Ramazan ayı boyunca en çok konuşulan ve merak edilen tarifler oldu. Hem danışanlarımdan hem de sosyal medyadaki hesaplarımdan Ramazan tariflerinin çok ilgi gördüğüne tanık oldum. Elbette Ramazan tarifleri sadece Ramazan’a özel değil. Bunun dışında da sofralarınızda hafif, besleyici ve tok tutan tariflere yer verebilirsiniz. Ben de bu sebeple tarifleri bir kez daha toplu halde sizlerle paylaşmak istedim.
Lor salatası
4 yemek kaşığı lor peyniri
4 tam ceviz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
¼ demet doğranmış maydanoz
¼ Dereotu
Domates
1 tatlı kaşığı keten tohumu
1 tatlı kaşığı buğday ruşeymi
Lor peyniri, doğranmış maydonoz, doğranmış dereotu, domates ve zeytinyağını bir kapta karıştırın, üzerine keten tohumu, buğday rüşeymi ekleyerek servis tabağına alıp ceviz ile süsleyebilirsiniz.
Şekersiz güllaç
2 adet güllaç yaprağı
4 yemek kaşığı hurma püresi
1 su bardağı hurma şurubu
1 su bardağı süt n Dövülmüş ceviz
2 yemek kaşığı bal
Hurma şurubu, bal ve ılık süt geniş bir kapta karıştırılır. Güllaç yaprakları süt ve hurma şurubunun içinde ıslatılır. 1 kasenin en altına çeyrek güllaç yaprağı konulduktan sonra birkaç kaşık süt, 1 yemek kaşığı hurma püresi ve 1 yemek kaşığı ceviz eklenir. Üzerine bir kat daha çeyrek güllaç yaprağı ve süt eklenir. En üstü ceviz ve taze meyve ile süslenerek servis edilir. Hurma püresi ve hurma şurubu tarifimi Dilara Koçak youtube kanalımda bulabilirsiniz.
Tok tutan omlet
2 yumurta
2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
Maydanoz n Az tuz
Yumurtalar, 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi, maydanoz karıştırılarak yağsız tavada omlet yapılır.
Hurma tatlısı
10 hurma
1 çay bardağı çiğ badem
1 çay bardağı ceviz
2 çay bardağı kakao
yarım çay bardağı keçiboynuzu pekmezi
1 çay bardağı yulaf kepeği
1 paket vanilya
Hurmaların çekirdeklerini çıkardıktan sonra haşlayıp robottan geçiriyoruz içine kalan malzemeleri ekleyip bir kez daha robottan geçirerek püre elde ediyoruz. Elde edilen püreyi buzdolabında beklettikten sonra şekillendiriyoruz.
Yoğurtlu kabak salatası
2 adet orta boy kabak
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
4 yemek kaşığı yoğurt
1 diş sarımsak
Tuz , pul biber, karabiber
Kabakları yıkayıp soyduktan sonra rendeleyin. 1 tatlı kaşığı zeytinyağıyla hazırladığınız teflon tavada kabakları koyun ve pişirmeye başlayın. Kabaklar piştikten sonra üzerine tuz, pulbiber ve karabiberi ekleyin. Daha sonra kabakları soğumaya bırakın. Sarımsakları ezip yoğurt ile karıştırın. Soğuyan kabakların üzerine sarımsaklı yoğurdu ekleyin
Sebze çorbası
300 g ıspanak
2 kabak
2 soğan
2 diş sarımsak
1 çay bardağı bulgur
2 adet domates
3 yemek kaşığı zeytinyağı
4 su bardağı su
Kırmızıbiber, kimyon, pul biber, az tuz
Terbiye için
3 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta sarısı
1 su bardağı su
Küp küp doğranmış soğanlar zeytinyağıyla sotelenir. Üzerine sarımsaklar ve doğranmış diğer sebzeler eklenir. Birkaç dakika bütün sebzeler beraber sotelendikten sonra sıcak su tencereye eklenir. Baharatlar eklenerek sebzeler pişmeye bırakılır. Beş dakika kaynatılır. Yumurta sarısı yoğurt ve su ayrıca bir kapta çırpılır, tencereden bir miktar su alınır ve terbiye karışımıyla karıştırılır. Daha sonra yavaş yavaş çorbaya eklenir. 5-10 dakika daha pişirilir.
Hafif ve kolay patlıcan
2 büyük patlıcan
60 gram rendelenmiş kaşar peynir
Kıyma sos
200 gram yağsız kıyma
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Tuz ve karabiber
Domates sos
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı domates salçası veya 1 adet rendelenmiş domates
3 diş sarımsak
Tuz ve karabiber
İyice yıkanıp yarım soyulan patlıcanlar halka halka doğranır, fırın tepsisine dizilir üzerine çok az yağ gezdirilerek fırına gönderilir. Kıyma 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve karabiber ile ayrı bir tavada sotelenir. Başka bir tavada domates sos için zeytinyağı salça, sarımsaklar ve baharatlar sotelenir. Cam bir kasenin içine fırından gelen patlıcanların yarısı döşenir üzerine kıyma ve domates sos eklenir. Bir kat daha patlıcan dizildikten sonra kaşar peynir eklenir, dilerseniz 10 dakika daha fırınlayarak tüketebilirsiniz.
Ton balıklı köfte
1 adet kapya biber
2 yumurta
1 adet kırmızı soğan
Yarım demet maydanoz
Taze zencefil
4 dilim bayat ekmek
160 gram ton balığı
Soğan, maydanoz ve kapya biber blenderdan geçirilir. Ekmek içi, yumurta ve ton balığı ve istediğiniz baharatlarla karıştırabilirsiniz. Köfte şekli vererek yağlı kağıt serili fırın tepsisinde 180-200 derecede 35-40 dakika pişirilir.