Sıcak havalarda su ihtiyacı artar. Üstelik iftar ve sahur arası sınırlı süreyi düşündüğümüzde terle birlikte olan kayıplarımızı hızla yerine koymak hayati önem taşıyor. Su ve maden suyu, bu noktada tartışmasız en iyi seçimdir diyebiliriz.
Su, insan vücudunda ve yeryüzünde en çok bulunan maddedir ve yaşamak için en az oksijen kadar gereklidir.
Yetişkin bir bireyin vücut ağırlığının ortalama yüzde 55 - 75’i (38 - 46 litre) sudur. Bu yüzdeler kişiye, vücut bileşimine, yaşa, cinsiyete ve diğer faktörlere bağlı olarak değişir. Tüm vücut dokuları belli miktarlarda su içerir ve vücut suyunun azalması ciddi tehlikedir. Bu sebeple vücudunuzu kesinlikle susuz bırakmayın. Susama hissi geliştiğinde yüzde 1’lik su kaybı olmuş ve bu durum beyne iletilmiştir.
Sakın su içmek için susamayı beklemeyin.
Su, vücutta ne yapar?
Besinleri sindirir.
Besinlerin emilimi ve taşınmasını sağlar.
Eklemlerin kayganlığının sağlanmasına yardımcı olur.
Elektrolitlerin taşınmasını sağlar.
Besinlerin vücutta kullanımı ve sindirimi sonucu oluşan artık maddelerin atılmasını sağlar.
Vücut ısısının denetimini düzenler.
Vücudumuzdaki su nasıl atılıyor?
1- Deri yoluyla: Ortalama 500 ml.
2- Akciğerlerden (Nefes alıp - verirken): Ortalama 300 ml.
3- Böbreklerden (İdrar yoluyla): Ortalama 1500 ml.
4- Bağırsaklardan: Ortalama 200 ml.
Maden suyundaki mineraller
Kalsiyum: Kemik, diş ve kalp sağlığı, kan pıhtılaşması, sinir uyarı iletimi.
Magnezyum: Kalp, kas ve sinir sağlığı ve enerji üretimi.
Sodyum: Su - elektrolit dengesi, sindirim desteği, asit-baz dengesi, uyarı iletimi.
Potasyum: Hücre metabolizması, su dengesi.
Florür: Diş ve kemik sağlığı.
Iyodür: Tiroid bezi fonksiyonları desteği.
Klorür: Su - elektrolit dengesi, sindirim desteği.
Bikarbonat: Mide fonksiyonları, kan ve idrarda asit - baz dengesi.
Sülfat: Kalın bağırsak fonksiyonları, safra kesesi ve fonksiyonlarının uyarılmasına yardımcı olur.
Doğal maden suyunu daha fazla tüketin
Avrupa Şişelenmiş Sular Federasyonu (EFBW) verilerine göre, Türkiye’de kişi başına düşen yıllık maden suyu tüketimi 8 litre. Kaynak olarak zengin bir yapıya sahip olmamıza rağmen maden suyundaki yıllık tüketim Avrupa’ya nazaran çok gerilerde. Yıllık kişi başı maden suyu tüketimi İtalya’da 170, Almanya’da 120, İspanya’da 110 ve Belçika’da 136 litrelere kadar çıkıyor.
Bazı araştırmalara göre maden suyu tüketen toplumlarda kalp - damar hastalıkları daha az görülüyor, böbrek - idrar yolu taşları daha az gelişiyor ve kemik - diş sağlığı da üst düzeyde. Bu kişiler solunum ve sindirim sistemleri sorunlarıyla daha kolay baş edebiliyor ve sağlıklı cilt yapısını uzun yıllar koruyor.
Üç ana öğünde birer şişe ve öğünler arası birer şişe içerek kolaylıkla günde bir litre doğal maden suyu içmiş olursunuz.
Doğal maden suları, içildiklerinde hem günlük su gereksinimini karşılar hem de içerdikleri minerallerin bağırsaklardan kolaylıkla emilmesiyle de günlük mineral desteğinin karşılanmasında katkıda bulunurlar.
İftarda doğal maden suyu, en iyi seçimdir
İftar sonrası ve sahura kadar geçen sürede doğru sıvı desteği için su ile birlikte 2 - 3 şişe maden suyunu rahatlıkla tüketebilir, içine limon, taze nane, meyve dilimleri veya ayran ekleyebilirsiniz.
Klimalı ortamlara aldanmayın
Bedenimizin kliması yani serinlemesi için soluduğumuz hava ve su çok kritik önem taşıyor. Klimalı ortamlar serinlik hissi verse de aslında yapay olarak serinlediğimiz için kuruyan cildimiz daha fazla suya ihtiyaç duyuyor. Bu yüzden odanın içi serin bile olsa yaz aylarında en önemli konu yeterli su içilmesi.