Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Alınacak bazı önlemlerle reflü hastaları, rahat bir Ramazan geçirebilir. Aşağıdaki tavsiyelere uyarak midenizi koruyabilirsiniz

Ramazan, önemli bir disiplin ayıdır, her anlamda nefsimizi terbiye etmeyi öğreniriz. Ancak iftarla bu duygu biraz azalır yani nefsimize yenilme ihtimalimiz yükselir. Oysa nefis kontrolü, hayatımızın her döneminde farkında olmamız gereken bir disiplin. İşte tam da iftarın ilk saatinde bu kontrolü elden bırakırsanız, hızlı yemek yemeniz, mide asidinin yemek borusuna kaçması olarak tanımlanan reflüyü tetikleyebilir.

Mide yakınmaları, mideye baskı ve mide ekşimesi genellikle yemekle bağlantılı olarak ortaya çıkar. Tabii ki midenizin hangi besin maddelerini kabul ettiğini tespit etmek, bunlardan vazgeçmek bu rahatsızlığı önlemenin kolay yolu.

Reflü, geriye kaçış anlamına gelir. Normalde besinler, yemek borusundan mideye geçtikten sonra yeniden yemek borusuna gelmemeli. Mide asidinin anormal şekilde yukarı çıkarak yemek borusuna gelmesi, hastalığı tanımlar.

Reflüyü önlemek için kafein alımından kaçınmak, yemeği yer yemez yatmamak ve yağlı yiyecekler yememek, alınacak pratik önlemlerden. Stres, acelecilik, psikolojik sıkıntılar, aşırı nikotin tüketimi, yanlış beslenme, bazen kaynağı belli olmayan şikayetlerin hepsi midenin asit dengesinin bozulmasına neden olur.

Lif alımını artırın
Ramazan ayında azalan öğün sayısı, sebze yemeklerine daha az yer verilmesi ve düzensiz su içilmesi, kabızlık sorununu da beraberinde getirebilir. Bu nedenle posa içeriği yüksek sebze, meyve, tahıllı ekmekleri ve kuru baklagillerin sahur veya iftarda tüketimini artırın. Posa yani lif, aslında algılandığı gibi tek bir besin öğesi değil. Posa, vücudumuzun sindiremediği veya kana emilimini yapamadığı kompleks karbonhidratlara verilen isim. Posalar çözünen ve çözünmeyenler olarak iki tiptir.

Çözünen posalar suda erir, çözünmeyen posalarsa erimez. Çözünmeyen posaları, bağırsak kaslarını harekete geçiren posalar olarak adlandırabiliriz. Her ne kadar çözünmeseler de kendileri sindirilmeden atık maddelerin bağırsak içindeki hareketini sağlar. Bu nedenle de ‘vücudun süpürgesi’ olarak bilinirler. Çözünen posalarsa dışkıya yumuşaklık, jel kıvamı ve hacim kazandırarak bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.

Haberin Devamı

POSA TÜKETİMİNİ ARTIRMAK İÇİN
* Haftada en az 1-2 kez kuru baklagil yemeklerinden tüketin.
* Sahurda ekmeğe alternatif olarak müsli, yulaf ezmesi gibi kahvaltılık gevrekleri tercih edin.
* Sahur ve iftar mönülerinizden sebzeyi eksik etmeyin.
* Meyve ve sebzeleri kabuklarıyla tüketin.
* Çorbalarınıza yulaf veya buğday kepeği ilave edin.

Haberin Devamı

GAZ SORUNUNU ÖNLEYİN
* Kuru baklagilleri, pişirmeden bir gece önce suda bekletin. Pişirirken temiz su kullanın.
* Kuru baklagillerin iyi pişmesine dikkat edin.
* Konserve kuru baklagillerin suyunu dökün ve temiz suyla yıkayıp, pişirin.

YAKINMALARI ÖNLEMEK İÇİN

* Yemekleri az az, sık sık olacak şekilde tüketmeye dikkat edin.
* İftara bir kase çorba, bir parça ekmek veya bir parça ekmek, biraz peynir, hurmayla başlayıp ana yemeği daha sonra tüketin. Yemekleri yavaş yiyin, iyi çiğneyin.
* Yiyecek ve içeceklerinizin çok sıcak veya soğuk olmamasına özen gösterin.
* Karında basıncı artıran sıkı kemer ve çamaşır kullanmayın.
* Yemeklerden hemen sonra uzanıp yatmayın.
* Sıvıları öğün aralarında alın.
* Alkol ve sigara kullanmayın.
* Sakız çiğnemeyin.
* Yürüyüş yaparak, mide ve bağırsak hareketlerini düzenli hale getirin.