Bayrama sayılı günler kala hepimizi hazırlık telaşı sardı. Alışveriş, çeşitli yemek ve tatlılarla sofraları süslemek, aile ziyaretleri için hazırlıklar yapılıyor. Bayram özel sofralar ve güzel tatlılarla karşılanacak ama asıl amacın sevdiklerimizle birlikte vakit geçirmek olduğunu unutmayalım.
Ağzınızın tadını kaçıracağımı sanmayın, tam tersine bugün size hem bayram keyfinizi artıracak hem de yaz sıcağında serinletecek alternatif tarifler vereceğim.
Bayramın ilk günü muhtemelen ikram edilenlere “Hayır” demeniz zor olacak çünkü ilk gün büyüklere ziyarete gidilecek. Kalabalık sofralar olacak veya tatile gittiyseniz kendinizi ödüllendirmek isteyeceksiniz. Bu durumda bayramın
ikinci ve üçüncü günü biraz daha kontrollü olabilirsiniz. Hareketinizi artırarak denge sağlamak en güzel çözüm olur. Pazar günkü yazımda bayram ve Ramazan’da alınan kilolarla ilgili sizlere yardımcı olabilecek öneriler yazacağım.
Dondurma iyi bir alternatif
Ramazan süresince sınırlı saatlerde yemek, psikolojik olarak bayramda daha fazla yeme ihtiyacı hissettirebilir. Hem kendiniz hem de çevrenizdekiler için bu davranıştan uzaklaşmaya çalışın. Alışveriş listenizi de buna göre hazırlayın.
Bu bayramın en önemli özelliği, adından da belli olduğu gibi ikram edilen tatlılar. Ev baklavası hayali kuruyorsanız haksız sayılmazsınız ancak her gün baklava yerine alternatif olarak dondurma ve meyveli seçimlerle denge yaratmaya çalışın.
Benim bu dönem için favorim, dondurma! 1 porsiyon yani 2 top dondurma (60 gr.) yaklaşık 140 kalori içerir. Süt ve süt ürünleri grubunda yer alan dondurma, protein, karbonhidrat, yağ, A, D ve E grubu vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi minerallerle yeterli ve dengeli beslenme düzeninde herkes adına iyi bir alternatif.
Ancak dikkat! Hijyenik şartlar için soğuk zinciri kırılmadan saklanan paketli dondurmaları daha güvenli buluyorum.
Yaz mevsiminin en sıcak aylarında olduğumuz için sıvı alımı tabii ki çok önemli. Ev yapımı az şekerli limonata, süt veya yoğurtla hazırlayacağınız buzlu ve meyveli içecekleri de misafirlerinize ikram edebilirsiniz.
Hurmayla farklı tat
İşte Ramazan ayında bitmemiş hurmaları değerlendirmek için süper bir fırsat! Misafirleriniz bu serin ve pratik tatlıya bayılacak ve çok mutlu olacak... Hurmaların çekirdeğini çıkarıp içini dondurmayla doldurun. Üzerlerini ceviz dokunuşuyla süsleyin.
Kirazla lezzetlendirin
Misafirlerinizi şaşırtın ve onları farklı tatlılarla karşılayın. Mesela buzdolabında beklettiğiniz 15 - 20 tane kirazın çekirdeklerini çıkarın, 1 çay kaşığı tarçın ve 1 çay kaşığı vanilyayla mikserden geçirin. Üzerine 1 çay bardağı süt ve 2 top dondurma ekleyip yine mikserden geçirin. Keyifli ve serinletici içeceğiniz hazır.
Şeftali sürprizi
İkiye bölüp çekirdeğini çıkardığınız ve içini oyduğunuz şeftalileri dilerseniz çiğ, dilerseniz tarçınla 10 dakika fırınlayın. Daha sonra çekirdek yuvasına 1 - 2 top dondurma ilave edin. Yanında 5 - 6 bademle servis edebilirsiniz, emin olun misafirleriniz bayram edecek.
Yarım porsiyon yeter
Geleneksel tatlarımızı tabii ki unutmuyoruz. Bu yüzden önerim, baklavayı yarım porsiyon alıp üzerine dondurma koyarak tüketmek. Sevdiklerinizle beraber sağlıklı, mutlu ve huzurlu bayramlar diliyor, küçüklerin yanaklarından, büyüklerin de ellerinden öpüyorum...