Hayatın içinde ‘nimet’ olarak adlandırabileceğimiz birçok öge var ve bunlardan koşulsuz olarak en önemlisi sağlık. Sağlıklı bir insanın vücudu ve ruhu bir bütündür, vücudundaki tüm işleyişler de düzenli olarak çalışmalıdır. Beş duyumuzun her biri aynı öneme sahip. Görme duyumuz da bizim dünyaya, hayatımıza açılan penceremiz. Sağlıklı gözler demek, sağlıklı bir hayat demek…
Ben de bu yazımda göz sağlığı için alınması gereken besinlerden bahsetmek istedim. Gözleriniz katarakt, sarı nokta hastalığı, glakom ve diğer görme bozukluklarından korunmak için ihtiyacı olduğu besinlere sahip mi, hep birlikte bakalım…
Yeşil yapraklı sebzeler
Yeşil yapraklı sebzeler A vitamini ve beta karotenle bağlantılı olan ‘lütein’ ve ‘zeaksantin’ adlı iki antioksidan bileşik içerirler. Bu maddeler gözleri güneş ışığı hasarlarından korur, katarakt ve sarı nokta hastalığı riskini azaltır.
Göz dostu besinler için koyu yeşil yapraklı sebze ve meyveleri sayabiliriz. Mesela lahana, turp, ıspanak, brokoli, bezelye, kivi, siyah üzümler, balkabağı, portakal, mısır ve mango olabilir. A vitamini yağda eridiğinden vücudunuz lütein ve zeaksantin’i emebilmek için yağa ihtiyaç duyar. Yani bu besinlere zeytinyağı ilave edebilirsiniz.
İyi görebilmek için: Çilek
Mevsiminde taze çileği sevmeyen yoktur. Taze, sulu çilekler lezzetli ve mis kokulu olmalarının yanı sıra gözler için de oldukça yararlıdır.
Antioksidan kaynağı olup katarakt riskini azaltan C vitaminini bol miktarda içerir. Ayrıca tabağınızı brokoli, biber, turunçgiller ve kavun gibi C vitamini zengini besinlerle doldurmayı da unutmayın.
Tatlı patatesler
Ülkemizde henüz çok yaygın olmasa da içi turuncu, tadı pancarla patates arası tatlı patatesler göz sağlığı için oldukça faydalıdır. Bu turuncu yumru kökler zengin bir beta karoten kaynağıdır ki araştırmalar beta karotenin sarı nokta hastalığının gelişimini yavaşlatabileceğini söylüyor.
Beta karoten vücudumuzda A vitaminine dönüşür ve göz kuruluğu ile gece körlüğünü engellemeye yardımcı olabilir. Beta karoten ve
A vitamini göz iltihabı riskini düşürür. Tatlı patateslere ulaşamadığımız yerlerde beta karoten için balkabağı ve havuç gibi turuncu besinlerle ıspanak ve lahana gibi koyu yeşil besinleri tüketebilirsiniz.
Ayrıca ciğer, süt ve yumurta da iyi birer A vitamini kaynaklarıdır.
Somonla kuru gözlere elveda
Kuru gözler için yeterli miktarda omega 3 yağ asidini tüketmek problemi azaltabilir. Her gün sağlıklı yağlar almaya dikkat edin.
Mesela somon ve diğer tür balıkları (haftada iki - üç kere), ceviz (göz sağlığı için yararlı E vitamini de içerir), keten tohumu ve chia tohumları gibi.
Somon balığı ayrıca iyi bir D vitamini kaynağıdır. D vitamini sarı nokta hastalığından korunmaya yardımcı olur ve diğer yağlı balıklarla sütten alınabilir.
Antioksidan merkezi: Yeşil çay
Bir bardak yeşil çayın, rahatlatıcı ve lezzetli olması dışında antioksidanlar açısından zengin olduğunu da biliyoruz. Yeşil çayın içindeki antioksidanlar, katarakt ve sarı nokta hastalığı oluşma riskini azaltabilir.
Yeşil çay, enfeksiyon önleyici ve antioksidan özelliklerinden sorumlu ‘kateşin’ denilen sağlıklı maddeleri içerir ve bunlar siyah çaya oranla fazladır. Kateşin zengini olan diğer besinlerse kırmızı şarap, çilek, kiraz, dut, böğürtlen ve ahududu gibi meyvelerdir.