Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Havaların ısınmasıyla hafta sonu mangal partileri de başladı. Ancak her hafta sonu mangal keyfi yapmak, sağlığınızı tehdit edebilir. İşte mangal mönülerini sağlıklı hale getirmenin ipuçları.

Yaklaşık 500 gr.’lık yağlı kırmızı et 1.100 kalori ve 80 gr. yağ içerir. Bunun için mangal süresince kontrollü olmaya özen gösterin. Mangalda yağsız kırmızı et, tavuk ve hindi tercihleri yapmak daha az kaloriyle yağ almanızı sağlar. Formuna dikkat etmek isteyen yetişkin bir bireye örnek olabilecek mangal mönüsünü şöyle sıralayabiliriz; 3 adet tavuk kanat, 1 adet pirzola, 2 adet köfte, bol yeşillikli salata, közde domates, biber, patlıcan ve yanında 1 lavaş veya 2 dilim ekmek.

Haberin Devamı

Ertesi gün dengeyi kurun
Mangal keyfinizin yanında alkollü içki de almak istiyorsanız ekmeği daha az tüketmeniz ve bol bol su içmeniz iyi olur. Ertesi günse et grubu yerine daha fazla sebze ve salata tercih ederseniz beslenmenizi dengelersiniz. Sofranızda bol bol yeşillik, domates, salatalık biberle salatalar olsun, masaya mezeler eklemek isterseniz kızartma yerine yoğurtlu olanları seçin; cacık ve yoğurtlu semizotu gibi. Kalabalık sofralar genelde tatlı servisiyle sonlanır ama siz meyveyle bitirmeye dikkat edin böylece daha az kalori almış olursunuz.

BESiN GÜVENLiĞiNE DiKKAT EDiN

Bunun yanında eğer mangalınızı deniz kenarında ya da ormanlık serin bir alanda yapacaksanız besin güvenliği konusuna da dikkat etmenizde fayda var:

Hazırlıklara başlamadan önce ellerinizi yıkamayı unutmayın. Bu, yiyeceklere mikrop bulaşmasını azaltan en basit yöntem. Yemek hazırladığınız yüzeylerin, başlamadan önce silinerek temizlendiğinden emin olun. Yanınıza sabun, su ve kağıt havlu almayı unutmayın.
Etlerinizi taşımak için soğutucu kullanın. Soğutucularınızı buz ve buz kalıplarıyla doldurun. Mümkünse, soğutucunuzu bagajda değil, arabanın klimalı bölümünde taşıyın.
Çiğ etler, taze meyveyle sebze, hazır yiyeceklerden ayrı depolanmalı ve taşınmalı. Yemek hazırlarken veya pişirirken çapraz bulaşmayı önlemek için; çiğ etleri ve diğer yiyecekleri ayrı kesme tahtasında hazırlayın.

Haberin Devamı

Mayonezli salata ve mezeleri hem kalori hem de besin güvenliği açısından tercih etmeyin. Yarım porsiyon klasik Rus salatası yaklaşık 180 kalori ve 12 gr. yağ içerir bunun için mezelerde mayonez kullanmak yerine yoğurt tercih edin. Veya sirke, yağ ve baharat karışımlarını kullanın.
Renk, her zaman yiyeceklerin piştiğini belirten iyi bir gösterge değil. Dışından pişmiş gibi görülebilir ama eğer içi pişmemişse, zararlı bakteriler ölmemiş demektir. Yiyecek termometreleri etlerinizin kuru ve sert yerine sulu, yumuşacık olmasını garantilemek için önemli aletler.
Etleri pişirirken ve servis ederken ayrı aletler kullanmanız önemli. Çünkü çiğ etlerden artan sular, pişirdiğiniz yiyeceklerinize bulaşma potansiyeli taşır.
Sıcak havalar, zararlı bakterilerin en sevdiği ortamlardan. Bu nedenle kolay bozulabilen yiyeceklerin dışarıda en fazla bir saat kaldığına emin olun.
Etleri pişirirken aleve temas etmemesine özen gösterin ve kömürleştirmeyin, aksi takdirde kanserojen maddeler açığa çıkabilir.