Yazın en sevdiğim yanı. birbirinden güzel ve lezzetli sebze ve meyvelerin raflarda yer alması... Manava girdiğimde hangi birini alacağımı şaşırıyorum. Takip edenleriniz varsa biliyordur, beslenme düzenimde çeşit çeşit meyve ve sebzelere yer veriyorum. Çünkü her biri, içeriğinde bulunan çeşitli vitamin, mineral ve antioksidanlarla farklı faydalar sağlıyor ve hastalıklara karşı koruyor.
Taze fasulye
Zeytinyağlısı, kurusu, tazesi etlisi ve etsizi derken, fasulye sofralarımızın olmazsa olmazı... Ben ise yaz akşamlarında en çok zeytinyağlı taze fasulyeyi tercih ediyorum. Üstelik kalorisi de oldukça düşük. 100 gramı yaklaşık olarak 25-30 kaloridir. Düşük kalorisinin yanında yaklaşık 3-3.5 gram diyet lifi içerir. İçeriğinde bulunan A vitaminiyle göz sağlığı üzerinde olumlu etkileri var. C vitamini içeriğiyle hücreleri oksidatif strese karşı korurken, bağışıklık sistemini de güçlendirir.
Kabak
Su içeriği yüksek sebzelerden olan kabak, kalori değeri düşük olması sebebiyle yaz sofralarından eksik olmuyor. 100 gramı yaklaşık olarak 15-20 kaloridir ve lif içeriği de yaklaşık 1 gramdır. Kabak su ve lif bakımından iyi bir sebze olması sebebiyle kabızlık şikayetinizi hafifletirken, sindirim sisteminizin düzenli işleyişine katkı sağlar. A ve C gibi antioksidan vitaminleri, K, folik asit ve bazı diğer B grubu vitaminlerini içerir. Potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller de kabakta mevcuttur. Ayrıca A vitamini öncüsü karotenoid ailesinden olan ve antioksidan özellik gösteren lutein ve zeaksantin isimli iki bileşen içerir. Bunlar, göz sağlığımızı destekleyen bileşenlerdendir. Karbonhidrat içeriği de düşük olduğu için makarnaseverlere alternatif niteliğinde kabak spagetti olarak tüketebilirsiniz.
Bamya
Ayıklaması biraz zor olsa da, tazesi ayrı lezzetli, kurusu ayrı lezzetli olan bamyanın kalori içeriği düşük olması sebebiyle diyetlerin vazgeçilmezi. 100 gramı ortalama 35-40 kalori ve lif içeriği yaklaşık olarak 3-4 gram civarında. Lif içeriği yüksek olmasıyla sindirim sistemine ek olarak kan şekeri dengesinde de yardımcı. Bamya da kabak gibi A ve C gibi antioksidan vitaminleri, K ve folik asit içerir. Folik asit, bebeklerde beyin ve omurilikte oluşabilecek hasarlara karşı koruyucudur. Bu yüzden bamya, gebelikte folik asit içeriği sebebiyle tercih edilebilir.