Tatlı her yemeğin sonuna yakışır diyenlerden misiniz? Seçimlerinizi gözden geçirmekte fayda var. Yanlış anlamayın Ramazan’da tatlı yasak demeyeceğim elbette. Uzun saatler aç kaldıysanız, oruç tuttuysanız güzel bir iftar yemeği ve üzerine de tatlıyla güzel bir kapanış yapmak istiyor olabilirsiniz. Eğer tatlı seviyorsanız gün içinde kan şekerinizin düştüğü zamanlarda eminim tatlıya olan isteğiniz daha artıyordur. Elbette Ramazan’da da tatlı yemek yasak değil, hatta geleneklerimizde Ramazan’a özel bir tatlımız bile var; Güllaç... Sadece her zaman olduğu gibi miktarına ve tüketim sıklığına dikkat etmek gerekiyor.
İftardan sonra ara
İşte Ramazan’da tatlı yerken dikkat edilmesi gerekenler:
Tatlınızı yemekten hemen sonra yemek yerine, birkaç saat sonra yemeyi tercih edin. Böylece tokluk hissedeceğiniz için porsiyon kontrolü yapmak da kolaylaşır.
İftar artık geç saatlerde olduğu için tatlı da iftar sonrası geç saatlere kalıyor. Bu yüzden çok ağır, şerbetli tatlılar yerine hafif sütlü, meyve tatlıları veya dondurma tercih edebiliriniz. Böylece hem sindirimi daha kolay olur hem de uykuya geçişinizi kolaylaştırır.
Meyveleri ekleyin
Tatlı tüketimini her gün yerine haftada 2-3 kez ile sınırlamak daha doğru olur. Çünkü basit şeker tüketimini azaltıp yerine lif içeren kompleks karbonhidratlara ağırlık vermek gerekir. Bunun içinde diğer günlerde tatlı yerine meyve veya kuru meyveler seçilebilir. Böylece daha az kalori daha çok vitamin-mineral ve lif alınmış olur. Sütlü tatlılar gibi meyveli tatlılar da uygun olabilir. Elma, armut, kabak, kuru incir veya kayısı ile yapılıp kaymak ilave etmeden ceviz eklenerek tüketmek sağlık açısından daha iyi olur.
Tatlı tükettikten sonra sindirime de yardımcı olmak amacıyla biraz hava almayı, yürümeyi deneyin.
Tatlıda büyük porsiyon yerine yarım porsiyon ile yetinmeye çalışabilirsiniz, sevdiklerinizle paylaşmayı deneyin.
İftarda tatlı olarak kuru meyvenin kendi şekeri ile yapılmış hoşaf tüketimi sıvı alımını da artırabileceği için önerilebilir. Ayrıca ramazanda şikayet edilen barsak hareketlerin yavaşlaması ve kabızlık oluşmasına da engel olur kuru meyveler bu sebeple sahurda bol su ile 1 porsiyon kuru meyve yenilmesi kabızlığa karşı koruyucu olur.
Hurma tatlısı
10 hurma
1 çay bardağı çiğ badem
1 çay bardağı ceviz
2 çay bardağı kakao
Yarım çay bardağı keçiboynuzu pekmezi
1 çay bardağı yulaf kepeği
1 paket vanilya
Hurmaların çekirdeklerini çıkardıktan sonra haşlayıp robottan geçiriyoruz. İçine kalan malzemeleri ekleyip bir kez daha robottan geçirerek püre elde ediyoruz. Püreyi buzdolabında beklettikten sonra şekillendiriyoruz. 20 eşit parçaya böldüğünüzde her bir dilimi 45 kalori.
Elmalı yulaf topları
Malzemeler:
8 yemek kaşığı yulaf ezmesi
3-4 yemek kaşığı bal
2-3 yemek kaşığı Hindistan cevizi
2 tatlı kaşığı tarçın
2 tatlı kaşığı kakao
1 adet elma