Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Yaz-kış demeden mutfağımızda severek yer verdiğimiz patlıcanın mevsimi başladı bile. Patlıcan aslında biber ve domates gibi bazı sebzelerle aynı aileden gelir. Ama çiçekli bir bitkiden büyümesi ve iç kısmında tohum bulunması sebebiyle meyve olduğu da iddia ediliyor. Boyut ve renk bakımından çeşitlilik gösteriyor. Mor bir kabuğa sahip patlıcan, yeşil, kırmızı ve hatta siyah bile olabiliyor.

ŞİFA DEPOSU   PATLICAN

Patlıcan, tariflere lezzet getirmenin yanı sıra sağlık için de faydalı. Ben de bugünkü yazımda patlıcana biraz daha detaylı bakarak, faydalarını size hatırlatmak istedim.

Haberin Devamı

1. Vitamin ve mineral içerir

Patlıcan çok yüksek miktarlarda olmasa bile birçok vitamin ve mineral içerir. A, C, K vitaminleri, B1, B2, B3 ve folik asit gibi B grubu vitaminlerini barındırır. Bunların yanı sıra demir, kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi minerallerden zengindir. Yaklaşık yüzde 92’si sudur ve 100 gramında 3-3.5 gr. diyet lifi bulunur. Yüksek su ve lif içeriği sayesinde düşük kalorilidir. 100 gramı ortalama 20-25 kaloridir.

2. Antioksidan içeriği yüksektir

Patlıcanın antioksidan içeriği de yüksektir. Ona canlı renklerini veren ve bir antioksidan bileşik olan ‘antosiyanin’den zengindir. Antioksidanlar, vücudu serbest radikaller olarak bilinen zararlı maddelerden kaynaklanan hasarlardan korur. Çalışmalar, antioksidanların kalp rahatsızlığı ve kanser gibi birçok kronik hastalığın önlenmesinde yardımcı olabileceğini göstermiştir.

3. Kalp hastalıkları riskini azaltır

Antioksidan içeriği sayesinde bazı çalışmalar, patlıcanın kalp sorunları riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini işaret ediyor. Araştırmalar, patlıcanın kalp fonksiyonlarını iyileştirebileceğini ve LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürebileceğini gösteriyor. Bu konuda çok daha net bir sonuca varabilmek için eldeki bilgiler sınırlı ve daha çok insan üzerinde yapılacak araştırmaya ihtiyaç var. Ama yine de patlıcanın kalp sağlığına faydaları, umut verici bir konu.

4. Kan şekerini dengeler

Diyetinize patlıcan eklenmesi, kan şekerinizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir. Bunun temel nedeni patlıcanın lif içeriğidir. Lif, besinlerle aldığımız şekerin emilimini ve sindirim oranını yavaşlatarak kan şekerini dengeleyebilir. Yapılan bazı araştırmalar da lifin yanı sıra patlıcan gibi besinlerde bulunan polifenollerin ya da doğal bitki bileşiklerinin karbonhidrat içeren besinlerin emilimini azaltabileceğini ve insülin salınımını artırabileceğini ve her ikisinin de kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olabileceğini söylüyor.

Haberin Devamı

5. Kilo kaybına yardımcı olur

Özellikle yaz aylarında, kıyafetler inceldikçe ve tatil sezonu açıldıkça en popüler konulardan biri haline geliyor ‘zayıflama’. Eminim patlıcanın bu etkisi de ilginizi çekmeye yetmiştir. Az önce de söylediğim gibi, patlıcan yüksek lif ve yüksek su içeriğinin yanı sıra düşük kalorilidir. Lifli besinler sindirim sisteminde daha uzun süre kalarak tokluk hissinin artmasına sebep olur. Bu da kilo kaybını kolaylaştırır.

Nasıl tüketelim?

Patlıcan mutfağımızda çok yönlü kullanabileceğimiz ve tariflere de kolaylıkla ekleyebileceğimiz bir sebzedir. Fırında pişirilebilir, kavrulabilir, ızgara veya sote edilebilir.

Haberin Devamı

Dilerseniz yemeğini yapabilir ya da közlenmiş halde salatalarınızda kullanabilirsiniz. Ben, közlenmiş patlıcanı en çok yoğurt ve az zeytinyağıyla tatlandırarak tüketmeyi seviyorum. Ama eminim sizler de patlıcanla mutfağınızda çok çeşitli ve lezzetli yemekler hazırlıyorsunuzdur.