Eğer canınız sürekli tatlı çekiyorsa ve kendinizi şekere bağımlı hissediyorsanız üç haftalık şeker detoksu yapmanızda fayda var
Detoks, son yılların en çok konuşulan kelimelerinden biri. Genel olarak toksinlerin temizliği anlamına geliyor. Özellikle yoğun ve stres altında olan, iyi beslenemeyenlerde vitaminle mineral eksiliği de varsa bedene dışarıdan yardım etmek gerekebiliyor. İşte böyle dönemlerde detoks yapılmasını öneriyoruz. Ancak bunu, acı çekmeden ruhumuzu da besleyerek ve arınarak, kendimizi iyi hissederek yapıyoruz. Şeker detoksu da bunlardan biri.
Nasıl yapılır?: Şeker detoksu genel olarak üç hafta boyunca içeriğinde şeker bulunan tüm yiyeceklerden uzak durmayı hedefliyor.
Şeker bağımlılığı gerçek mi?: Araştırmacılar, şekerin beyinde mutluluk hormonlarını harekete geçirdiğini söylüyor.
Beynin yakıtı: Laboratuvar çalışmalarında, şekerli besinlerin beyinde yaratmış olduğu aktivitenin benzerinin ilaç bağımlılarında görüldüğü ve bunun daha çok kadınlarda saptandığı bildiriliyor.
Hızlı şeker yükselmesi: Ağır şerbetli bir tatlı yediğinizde veya sıvı içtiğinize kan şekeriniz hızla yükselir. Pankreastan salgılanan insülin hormonu, glikozu hücrelere taşır ve enerji verir. Böylece kan şekeri seviyesi düşer. Basit şeker tüketmeye devam ederseniz kan şekeriniz düştüğü için başınız döner ve titremeye başlayabilirsiniz. Ve şekerinizi yükseltmek için yeniden daha fazla tatlı isteyebilirsiniz.
Tat tomurcuklarınızı değiştirmelisiniz
Aslında zannettiğimiz kadar şekere ihtiyacımız yok. Eğer şekeri kesebilirseniz, bir süre sonra şekerli olmayan gıdalardan da hoşlanmaya başlayacaksınız. Bir hafta boyunca şekeri hayatınızdan uzaklaştırmayı deneyin. Akşam yemeğinden sonra tatlı yemeyin, çayınızdaki şekeri kademeli olarak azaltın.
Alternatifleri seçin
Tatlı tadı bırakmak zorunda değilsiniz sadece diğer alternatifleri deneyin. Taze meyve, kuru meyve bunun yanında az yağlı süt ve yoğurt iyi seçenekler arasında.
Bebek adımlarıyla ilerleyin
Kendinize karşı çok sert ve kısıtlayıcı olmayın. Unutmayın, yasaklar vazgeçmeyi tetikler! Diyetinizde küçük, basit değişiklikler yapın. Daha fazla meyve ve sebze yiyin, su için, az işlenmiş yiyecek tüketin. Şekersiz ürünleri tercih edin. Birkaç hafta sonra şeker ihtiyacınızın ne kadar azaldığına şaşıracaksınız.
Listeye protein ekleyin
Çok acıktığınızda, fırından yeni çıkmış bir kurabiye sizi cezbedebilir ve iradeniz, şeker isteğinize yenilebilir. Proteinli besinlerse bu şiddetli isteği durdurabilir. Proteinler, karbonhidratlar gibi kan şekerinizde ani yükselmeye sebep olmazlar, daha yavaş sindirilirler böylece sizi daha uzun süre tok tutarlar. Bunun için az yağlı yoğurt, süt, yumurta veya kurubaklagilleri seçin.
Şeker diyabete sebep olur mu?
Şeker tüketmek, doğrudan diyabete sebep olmaz ancak diyabete yatkınlığı tetikler. Fazla şeker tüketimi, kilo alımına sebep olur. Özellikle karın bölgesinde biriken yağlar insülin salınımını bozar ve insülin direnci gelişir.
DIŞARI ÇIKIN
Egzersiz yapmak, şeker bağımlılığını durdurmaz ancak genel beslenmeyi düzene sokar. Düzenli egzersiz yapanlar, kendilerini çok daha iyi hissettikleri için daha sağlıklı davranışlar sergiler.
ŞEKER iKAMELERi
Şeker yerine tatlandırıcı kullanıyorsanız aldığınız kalori oranı ciddi oranda düşürüyor ancak tatlı tadını aldığınız için şekerden tamamen vazgeçemeyebilirsiniz.
GÜNLÜK ALIM
Kadınlar için günlük yaklaşık 6 çay kaşığı (100 kalori), erkekler içinse yaklaşık 9 çay kaşığı (150 kalori) maksimum alınması gereken şeker düzeyi.
ŞEKER iSiMLERi
Aldığınız yiyeceğin etiketinde şeker yazmaması paketin içinde olmadığını anlamına gelmez. Şekerin birçok farklı adı var:
* Esmer pirinç şurubu
* Yüksek fruktozlu mısır şurubu
* Dektroz
* Glukoz
* Laktoz
* Malt şurubu
(şeker pekmezi)
* Sukroz
ETiKET OKUYUN
Ketçap, barbekü sos ve yağı azaltılmış salata sosları şeker içerir. Bu nedenle etiket okumayı unutmayın.