İshal, kabızlık, şişkinlik ve gaz gibi şikayetleriniz varsa, beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz gerekir. Günlük hayatta sık tüketilen bazı gıdalar, vücudunuza dost olmayabilir
Sindirim sistemi şikayetleri, insanı, sosyal hayatını etkileyecek kadar mutsuz ve tedirgin hale getirebilir. Siz de, sindirim zorluğu çekiyorsanız, doğru besinleri seçmeyi öğrenin. Şişkinlik, gaz ve bağırsaklarda tembellik, pek çok bireyin ortak sorunu. Bazı danışanlarım bana bu şikayetle geliyor ve sorunu çözmek için her türlü yöntemi denemeye hazır olduklarını söylüyor. Toplumun önemli bir kesimini ilgilendiren bu durumu çözmek için bazı besinlere daha yakından bakmak lazım.
Süt ve süt ürünleri
Süt ve süt ürünlerinde bulunan ‘laktoz’, sindirimi zorlayabilir. Eğer bunların tükettikten sonra gaz ve şişkinlik yaşıyorsanız laktoz intoleransınız var demektir. Fazla miktarda laktoz tüketimi, ishale sebep olabilir. Bu nedenle sütü ‘laktozsuz‘ tercih etmek veya yerine yoğurt ve sert peynir tüketmek alternatif olabilir.
Baharatlı besinler
Mide bulantısı, kusma ve ishal gibi durumlarda sindirim sistemini uyaran baharatlı, yağlı besinlerden uzak durmak gerekir. Baharatlı besinler, bazı bireylerde hiçbir olumsuz etki göstermezken bazılarında ciddi yan etkilere yol açar. Genel olarak, sindirim sorunları yaşıyorsanız baharatsız ve yağsız yemeye özen gösterin.
Asidik gıdalar
Domates sosu ve limon, portakal, greyfurt gibi turunçgiller asidiktir. Özellikle reflü hassasiyetiniz varsa hemen şikayetleriniz artar.
Yağlı yiyecekler
Yağlı besinler, sindirim sistemini uyararak ishale yol açabilir. Bu etki, yağın çeşidi ve kabızlık/ishal yatkınlığına bağlı olarak değişir. Hazımsızlık şikayetiniz varsa, mideye baskı yapmamak için az yağlı besinleri seçmeli, gün içinde az ve sık beslenme prensibini benimsemelisiniz. Sindirimi rahatlatmak için doymuş yağlar, kırmızı et ve tam yağlı peynirden uzak durmanızda fayda var.
Kızarmış besinler
Kızarmış besinlerin sindirim sistemi üzerindeki etkisi yağlı besinlere benzer. Hızlı sindirilemezler ve ishale sebep olabilir veya şişkinlik yaparlar. Birçok kızarmış yiyecek, düşük lif içerir ve sindirimi uzun sürer. Bu nedenle kabızlık veya ishal şikayetiniz varsa kızarmış besinlerden uzak durmanız gerekir.
Diyetinizi düzenleyin
Dereotu, kimyon, yaban turbu, maydanoz, rezene, tarhun, mercanköşk, tarçın, zencefil, kakule gibi bitki ve baharatları kullanmayı deneyebilirsiniz. Kuru baklagilleri tüketirken üzerine kimyon eklemeniz, sindirime çok yardımcı olacak ve gaz şikayetinizi azaltacak. Yemeklerden sonra bir fincan rezene ve anason çayı içmek de sindirimi rahatlatıp gaz şikayetlerini azaltmaya yardımcı olabilir.
TOKSİK ETKİ GÖSTERİYOR
Mideniz bulanıyorsa yapılacak en son şey, alkollü bir içecek almaktır çünkü sizi daha da kötüleştirebilir. Alkol, midede toksik etki gösterir ve karaciğer metabolizmasını zorlar. Fazla miktarda tüketmek, sindirimi zorlaştırmanın yanı sıra farklı sorunlara da zemin hazırlar, bu yüzden ılımlı için.
KAFEiN iSHAL YAPIYOR
Kafein, gastrointestinal bölgedeki hareketliliği uyarır ve aşırı tüketimi ishale sebep olabilir. İshalseniz kafeinden uzak durmalısınız. Kahve, çay, çikolata ve gazlı içeceklerin bazıları kafein içerir, bu nedenle mideniz rahatlayana kadar kafeini kısıtlayın.