Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları


Henüz genlerimizde bulunan şifreleri değiştiremesek de, beslenmemizi düzenleyerek kanserden korunabiliriz. Bilimsel çalışmalar; beslenmenin, çoğu kanserlerde yüzde 10-70 oranında etkili olduğunu gösteriyor

Kanser riskini artıran faktörler
* Sigara içmek
* Bakteri ve virüs enfeksiyonlarının hızlı gelişmesi
* Çok miktarda yapay kimyasal almak
* Aşırı alkol tüketimi
* Radyasyona maruz kalmak
* Düzensiz yaşam, çok eşlilik
* Aşırı yağ ve yağlı besin tüketmek
* Taze sebze ve meyveler az yemek
* Lifli besinleri az almak
* Olumsuz çalışma koşulları
* Tuzlanmış, tütsülenmiş, dumanlanmış besinlerin aşırı tüketimi

Haberin Devamı

Meyve ve sebzelerinizi yiyin
Meyve ve sebzeler; beta-karoten, C ve E vitaminiyle selenyum içeriyor. Bu öğeler, anti-oksidan özellikleriyle hücreleri hasardan koruyor. Ayrıca bağışıklık sisteminin de sağlıklı olmasına yardım ediyor. Birçok sebze ve meyve; posa, fitokimyasallar açısından mükemmel birer kaynak. Lutein, brokoli ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunuyor. Likopense domateste. Bu maddelerin kanserle savaşmada rol aldığı biliniyor. Bolca tüketmeye çalışın.

Kurubaklagillere ve tam tahıllara yönelin
Posa bakımından zengin ve yağ açısından fakir bir diyet, kolonla rektum kanserine karşı koruyucu. Posa, bağırsaktaki kanser yapıcı maddeleri kendi bünyesine alarak vücudumuzdan atılmasını sağlıyor. Kompleks karbonhidratları ve posa açısından zengin besinleri daha çok tüketmeye çalışın. Kabuğuyla yenebilen meyveleri, kurubaklagilleri, sebzeleri ve tam tahıl ürünlerini tercih edin. Hedefiniz en az 3 porsiyon meyve, 2 porsiyon sebze ve tam tahıllı ekmek olsun.


Yağı sınırlandırın
Yüksek yağlı diyetler sadece kalp hastalıkları için risk değil. Meme, kolon ve prostat kanserleri de yağlı beslenmeyle alakalı. Hayvansal yağlarda genellikle doymuş yağ, kolesterol ve kalori yüksekken posa oranı düşük. Besinleri düşük yağlı, özellikle de doymuş yağ bakımından fakir şekilde tüketmeye çalışın.

Egzersiz yapın
Obezite; meme, kolon, safra kesesi ve uterus kanseriyle ilişkili. Vücut ağırlığının en iyi kontrol yolu, fiziksel aktiviteyi devam ettirmek ve porsiyonları küçültmek.

Haberin Devamı

Ne kadar alkol alıyorsunuz?
Özellikle fazla miktarda tüketenlerde, karaciğer kanseri riskini artırıyor. Bu nedenle kadınlar bir, erkeklerse iki kadehten fazla alkol tüketmemeli.

İçmeden bir kez daha düşünün
Alkol alımı sigarayla birleştiğinde; ağız, gırtlak, boğaz ve yemek borusu kanseri risklerini artırıcı etki gösteriyor. Yaşam alanlarınızı sigaradan uzak tutun. Kadınlar meme kanserinden korkarken akciğer kanserinden ölme oranının daha fazla olduğunu unutmamalı.

Güneş faktörü
Cilt kanserindeki artışı düşünerek güneşlenme sürenizi sınırlandırmakta fayda var. Günlük bakımınıza en az 15 koruma faktörlü güneş kremi ekleyin.

Ya tuz kullanımı?
Aşırı tuz tüketme alışkanlığı, mide kanseri riskini artırıyor. Besinlerden yeterince tuz alındığı düşünülerek yemeklere ekstra tuz ekleme alışkanlığından vazgeçmek olumlu bir davranış olacaktır.

Haberin Devamı

Şişmanlık riski artırıyor
Kansere karşı korunmak için ideal vücut ağırlığını korumak önemli. Çünkü vücutta yağ deposunun artması, kanserojen riski yükseltiyor. Kanserojen maddeler, yağ dokularında birikiyor.

SAĞLIKLI BESLENMEK HAYAT KURTARIYOR

BESiNLERi SAKLARKEN YAPILAN HATALAR VE ZARARLARI

SAĞLIKLI BESLENMEK HAYAT KURTARIYOR