Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Hurma içerik olarak çok çeşitli vitamin ve minerale sahiptir. Lif ve proteinler açısından zengindir. Hurmada sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, fosfor ve klor da bulunmaktadır. Hurma ayrıca A vitamini, betakaroten, B1, B2, B3 ve B6 vitaminlerini de içerir.

İftar sofralarının vazgeçilmez yiyeceği hurmanın kalp ve damar hastalıklarından korunmada etkili rol oynadığı, kansere karşı koruyucu olduğu, boğaz ağrısı, bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı şikâyetlere iyi geldiği bildirilmektedir.

Haberin Devamı

Uzun süren açlık sonrası iftarda düşen kan şekerini dengelemesi ve bağırsaklara faydalı lifleri sağlamada en doğru seçimlerden biridir.

Yetiştirildiği bölgeye göre renkleri ve büyüklükleri değişen hurmanın ayrıca çekirdekleri yakacak, lifleri ise kumaş üretiminde de kullanılır.

Enerji kaynağı

Sadece hurma değil, diğer kuru meyvelerin de Ramazan’da tüketim sıklığı artabiliyor.

Kuru meyveler, saklaması ve yenilmesinin kolay olması nedeniyle rahatlıkla tercih edilen besinlerdir.

Küçük, buruşuk ve koyu renkte olmalarına rağmen içerdiği lezzet ile bir yemeye başladınız mı kendinizi alamadığınız bu küçük atıştırmalıklar tam anlamıyla enerji, vitamin ve mineral deposudur.

Kalsiyum, demir, fosfor, potasyum ve sodyum gibi minerallerin yanında kansere karşı koruyucu A vitamininin de çok iyi bir kaynağıdır.

İçerdiği demir ile de kan yapımını artırarak kansızlığa karşı koruyucu etki gösterirler. Kayısı, erik, incir, üzüm gibi birçok kuru meyve çoğumuzun dolaplarında bulunmaktadır.

Ramazan ayında besin alımının azalmasıyla meyve tüketimleri de azalmaktadır. Bu nedenle kuru meyveler iftardan sonra belli miktarlarda alındıkları takdirde günlük almamız gereken meyve miktarına ulaşmamızda bize yardımcı olacaktır.

Kabızlığı engeller

İftarda tatlı olarak kuru meyvenin kendi şekeri ile yapılmış hoşaf tüketimi sıvı alımını da artırabileceği için önerilebilir.

Ayrıca Ramazan’da şikayet edilen bağırsak hareketlerin yavaşlaması ve kabızlık oluşmasına da engel olur.

Sadece iftariyelik olarak değil, ara öğünde ve sahurda da 1 porsiyon kuru meyve yenilmesi kabızlığa karşı koruyucu olur.

Haberin Devamı

Kuru meyveler çok yararlı olmalarına rağmen porsiyon miktarları taze meyvelere göre daha azdır.

İçerdikleri su miktarı az olduğu için kalori miktarı çok yüksektir. Bu nedenle belirtilen miktarlardan fazla tüketmek aşırı kalori alımına neden olur.

Kuru meyveli toplar

Malzemeler:

4 adet hurma

3 adet kuru kayısı

2 tatlı kaşığı kakao

2 adet kuru incir

File badem

lFile fıstık

Kakao

Hindistan cevizi

Kuru meyveler kakao ile blenderdan geçirilir, küçük toplar haline getirilir. File badem, file fıstık, kakao ya da Hindistan cevizine bulayarak buzdolabında 1-2 saat bekletin. Ben bu küçük kuru meyveli toplara bayılıyorum ve ara öğünlerde 2 adet tercih ediyorum, siz de yanında 1 bardak süt veya sütlü kahve ile tüketebilirsiniz. Afiyet ve sevgiyle...

Hurmalı mozaik pasta

Ramazan’ın  gözdesi hurma

Malzemeler:

10 adet hurma

15 çiğ badem

4 tam ceviz

4 yemek kaşığı kakao

Yarım çay bardağı keçiboynuzu pekmezi

120 gram yulaf kepeği

1 paket vanilya

1 çay bardağı su

Haberin Devamı

Hurmalar kabuklarının daha kolay soyulabilmesi için sıcak suda bekletilir. Çekirdeği çıkarılmış hurmalar ceviz ve bademlerle beraber blenderdan geçirilir. Daha sonra diğer malzemelerle karıştırılarak mozaik pasta kıvamına getirilir. Streç filme sarılarak 1-2 saat buzdolabında bekletilir. 15 dilime bölebilirsiniz.