Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Bahar yorgunluğu yaşadığımız bugünlerde enerjimizi yükseltecek besinlere daha çok ihtiyaç duyuyoruz. Son bilimsel araştırmalar, bu konuda yardımımıza koşacak 5 gıdayı sıraladı

1- D VİTAMİNİ KAYNAĞI MANTAR
Yakın zamanda yapılan araştırmalar, yeterli miktarda D vitamini alınmasının kas gücünü artırdığını ve kasları etkili şekilde çalıştırdığını göstermektedir. Daha önce yapılan çalışmalar ise; D vitamini eksikliği ile obezite, tip 2 diyabet, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi ve belli başlı kanserlerin oluşma riski arasında bağlantı olduğunu ortaya çıkarmıştı.
Ne yazık ki, nüfusun dörtte üçünde D vitamini eksikliği olduğu tahmin edilmektedir. Bu önemli vitamin, birçok yiyecekte doğal yollarla bulunmaz.
D vitamini, ‘güneş ışığı vitamini’ olarak da bilinir ancak güneşi tek D vitamini kaynağı olarak görmemek gerekir. Yaşadığınız yer, mevsim, bulut örtüsü, kirli hava ve güneş kremi gibi faktörler D vitamini üretimini etkiler.
Son çalışmalara göre, bol güneş alan bir bölgede yaşayan ve haftada 20-30 saat dışarıda vakit geçiren kişilerin yüzde 50’sinden fazlasında D vitamini eksikliği görülmüştür. Bir süredir UV ışınlarının mantarlardaki D vitamini seviyesini artırdığına dair bilgiler mevcut. Amerika’da yapılan bir araştırma, sağlıklı yetişkinlerin güneş gören bir coğrafyada yetişen mantarları tüketmesinin D vitamini seviyelerini artırdığını ortaya koymuştur.

Haberin Devamı

2-BEYİN DOSTU ORMAN MEYVELERİ
Orman meyvelerinin faydaları hakkında yapılan araştırmalardan şaşırtıcı sonuçlar çıkıyor. Bu meyveler obeziteyi önlemek, insülin ve trigliserit değerlerini düşürmek, kalp hastalıkları, kanser, yüksek tansiyon ve kemik erimesiyle yakından ilişkilendiriliyor. Son araştır-malar ise orman meyvelerinin beyinde biriken toksinlerin temizlenmesine yardımcı olduğunu ve kişiyi Alzheimer, Parkinson’dan koruduğunu söylemek-tedir. Orman meyvelerinden faydalanmak için böğürtlen, frambuaz, dağ çileği gibi seçeneklerden günde bir avuç tüketilebilir.

3-KARACİĞER DOSTU ENGİNAR
Enginarın sağlığa, özellikle karaciğe faydaları biliniyor. Özellikle bu dönemde taze olarak ulaşabildiğimiz enginarı, haşlayıp salatalara ekleyerek ya da zeytinyağlı olarak veya pirinç-bulgur karışımıyla içini doldurarak tüketebilirsiniz; böylece yapraklarından da faydalanabilirsiniz. Yüksek miktarda potasyum, kalsiyum ve manganeze ek olarak A, B1 ve C vitaminleri içerir. Enginarın en büyük özelliği, karaciğeri temizlemesinin yanı sıra safranın kolay akışını sağlamasıdır.

Haberin Devamı

4-PERFORMANS ARTIRICI KIRMIZI PANCAR
Pancar; vitamin, mineral, anti-oksidan ve doğal detoks içeren bir besindir. Araştırmalar, pancarın kanser gelişimini yavaşlatabileceğini ve vücut dayanıklılığını artırarak atletik performansı yükseltebileceğini göstermiştir. Son çalışmalara göreyse yüksek tansiyonu olanların 250 ml. kadar pancar suyu içtiklerinde tansiyonlarının düştüğü ortaya çıkmıştır. Kırmızı pancara beslenmenizde daha fazla yer vermeye çalışın.

5-YAĞ YAKICI MANGO
Mango, yaşlanma ve hastalıkların tetiklediği iltihaplanma ile savaşan bir meyve. Lif ve anti-oksidanlar kadar bağışıklık sistemini destekleyen A ve C vitaminleri de içermektedir.
Son araştırmalar, bu lezzetli meyvenin vücut yağının yakılmasında da yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Havyanlar üzerinde yapılan deneylerde bazı farelere soğutulup kurutulmuş ve sonrasında toz haline getirilmiş mango verilmiştir. İki ay sonra, mango ile beslenen farelerin daha az kolesterol seviyesine, daha vücut yağına ve daha iyi kan şekeri değerlerine sahip olduğu görülmüştür. Egzotik meyveler marketlerde kolayca bulunuyor, bütçenizi zorlamayacak şekilde tercih edebilirsiniz.