Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Ramazan ayının ilk haftasını geride bıraktık bile. Özellikle yaz aylarına denk gelen oruçlarda en az açlık kadar susuzluk da vücudu zorluyor. Sıcak havalarda terle birlikte kaybedilen sıvı arttıkça, vücudun su ihtiyacı da artıyor. Oruç tutulmayan, iftar ve sahur arasındaki yaklaşık 6 - 7 saatlik sürede günlük sıvı ihtiyacını karşılamak hayati önem taşıyor. Su ve maden suyu, bu noktada tartışmasız en iyi seçimdir diyebiliriz.

Su, insan vücudunda ve yeryüzünde en çok bulunan maddedir, oksijen kadar gereklidir. Yetişkin bir bireyin vücut ağırlığının ortalama yüzde 55 - 75’i (38 - 46 litre) sudur. Bu yüzdeler kişiye, vücut bileşimine, yaşa, cinsiyete ve diğer faktörlere bağlı olarak değişir.

Tüm vücut dokuları belli miktarlarda su içerir ve vücut suyunun azalması tehlike yaratır. Bu sebeple vücudunuzu kesinlikle susuz bırakmayın. Susama hissi geliştiğinde yüzde 1’lik su kaybı olmuş ve bu durum beyne iletilmiştir. İftarla sahur arasında su içmek için susamayı beklemeyin.

Haberin Devamı

Baş ağrısı nedeni olabilir
Siz terlemediğinizi düşünseniz de hava sıcaklığı ve nem sayesinde deri, solunum, idrar ve dışkı yoluyla normalden fazla su kaybı meydana gelir. Bununla beraber elektrolit kaybı da gelişir. Böylece gün içinde kendinizi halsiz ve yorgun hissedersiniz. Hatta tansiyon dengesizliği ve baş ağrısı yaşanabilir.

İftarda maden suyu
İftar sonrası ve sahura kadar geçen sürede doğru sıvı desteği için su ve maden suyu tüketebilirsiniz.

Terle birlikte vücudumuzdan kaybettiğimiz elektrolitler; sodyum - potasyum dengesinin bozulması, tansiyon düşmesi, fenalık hissi, baş ağrısı, yorgunluk ve halsizlik yaratabilir.

İftar ve sahur arasında maden suyu tüketimi bu şikayetlere çözüm olabilir. Özellikle yaz aylarına denk gelen oruçlarda doğal maden suyu tüketebilir, maden suyuna taze meyve suyu, limon, nane veya ayran ekleyebilirsiniz.

Avrupa Birliği ülkelerinde kişi başına ortalama yıllık 150 litre maden suyu tüketimi varken, maalesef ülkemizde bu oran sadece 4 litre. Ülkemiz maden suyu bakımından son derece zengin ama ne yazık ki, bu yüksek mineralli suyun çok büyük bölümü boşa akıyor.

Maden suyu, zengin mineral içeriğiyle sindirim sistemini destekler. Böbrekler, idrar yolları ve mideyi korur. Safra kesesi ve pankreas fonksiyonlarına destek verir, kabızlığa da iyi gelir.

En önemli faydalarından biri de kemik yapısını güçlendirmesidir.

Haberin Devamı

Maden suyu ve soda farklı
Soda, içme suyu veya diğer tasfiye edilmiş sulara karbondioksit ilave ederek elde edilen yapay içeceğe verilen isimdir.

Maden suyu ise yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde, uygun jeolojik şartlarda doğal olarak oluşan ve minimum 60 yıla yayılan yolculuğu sırasında içeriğindeki mineralleri bünyesinde toplayan, kaynaktan yeryüzüne, kendiliğinden veya teknik usulle çıkartılan doğal mineralli sulara denir.

Klimalı ortamlara dikkat
Bedenimizin kliması yani serinlemesi için soluduğumuz hava ve su, kritik önem taşıyor.
Klimalı ortamlar serinlik hissi verse de aslında yapay olarak serinlediğimiz için kuruyan cildimiz daha fazla suya ihtiyaç duyuyor. Bu yüzden odanın içi serin bile olsa su içmeyi ihmal etmeyin.

Haberin Devamı

Ballı hurma tarifi

Ramazan ayının sembollerinden biri olan hurma, hem ağzınızı tatlandıracak hem de muz ve elmayla beraber içeriğindeki lifler sayesinde bağırsak sağlığınıza destek olacak. Maden suyundan gelen sıvı ve mineral desteğiyle beraber bu tarif Ramazan ayında size çok iyi gelecek.

Malzemeler:

- 1 kırmızı elma
- Yarım muz
- 2 hurma
- 1 çay kaşığı bal
- 2 şişe maden suyu

Hazırlanışı: Hurmaların çekirdeğini çıkarıp ılık suda 1 - 2 saat bekletin. Daha sonra kabuğu soyulmuş ve doğranmış elmayı muzla birlikte robottan geçirin. Balı bu karışımda erittikten sonra eşit şekilde iki bardağa bölün. Daha sonra her bir bardağın üzerine 1 şişe maden suyu ekleyin. Dilerseniz bol buz ilave edebilirsiniz.