Her yıl dünya genelinde 1.3 milyar ton gıdanın israf edildiğini biliyor musunuz? Aslında bu miktar, üretilen toplam gıdanın üçte biri, yani üretilen gıdaların yüzde 30-35’i...
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yılda 1.7 milyar ekmek ve 18 milyon ton meyve-sebze israf oluyor.
Geçtiğimiz günlerde ülkemizde ‘Sıfır atık, sıfır açlık’ konulu bir toplantı yapıldı. Ben de bu toplantıdan bazı verileri sizlerle paylaşmak istedim.
İSRAF NEREDE OLUYOR?
Ülkemize bakıldığında, gıda kaybındaki en büyük kısım, üretimde oluyor. Hasat sonrası işleme, depolama, paketleme ve dağıtım gibi aşamalarda da elbette israf yaşanıyor.
Tüketici tarafına bakıldığındaysa, karşımızda gördüğümüz tablo hiçbirimize yabancı değil. Eminim hepimiz, indirim ya da kampanya dolayısıyla ihtiyacımızdan
SÜRDÜRÜLEBİLİR BESLENME
Sıfır atık prensibinin yanı sıra, sürdürülebilir beslenmeye odaklanmak da önemli. Sağlıklı beslenirken hem ürettiğimiz atığı azaltmak hem de doğayı korumak mümkün. Bu konuda hayvansal kaynaklı besinlerin tüketiminin azaltılması; sebze-meyveler ve tahıl ürünlerinin tüketiminin artması ön plana çıkıyor. Çünkü 9 milyar insanın, hayvansal kaynaklı proteinle beslenerek doyurulması mümkün değil. Bir kilogram tahıl üretilmesi için bin 500 litre su gerekirken, bir kilogram et üretilmesi için 15 bin litre su gerekiyor. Hem kendimizin hem de gezegenimizin iyiliği için bitkisel protein kaynakları olan yağlı tohumlar ve kuru baklagillere daha fazla ağırlık vermek yerinde bir davranış olacaktır. Bunun yanı sıra sürdürülebilir balıkçılığı desteklemek, yerel market ve manavlardan alışveriş yapmak da önemli. Bir diğer şeyse beslenmemizde farkındalığımızı artırmak. Ne yediğinize odaklanmak, yediklerinizin geldiği yeri ve bedeninizi nasıl beslediğini düşünmeniz için fırsat verecektir. Ayrıca ihtiyaçtan fazla tüketimin de önüne geçecektir.