde eğer şikayetiniz azalıyorsa aslında çözüme yaklaştınız demektir.
Enginar, kuşkonmaz, turp, Brüksel lahanası, brokoli, lahana, sarımsak, pırasa, bakla, soğan, bezelye, buğday, arpa, çavdar, yeşil mercimek, nohut, elma, armut ve kavun, bu tarz yiyecekler. Bu besinleri yedikten 4 - 10 saat sonra şişkinlik hissediyor olabilirsiniz.
Şeker alkolleri
Şeker alkolünü sindiremeyen kişilerde bağırsaklarda kramp, gaz, şişkinlik ve ishal gibi rahatsızlıklar görülebilir.
Şeker alkolü içeren yiyecekler genelde iki saat sonra kendini gösterir. Tatlandırıcı içeren ürünler yediğinizde aslında bunu anlamak kolaydır. Çünkü sorbitol, mannitol ve ksilitol içeren besinler şeker alkolleri içerir.
Gluten hassasiyeti
Gluten intoleransı ve çölyak ciddi bir bağırsak hastalığıdır. Ancak non - çölyak, bağırsak hassasiyeti durumuyla ilgili görüşler kafa karıştırıcıdır. Glutensiz diyet kilo verme yöntemi değildir. Kesin teşhis için en doğru test, endoskopi
ve ince bağırsak biyopsisidir.
Gluten tek başına kilo alma sebebi olamaz, bu proteini bağırsak sindiremiyor ise ishal, kramp, şişkinlik ve kilo kaybı sık görülen belirtilerdir.
Beslenmeye küçük dokunuşlar
Baharatlı besinler size yardımcı olabilir; Yemeklerinizde anason, rezene ve kimyon kullanımını arttırın hatta bu üç baharatı bir kavanozda karıştırıp sofranıza her yemekte getirin ve kullanın. Bu karışımı seyahatlerinize ve gittiğiniz restorantlara bile götürebilirsiniz.
Çok sıcak ve soğuk tüketmeyin; Çiğ sebze ve meyveleri tüketirken dikkat edin. Buzdolabından çıkmış soğuk domates, salatalık,
elma veya portakal yerine oda sıcaklığında beklemiş olanları tüketin.
İyi çiğneyin ve yavaş yemeye özen gösterin; İyi çiğneyerek sindirime yardımcı olun. Bu sayede beyne tokluk sinyali gitmesi için gerekli zamanı vermiş olacaksınız. Hızlı yerken hava yutarak şişkinlik ve gaz şikayetlerinizi tetiklersiniz. Bu nedenle konuşurken yemek yemeyin, her lokmadan sonra çatal bıçağı masaya bırakın dinlenin ve yemeğin keyfini çıkarın.
Kızarmış besinleri çok sık tüketmeyin; Kızarmış besinlerin sindirim sistemi üzerindeki etkisi yağlı besinlere benzer. Hızlı sindirilemezler ve şişkinlik yaparlar. Birçok kızarmış yiyecek, düşük lif içerir ve sindirimi uzun sürer, kabızlık veya ishal şikayetiniz varsa kızarmış besinlerden uzak durmanız gerekir.
Şişkinlik için folik asit kaynağı, potasyum zengini süper besin: Kuşkonmaz
K vitamini, B vitamini (folat), C vitamini ve A vitaminleri açısından oldukça zengindir. Kuşkonmazda ayrıca folat dışında B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri bulunur. Kuşkonmaz lif, manganez, bakır, fosfor, potasyum ve protein için iyi bir kaynaktır. İçindeki lifler aynı zamanda tok tutar ve potasyum içeriği ödem çözücüdür.