Ramazan ayının en keyifli yanlarından biri kalabalık sofralar ve geleneksel yemeklerdir. Ramazan’da öğünler normalden çok daha görkemli oluyor. Bu sebeple de insanın iştahını kontrol etmesi zorlaşıyor. Tüm akrabalar, arkadaşlar, dostlar bir araya geldiğinde yeme düzeni oldukça değişiyor, bu sofraların tabii ki vazgeçilmez klasikleri oluyor, peki nasıl dengelemeli ne kadar yemeli?
İftariyelikler
Ramazan’da gelenek halini almış iftariyelikler aslında genel anlamda şarküteri ürünleri. Sucuk, salam, pastırma ve kaymak vb. Bu ürünlerin doymuş yağ ve kalori değerleri yüksek bu sebeple miktar konusunda dikkatli olunmalı. İftariyeliklerle oruç açmayı sevenlerin en azından ana yemekte daha az yağ içeren bir ana yemeği veya az yağlı bir sebze yemeğini seçmeleri yağ dengesini sağlamaya yardımcı olabilir. Kalp hastaları, kolesterolü ve tansiyonu yüksek olanlarla 60 yaş üzeri gruptakilerin şarküteri tüketimini en azda tutmaları gerekiyor. Bu kişiler iftariyelik olarak az yağlı peynir, zeytin, hurma ve kuru meyve tercih ederlerse daha iyi olur. Peki, doğrusu nedir?
Sucuk sevenlere önerim; sucuğu önce 1 - 2 dakika kaynayan suda bekletip daha sonra pişirmeleri. Bu şekilde hem yağlarını azaltmış, hem de daha yumuşak bir sucuk yemiş olurlar. İftar çorbayla açılmalı ve bir süre ara verdikten sonra yemeğe geçilmelidir. İftara su, çorba, peynir, zeytin, hurma veya kuru kayısıyla başlayarak, ana yemeğe geçilmesi daha uygundur.
Yenilecek tatlılar
Genellikle evde veya dışarıdaki iftar yemeklerinde bütün günün açlığının ardından hep bir tatlıyla yemeği sonlandırmak gelenektir, mutluluk verir. Yaz Ramazan’ı için dondurma hafif ve serinleten iyi bir alternatiftir. Dondurmayı tek başına tüketebileceğiniz gibi, tatlıların porsiyonlarını küçültüp yanında da servis edebilirsiniz. Yaz Ramazan’ı için sütlü tatlılar yanında dondurmayla hafif, ferahlatıcı ve lezzetli bir seçim olacaktır. Ramazan klasiği güllaç yarım porsiyon tercih edilip üzerine dondurmayla çok daha iyi bir seçim olur veya taze meyve salatası üzerine dondurma yapılabilir. Kağıt helvadan vazgeçeme-yenler için de yine seçim dondurma! Ancak dikkat, hijyenik şartlarda üretilen ve uygun koşullarda, soğuk zinciri kırılmadan saklanan güvenilir markaların paketli dondurmaları bu anlamda çok daha güvenilirdir.
Vitamin dopingi hurma
Ramazan ayının temsilcilerinden biridir. Hurma içerik olarak çok çeşitli vitamin ve minerale sahiptir. Lif, yağ ve proteinler açısından zengindir. Hurmada sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, fosfor ve klor da bulunmaktadır. Hurma ayrıca A vitamini, betakaroten, B1, B2, B3 ve B6 vitaminlerini de içerir. Hurmada hamilelikte önemli bir B vitamini olan folik asit de bulunmaktadır.
Folik asit (B9), vücutta yeni kan hücresi yapımında, vücudun yapı taşı olan amino asitlerin yapımında ve hücrelerin yenilenmesinde önemli görevler üstlenen bir vitamindir. Hamilelikte folik asit ihtiyacı belirgin şekilde artar; bu sebeple hamileler tarafından da tüketilebilir. İçerdiği lifler kabızlığa karşı da koruyucudur.
Diğer meyvelere göre protein içermesi de önemlidir. İftar sofralarının vazgeçilmez yiyeceği hurmanın kalp ve damar hastalıklarından korunmada etkili rol oynadığı, kansere karşı koruyucu olduğu, boğaz ağrısını kestiği, bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı şikayetlerini giderdiği bilinmektedir. Uzun süren açlık sonrası iftarda düşen kan şekerini dengelemede ve bağırsak için faydalı.
Örnek Menü
İFTAR
- 1 - 2 bardak oda sıcaklığında su
- 1 hurma veya 2 kuru kayısı
- 2 - 3 zeytin veya 2 - 3 parça ceviz
- 1 kepçe ılık çorba
- 1 avuç içi kadar pide
SAHUR
- 1 bardak süt veya ayran
- 2 yumurtalı menemen
- 1 dilim peynir
- Domates, biber, salatalık
- 3 - 4 ceviz
- 1 dilim karpuz
- 2 dilim tam buğday ekmeği
- 2 - 3 bardak su
20 - 30 dk ara
- 1 - 2 bardak su
- Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile)
- 1 porsiyon etli veya tavuklu sebze
- 1 avuç içi kadar pide veya 3 yemek kaşığı bulgur pilavı
İftardan 1 saat sonra ara öğün
- 1 kase meyve salatası ile 2 top dondurma