Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

İftarların vazgeçilmez üçlüsü, pek çok özelliğiyle vücudun dostu. Aslında bu gıdalar sadece Ramazan’da değil günlük beslenmede de tüketilmeli. Her zamanki gibi ölçüyü kaçırmadan tabii

Güllaç: Hafif ve sevilen bir tatlı olmasına rağmen Ramazan dışında pek aklımıza gelmez. Oysa yağ içermemesi ve bol sütlü olması, besin değeri açısından kıymetini artırır. İşte bu özellikleriyle ‘Ramazan’ın gülü’ ünvanını fazlasıyla hak eder. Tabii dikensiz gül olmaz, yani her ne kadar besinsel açıdan tercih sebebi olsa da yediğiniz miktara ve sıklığa dikkat etmeniz gerekir. Ramazan’da tatlı tüketimini her gün yerine haftada 2-3 kezle sınırlamak, daha doğru olur çünkü basit şeker tüketimini azaltıp lif kaynağı meyveleri unutmamakta fayda var.
Güllaç ve diğer sütlü tatlıları yemeğin hemen ardından tüketmek, en az 1-2 saat beklemek daha iyi olur. Sütlü tatlılar gibi meyveli tatlılar da uygun olabilir. Elma, armut, kabak, incir veya kayısıyla yapılan tatlılar, kaymak eklenmeden cevizle tüketilebilir. 1 kase sütlü tatlı veya güllaç, enerji değeri olarak 1 dilim ekmek, 1 bardak süt ve 1 meyveye eşit.

Haberin Devamı

Ramazan pidesi: Bu ay süresince yediğimiz pidelerin sanki başka bir tadı, kokusu ve sıcaklığı var. Pide deyince peynir-zeytin-çay üçlüsü bunu takip eder. Özellikle iftara kahvaltıyla başlamayı sevenlerin vazgeçilmezidir bu mönü. Formuna dikkat edenler, pide yemekten korktuklarını ve ne kadar pide yerlerse sorun olmayacağını her Ramazan’da endişeyle sorar. Pide, ekmek yerine yenebilir.

Ramazan pidesinin avuç içi büyüklüğündeki bir parçası, bir dilim ekmeğe eşit. Sanıldığının aksine, beyaz ve kepek ekmek arasında kalori olarak çok fazla fark yok. Her ikisinin de bir dilimi, 65-70 kalori. Kepek ekmekle pide arasındaki fark, kepek ekmeğin daha fazla lif, protein ve vitamin içermesi. Dikkat edilmesi gereken durumsa, yemekte pilav, börek veya makarna varsa yiyeceğiniz pide miktarını azaltmak.

İftarda pide lezzetli bir seçim olarak yenebilir ancak benim sahur için önerim, kesinlikle tam tahıl ekmekleri. Çünkü bu ekmekler, kan şekeri dengesi için önemli, bu şekilde gün boyu daha tok hissetmeyi destekler, ayrıca besin değeri özellikle de lif yönünden daha iyi. Tam tahıl taneleri, E vitamini bakımından zengin. Tahıllar, B12 vitamini dışında diğer tüm B vitaminlerini barındırır.
Hurma: Uzun süren açlık sonrası düşen kan şekerini dengelemek ve faydalı lifler için doğru bir seçim. Meryem Suresi’nde pek çok hikmetinden bahsedilen hurma, Ramazan ayının temsilcilerinden ve Peygamber efendimizin (SAV) bize sünneti. Hurma, içerik olarak çok çeşitli vitamin ve minerale sahip. Lif, yağ ve proteinler açısından zengin.

Hurmada; sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, fosfor ve klor da var. Ayrıca A vitamini, B1, B2, B3, B6, betakaroten ve folik asit içerir. Folik asit, yeni kan hücresi ve vücudun yapı taşı olan aminoasitlerin yapımında, hücrelerin yenilenmesinde önemli görevler üstlenir. İftar sofralarının vazgeçilmez yiyeceği hurmanın, kalp-damar hastalıklarından korunmada etkili rol oynadığı, kansere karşı koruyucu olduğu, boğaz ağrısını kestiği, bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı şikayetlerini giderdiği de bildirilir.

Haberin Devamı

1 iNCE DiLiM EKMEK NEYE EŞDEĞER?

Haberin Devamı

* 1 avuç içi kadar pide
* 2 çorba kaşığı pirinç
* 2 çorba kaşığı makarna
* 1/4 yufka
* 1 patates
* 2 çorba kaşığı mısır
* 1 kepçe çorba